Avrupa ekonomik sıkıntısına çare arıyor. Bugün liderler düzeyinde toplanan Avrupa Birliği başta Yunanistan olmak üzere, onu domino etkisiyle takip edecek ülkelerin toparlanabilmesi için çare aradı.
Bu kıskaçtan kurtulmak olası mı? Yüksek ihtimalle zor görülüyor. Fakat ortaya çıkan soygunun faturasının tazmininde nerede fren yapılacağı çok önemli? Sonuç metninin taslağına yansıyan ibarelerden anlaşılıyor ki, Portekiz ve İrlanda da kurban edilmeye hazır.
Bu önümüzdeki süreçte Latin Amerika pazarı açısından handikap yaratsa da, krizin buralarda frenlenebilmesi isteniyor. Çünkü bir sonraki adım İspanya olacaktır. Krizin buraya sıçraması ise, kanserin hızla tüm vücuda yayılması sonucu doğuracaktır.
Keza Yunan tahvillerini elde bulunduran Fransa ve Almanya’nın da, gırtlağına kadar borca batmış Ä°ngiltere’nin de durumu çok hoÅŸ bir görüntü vermiyor. Peki çıkış noktasına baktığımızda Yunanistan’ı biraz konuÅŸmak gerekmiyor mu? ‘Yunanistan niye battı’ sorusunun cevabını bulmamız gerekiyor. Bunun temel nedeni AB fonlarından gelen ve yatırıma dönmeyen paralar. Bunu bir anlamda kredi gibi düşünürseniz, ülkenin gelen parayı yediÄŸi açık… Peki ya biz?
Sektörlere bakıldığında hizmetler sektörüne dayanmış bir ekonomi yapısıyla büyüme modeli ortaya koyan Yunanistan, süreç içinde istihdamdan katma değere birçok problemi de biriktirdi. Peki ya biz?
Gelirinin çok üzerinde gider yaratarak, şımarık bir miras yedi tavrıyla hayatını sürdüren Yunan halkı, bir yandan da halkından devletine kadar borçlanmayı ihmal etmedi. Şimdi ortaya çıkan faturada ise gelirleri, bırakın borcunu ödemeye, geçinmeye dahi yetmiyor. Peki ya biz?
Siyasilerin günlük gerilimlerle, hatta zaman zaman Türkiye’yi de kullanarak güvenlik harcamalarını artırması, kimi zaman AB’nin kimi zaman ABD’nin gemisine binen siyasetçilerle, kendi halkı dışında herkesin çıkarlarına uygun politikalar izlemesi ortaya çıkan faturanın bir yansıması oldu. Peki ya biz?
Ege ve Akdeniz’deki doğalgaz, petrol havzalarındaki payına karşın varlık içinde yokluk çekmesi ve plandan anlaşıldığı üzere Marshall yardımlarına muhatap kalması, yani adresi belli paraların borç olarak sunulması insanların nasıl aldatıldığını göstermiyor mu? Peki kıyının karşı yakasındaki biz?
Kilise’nin yurtdışındaki milyarca avro parasının yarısıyla, tüm Yunanistan’ın sorunlarını çözebilecek durumda olmasına karşın, Yunanlı’nın cebinden alınanın Yunanlı’dan sakınılması bugün nasıl bir tezgâhın olduğu göstermiyor mu? Peki ya biz?
Bugün Yunanistan’ın neden ve hangi hataları yaparak batma noktasına geldiği belli. Bununla birlikte AB içinde bu kadar sorunlu ülke varken, neden Yunanistan’ın kurban edildiği de ortada… Peki ya biz? Komşuya ağlarken kendini avutan bizler… Biz ne olacağız? Bunun yanıtını şarkıcı Alpay, çok eski yıllarda klasikleşen bir parçasıyla vermiş aslında: Eylül’de gel…
arap parası türkiyeye böyle oluk gibi akarken yani taşıma suyuyla deÄŸirmenin çarkları dönerken kimse meraklanmasın.bizde kriz miriz çıkmaz.çıksa çıksa borsada orda burda kriz dedikodularıyla küçük yatırımcıyı panikletip elindekileri alan ÇAKAL SÃœRÃœLERÄ° çıkar.borsada yeni trend küçüğün kafasına vur elindekileri al.yarın veya pzt. imkb 64 binleri tekrar görecek. eeeee ne olduda 24 saatte ÅŸirketlerin hakeden deÄŸerleri %10 seviyelerinde deÄŸiÅŸti…BORSANIN adı keriz silkeleme olmuÅŸ.savcılar birde buraya bir el atsalar ya…altından kimler çıkmazki…
yunanistan gemimi ya batıyor…saçma.