Yunanistan’dan sonra sıra İtalya’da mı?


              Yunanistan belirsizliği devam ederken taraflar tutumlarını sertleştirmeye başladı. Dün yapılan üçlü zirvenin ardından Sarkozy, Yunanistan’da referandumdan hayır sonucunun çıkması durumunda Yunanistan’ın para birliğinden ayrılmasının da gündeme geleceğini belirtti. Merkel’de tonlama daha hafif olsa da Yunanistan’a yönelik benzer eleştirileri o da yaptı. Papandreu ise referandum kararında ısrarlı fakat referandum tarihini erkene aldı. Daha önce ocak ayı olarak planlanan referandumun 4 ya da 5 Aralık’ta gerçekleşebileceğini açıkladı. Gelinen son durumda ilk olarak yarın yapılacak güvenoyunu takip edeceğiz. Hükümet güvenoyu alamazsa referandum da AB kurtarma fonu da çöpe atılmış olur. Bu nedenle yarınki güvenoyu umutların devamı için önemli. AB ve IMF Yunanistan’a verilecek yeni kredi dilimleri için sürecin netleşmesini bekleyecek gibi. Özetle Yunanistan konusunda şuan için bir arpa boyu yol gidilememiş durumda. Papandreu’nun inadı Yunanistan’ı iflasa götürecek gibi. Bu durum piyasaları ciddi strese sokacak olsa da piyasaların en az hasarla çıkacağı senaryonun Yunanistan’ın Euro Birliği’nde kalarak iflasının gerçekleştirilmesi olduğu görüşü ağırlık kazanmaya başladı.

            Yunanistan hepimizin malumu artık, buradaki gelişmeleri an ve an takip ediyoruz. Bunun yanında dünkü bültenimizde bahsettiğimiz İtalya da mercek altında tutulmalı. İtalya AB’nin arzuladığı mali disiplin ve reform çalışmalarında yine çark etmeye başladı. Yunanistan ardından saldırıya en açık ülke konumundaki İtalya’nın da disiplinsiz tavırlar sergilemesi AB’nin başını ağrıtacak gibi. Dün de bahsettiğimiz gibi Avrupa Merkez Banaksı (AMB) ve EFSF kaynaklarını İtalya’ya karşı olabilecek spekülatif saldırılara karşı kullanmazsa, İtalya’nın tek başına bu atakları durdurma şansı çok zayıf.

           Bugün AB’deki stresi azaltabilecek tek kurum ise AMB. Faiz indirimi olasılığına düşük ihtimal verilse de AMB’nin en azından ilerleyen günlerde faiz indirimi de dahil parasal gevşemeye gidilebileceğini deklare etmesi piyasalar için yeterli olacaktır. Fakat AMB şahin tavrını devam ettirir ve parasal gevşemeden bahsetmezse yeni bir satış dalgası kaçınılmaz olur. Bu nedenle bugünün en önemli gündem maddelerinden biri AMB’nin vereceği karar ve ardından yapılacak açıklamalar.

           İçeride ise ekim ayı enflasyon rakamlarını bekledik. Beklentiler TÜFE’de %2,7 ile %3,0 arasında değişiyordu. Açıklanan rakam %3,27 oldu. ÜFE’de ise aylık artış %1,60 olarak gerçekleşti. Açıklanan rakamlar beklentilerin biraz üzerinde. Fakat TCMB’nin bir süredir enflasyonun yüksek geleceği beklentisini piyasalara enjekte etmiş olması nedeniyle rakamların etkisi sınırlı olacak gibi. İMKB 30’da teknik görünümde dün yazdığımızdan farklı bir görünüm yok. Dün de değindiğimiz gibi spot İMKB 30’da 68,500 geçilmediği sürece tüm yükselişleri tepki olarak görmeye devam edeceğiz.

Ãœzeyir DOÄžAN
Kapital Menkul DeÄŸerler A.Åž.

Türev Araçlar Birimi / Uzman

Tel: 0212 330 04 70
Fax: 0212 330 0 369

www.kapitalmenkul.com.tr
[email protected]

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlıgı kapsamında degildir. Yatırım danısmanlıgı hizmeti; Aracı kurumlar, portföy yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri arasında imzalanacak yatırım danısmanlıgı sözlesmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kisisel görüslerine dayanmaktadır. Bu görüsler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar dogurmayabilir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir