Yurtdışı borçlanmasında son fırsat

– wp:paragraph –>

19 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazete’nin 1’inci mükerrer sayısında yayımlanan 7186 sayılı Kanunla yurtdışı çalışma sürelerinin ve yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerin borçlanılmasında çok köklü değişiklikler yapıldı. Değişikliklerle yurtdışında geçen çalışma süreleri ile yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerinin borçlanılması çoğu kişi için neredeyse imkansız hale geldi. Yapılan değişiklikler yarından yani 1 Ağustos 2019’dan itibaren yürürlüğe gireceğinden bugün borçlanma talebinde bulunanlar, değişikliklerden etkilenmeyecekler. Bugün borçlanma talebinde bulunanlar büyük avantaj elde edecekler.

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:4} –>

ÖDENECEK BEDEL YÜZDE 41 ARTACAK

– /wp:heading –>

– wp:paragraph –>

Yapılan değişiklikten önce yani 1 Ağustos 2019’a kadar yapılan borçlanma taleplerinde borçlanma bedeli; belirlenen kazanç tutarının yüzde 32’si oranında hesaplanmakta ve bir günlük yurtdışı çalışma süresi için en az 27.29 lira, bir aylık borçlanma için de en az 818.70 lira borçlanma bedeli hesaplanmaktaydı. 7186 sayılı Kanunla yüzde 32 olan oran yüzde 45’e yükseltildi. 1 Ağustos 2019’dan itibaren borçlanma talebinde bulunanların borçlanma bedeli yüzde 45 oranı üzerinden hesaplanacak. Borçlanma talebinde bulunanlar prime esas günlük kazancın alt sınırı (günlük asgari ücret) ile üst sınırı (günlük asgari ücretin 7.5 katı) arasında belirleyecekleri bir kazanç tutarı üzerinden borçlanabiliyorlar. Yılsonuna kadar yürürlükte olan asgari ücrete göre 27.29 lira olan bir günlük en az yurtdışı borçlanma bedeli yarından itibaren 38.38 liraya, aylık en az borçlanma bedeli de 818.70 liradan 1151.28 liraya yükselecek. Bu, borçlanma bedelinin yaklaşık yüzde 41 oranında artığı anlamına geliyor.

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:4} –>

KAZANILAN GÜNLER BAĞKUR’A SAYILACAK

– /wp:heading –>

– wp:paragraph –>

Yapılan değişiklikten önce (1 Ağustos 2019’dan önce) yurtdışı borçlanmasıyla kazanılan günler, Türkiye’de son olarak tabi olunan sigortalık statüsüne, Türkiye’de sigortası olmayanların da 4/1-b sigortalılık statüsüne (Bağkur’a) sayılmaktaydı. Daha önce Türkiye’de sigortası olmayan gurbetçiler, borçlanma yapmadan önce Türkiye’de sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya birkaç gün prim ödedikten sonra yurtdışı çalışma sürelerini borçlanarak, borçlanmayla kazandıkları günlerin SSK’ya sayılmasını sağlayarak daha uygun şartlarla SSK’dan emekli olabiliyorlardı. 7186 sayılı Kanunla yapılan değişiklik sonucu 1 Ağustos 2019’dan itibaren yurtdışı borçlanma talebinde bulunan gurbetçilerin; borçlanmayla kazandıkları günler Bağkur’a sayılacak. Bu da gurbetçilerin SSK şartlarıyla erken emekli olma imkanını ortadan kaldıracak. Çünkü yapmış oldukları yurtdışı borçlanma süreleri Bağkur’a sayılacağından ya daha fazla prim gün sayısı ile Bağkur’dan emekli olacaklar ya da borçlanmadan sonra Türkiye’de sigortalı bir işte çalışarak veya Ek Madde 5 kapsamında tarım sigortalısı olarak en az 1260 gün (3.5 yıl) prim ödeyerek (başlangıcı 1 Ekim 2008’den önce olanlar) SSK’dan emekli olacaklar.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

KAZANDIRACAK HİSSELERİ NASIL SEÇMELİ? ÖĞRENMEK İÇİN HEMEN TIKLA!

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:6} –>

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

– /wp:heading –>

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir