Yunanistan Sonrası Piyasalar

Gün boyu olumlu Yunanistan beklentileriyle hayli alıcılı seyreden riskli varlıklar günün devamında da bu gücü korudular. Almanya Dax Endeksi % 2.45 artışla günü tamamlarken gösterge niteliğindeki Eurostoxx 600 Endeksi de % 1.56 tırmandı. Euro / Dolar ise 1.31’li seviyelerden 1.3291’e kadar yükseldi. Draghi açıklamalarındaki önemli konulardan biri standart olmayan önlemlerin geçici olduğuydu. Daha önce de açıklanan ancak tekrarlanarak pekiştirilen bu vurgu ile beraber yeni bir 3 yıllık refinansman operasyonu (LTRO) beklentisi iyice beklenmez hale geldi. Diğer yandan Euro Bölgesi için 2012 beklenen enflasyon oranını % 2.4’e yükselten Başkan bu konuda 2011 sonunda hayli kendinden emin ve % 1.7’lik tahmin yapar durumdaydı. Bu durumda, resesyon ihtimaliyle boğuşan Avrupa’da politika faizinin daha fazla inmeyeceği düşüncesi ile Euro yükseldi.

Olumlu havayı miras alan ABD’li yatırımcılar gelecek hafta yapılacak olan FED toplantısını beklerlerken bugün açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam verisini bekliyorlar ve Şubat ayında işgücündeki artışın 200 bini geçmesi bekleniyor. ABD’de bankalar öncülüğünde yükselen borsalar günü mutlu kapattılar. S&P 500 Eneksi % 0.98 artışla 1.365 puandan günü tamamlarken bankacılık hisseleri % 2.28 artış kaydettiler. Risk iştahındaki canlanma emtiaya da yansırken ABD tip ham petrol varil başına 107.03 dolardan alıcı buluyor. Brent petrol 125.55’ten işlem görüyor. 120 dolara varan iki günlük satışa dayanan altında fiziki fon yatırımcıları pozisyonlarını 4 ayın en yükseğine çekmiş durumdalar. 2.407 metrik ton ile 131 milyar dolara çıkan fon sahipleriyle beraber spot altın 1.703 dolardan işlem görüyor.

ASYA’DA YEŞİLLER
Güne Yunanistan iyimerliğiyle başlayan Asya hisseleri günün devamında Çin’den gelen verilerle alımlarını korusa da bazı notlar almak durumunda kaldı. Çin’de Şubat ayı TÜFE beklentilerin de altında kalarak % 3.2 olarak açıklanınca dünden bu yana merkez bankası gevşemeye gidecek kampı risk iştahının dozunu yükseltti. Diğer tarafta ise perakende satışlar ve sanayi üretimi gibi veriler beklentileri karşılayamadı. Şanghay Bileşik Endeksi % 0.62 artış kaydetti. Japonya’da olumlu hava sürerken Nikkei 225 Endeksi Ağustos’tan bu yana ilk kez 10 bin puanı aşmış oldu. Burada da gelecek hafta yapılacak olan Japonya Merkez Bankası toplantııs takip ediliyor. Yen değer kaybederken dolara karşı 81.63’e inmiş durumda. 10 Asya para biriminden oluşan JP Morgan – Bloomberg Endeksi değişim göstermiyor.

İÇERİDE FARKLI FİYATLAMALAR
Dünyadaki iyimserliğin etkisiyle talep gören TL varlıklar TCMB açıklamalarından da etkilendiler. Ankara’da ekonomistlerle buluşan bankanın açıklamalarını uygun koşulların oluşması durumunda gevşeme sinyali olarak algılayan yatırımcılar faizde alıma yönelirken sanayi üretimi verisinin beklentilerin altında kalması ile ekonomik yavaşlama tezi kuvvetlendi ve gösterge faiz gelen satışlarla % 9.15’e kadar indi. TL ise risk iştahından faydalanamadı ve güne dolara karşı 1.7782’den başlıyor. Euro / TL 2.3534’te ve yarım Euro + yarım dolardan oluşan Sepet Kur ise 2.0659’da. Günün bir diğer oynak ismi ise iMKB 100 oldu. Gün içinde 60.512 seviyesine kadar yükselen endekste teknik satışlar geldi. Direnç seviyelerine yaklaştıkça satılan endekste kapanış yine de yeşil bölgeden yapıldı. % 0.33 artan 100 Endeks günü 59.673’ten sonlandırdı.

YUNANÄ°STAN SONRASI
Sabah 08:00’de gelen açıklamalarda ülkenin beklendiği gibi bono takasını tamamladığı duyruldu. Takasa katıım Yunan kanunu cinsinden çıkarılmış bonolar ve yabancı hukuka göre düzenlenmiş olanların da katılımıyla 172 milyar euro civarında gerçekleşti. Bonolar üzerinde takas çağrısı (CAC) da uygulandıktan sonra katılımın % 95.7’ye ulaşacağı bildiriliyor. Diğer yandan CAC ile birlikte bonolara karşı koruma niteliğinde satın alınan CDS (Kredi Temerrüt Takası) piyasasında bir kredi sebebi oluşup oluşmayacağı ve dolayısıyla elinde CDS sözleşmesi bulunan toplam net 3.2 milyar dolar sahiplerinin bu ödemeleri alıp almayacakları belli olacak. Euro / Dolar’a ilke gelen tepki satış yönünde olurken son fiyat 1.3241’de

BloombergHT

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir