Piyasaların iyimserliği satın aldığı kritik bir haftayı daha geride bıraktık. AB Liderler zirvesi haftaya damgasını vuran gelişme oldu. İçeride ise Suriye gerilimiyle başlayan haftada Fitch’in not artışı yapabileceğine dair üretilen fısıltılar İMKB’nin yurtdışından çok daha pozitif bir seyir izlemesini sağladı. Fitch söylentileri tavan yapmış durumdayken, Fitch kararlarını piyasa söylentilerine göre vermediklerini ve önceki raporlarından sonra görüşlerinde bir değişiklik olmadığını açıkladı. Bununla birlikte cari açık iyileşme olmasına karşın kırılganlığın devam ettiği vurgulandı. Özetle Fitch ajandasında yakın zamanda olacak bir not artışı yok dedi. Hatırlanacak olursa bu konuda kapsamlı bir analiz yapmış ve Fitch’in yapacağı bir not artışını sürpriz olarak görmesek de bunun en azından Suriye’nin oluşturduğu siyasi risk düşene kadar beklenebileceğini dile getirmiştik. Fitch farklı bir neden öne sürerek bu beklentiyi bir süreliğine ötelemiş oldu.
Liderler zirvesi olumlu ama yetmez
Yurtdışında ise AB Liderler Zirvesi haftaya damgasını vurdu. İlk günü çetin pazarlıklar geçen zirvede 120 milyar euroluk büyümeyi destekleme paketi ve İspanya’ya Avrupa Kurtarma Fonları’ndan yapılacak yardımların detayı belli oldu. Buna göre İspanya’ya yapılacak yardımlar İspanya’nın kamu maliyesine ek yük getirmeyecek ve buradan sağlanan kaynakların geri tahsilinde İspanya’nın diğer borçlarına göre öncelik olmayacak. Piyasalarda zirveden somut bir karar çıkmasını bekleyenlerin sayısı oldukça azdı. Buna karşın İspanya ve İtalya’nın borçlanma maliyetlerini düşürmek ve bankaların sermaye ihtiyacı için kurtarma fonlarının kullanılacak olması piyasalarda olumlu yankı buldu. Bunun yanında bu hafta Perşembe günü toplanacak Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) da faiz indirimi yapabileceği beklentileri bu olumlu havayı destekleyen önemli bir unsur. Özetle kimsenin somut bir karar beklemediği AB Liderler Zirvesi’nden bu kararların çıkması borsalarda mini bir ralli yaşattı. Başta da söylediğimiz gibi ralliyi yaşatan beklenti sıfır iken sıfırın üzerinde bir şeyler alınmış olması. Fakat bizler alınan bu kararların sadece yangını bir süreliğine yatıştırabileceğini, yangının söndürülmesi içinse daha kapsamlı planlara ihtiyaç duyulacağını düşünüyoruz. Bu nedenle “zirve geçti kriz atlatıldı” görüşü bize fazla iyimser geliyor. Bu noktada ECB’nin perşembe günü alacağı kararlar çok önemli olacak. Piyasalar şuan ECB’nin 25 baz puan indireceğini satın almış durumda. Bu nedenle sadece bu yönde atılacak bir adım kısa süreli olumluluk yaşatsa da bu olumluluk bizce kar realizasyonu için iyi bir fırsat olacaktır. Fakat ECB ikincil piyasadan tahvil alım programı başlatacak olursa ya da daha önce yaptığı gibi uzun vadeli likidite ihaleleriyle liderlerin aldığı kararları destekleyecek olursa ralli güçlenerek bir süre daha devam edebilir.
Suriye Krizi’nin de fiyatlanacağı günler gelecektir
Her ne kadar geçtiğimiz hafta İMKB başta olmak üzere yurtiçi piyasalarda çok büyük etkileri olmasa da içeride bir süre daha Suriye konusundaki gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz. Geçtiğimiz hafta uçağımızın düşürülmesiyle başlayan süreç, ipleri kopma noktasına getirdi. Her ne kadar şuan topyekûn bir askeri müdahale seçeneğini düşük görsek de gerginliğin zaman zaman daha da tırmanması kaçınılmaz görünüyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde bizce Türkiye için en büyük risk primini Suriye oluşturacaktır. Hafta içinde Türkiye’nin sınıra askeri sevkiyat yaptığı yönündeki haberler piyasalarda olumsuzluk yaratmamış olsa da Esed hükümeti devrilene kadar gerginlik artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Piyasaların bu konudaki haberleri ve gelişmeleri de fiyatlayacağı günler gelecektir düşüncesindeyiz. Bu nedenle de bu konuda olacak yeni açıklamalara dikkat etmek gerektiği kanaatindeyiz.
İMKB’de yükselen trend korunuyor
Yurtdışında zaman zaman olan satışlara karşın İMKB pozitif ayrışmasına devam ediyor. Bu nedenle yatırımcıların, güçlü bir satış görmeden İMKB’de zirveyi yakalama hevesiyle satış yapmalarını doğru bulmuyoruz. Bunun yerine temkinli olmak ve stop loss bulundurmak kaydıyla, trend yönünde pozisyon alımlarına ağırlık verilmeli ve dar aralıklarla oluşan karlar realize edilmelidir. Özellikle mayıs sonunda başlayan ve tüm haziran boyunca devam eden yükselen trend kırılmadığı sürece bu stratejinin doğru olacağı kanaatindeyiz.
Veri bazlı sert hareketler olabilir
Bu hafta dünyanın önemli ekonomilerinin imalat ve hizmet endeksleri açıklanacak. Ayrıca haftanın son günü ABD’den gelecek olan tarım dışı istihdam rakamları ve işsizlik oranı da haftaya damgasını vurabilir. Haftanın en önemli beklentisi ise yukarıda da bahsettiğimiz ECB’nin olası bir faiz indirimi ve alacağı veya almayacağı diğer önlemler olacak. Geçtiğimiz aylarda açık bir şekilde öncelikle Avrupa’da liderlerin adım atması gerektiğini vurgulayan Draghi, geçtiğimiz hafta atılan adımların ardından hem liderlere hem de piyasalara destek verebilir. Bu nedenle önceki haftalarda çok daha düşük olasılık verdiğimiz faiz indirimi seçeneği, bu hafta hayat bulabilir. Bu da bu hafta piyasaları güçlü tutacak bir beklenti olarak haftanın olası sıkıntılarını hafifletebilir. Fakat tek başına bu yönde atılacak bir adım da yukarıda da bahsettiğimiz gibi yeterli olmayabilir. Bu süreçte önceki haftalarda daha az etkili olan veriler, piyasalarda daha sert hareketlere neden olabilir. Özellikle kaldıraçlı piyasalarda işlem yapanların bu hafta veri takvimini daha fazla dikkate almaları gerekecektir. Haftalık veri takvimine www.marbasmenkul.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
[email protected]
Telefon: (0212) 286 30 00