Yunanistan’ın Yeniden Dönüşü!

Fransa ve Yunanistan’da yapılan seçimlerden küresel piyasalar için biri pozitif diÄŸeri negatif iki sonuç çıktı.
Yunanistan’da seçimler siyasi bölünmüşlüğü artırdı, hükümet kurmayı zorlaÅŸtırdı ve sonuç siyasi belirsizliÄŸi çözmedi, devam ettirdi. Belki bu belirsizlik kabullenilebilirdi. Ama Yunanistan’ın borç takasından dolayı yerine getirmesi gereken yükümlülükleri vardı. Haziran sonuna kadar 11 milyar Euro’yu bulan yeni bir kemer sıkma paketini hazırlaması ve borç verenlere sunması gerekiyor. Bu hazırlık, 1 30 milyar Euro’luk kredinin 23.5 milyarlık kısmının serbest bırakılması için ÅŸart.
Bu işlerin yapılabilmesi için de, ortada siyasi iradeyi temsil edecek bir hükümetin olması, yani koalisyonun oluşturulması lazım. Şunun şurasında kalmış 7 hafta. Bıktırıcı pazarlıklar başlayacak, üç parti bir araya gelecek, oy kaybetmeyi de göz önüne alarak halkın istemediğini açıkça ortaya koyduğu yeni kemer sıkma paketini hazırlayacak, sonra da uygulayacak. Gerçekten zor bir durum.
Tersi durum ise yani kredi dilimini serbest bıraktıracak paket hazırlığının yapılamaması, hükümetin kurulamaması, yeni bir seçime gidilmesi gibi seçenekler Yunanistan’ın Euro’dan ayrılmasıyla sonuçlanacak süreci baÅŸlatabilir. Bu da, hem piyasalar hem de AB için tamamen yeni bir geliÅŸme anlamına gelir.
Algı bu olunca ilk günden piyasaların tepkisi negatifti. Ve Yunanistan yeniden piyasaların gündemine geri dönmüş oldu.

PÄ°YASALARA SINIRLI ETKÄ°: Fransa’da ise cumhurbaÅŸkanı deÄŸiÅŸti. Zaten iki seçenek vardı, biri oldu. Sosyalist adaya piyasaların tepkisi olamaz, böyle bir durumla yeni de karşılaÅŸmıyorlar. Sonuçta Hollande’ın ülkeyi yönetme becerisine ve aldığı kararlarla ekonomiye etkisine bakılacak.
Bir iyi bir kötü sonuç çıkmasının piyasalar üzerindeki etkisi de sınırlı kaldı. Zaten geçen haftayı kötü bitiren ve bu haftaya kötü başlayacağı belli olan piyasalar şaşırtıcı bir hareket içine girmediler. Önce sert satışlar, sonra toparlama birbirini izledi.
Ancak her iki seçimin de bazı ortak yanları var.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir