Organizasyonların verimliliği çalışanların o organizasyonun amaçlarını ne ölçüde içselleştirebildikleriyle doğrudan ilgili.
Kahire’de akademik bir toplantıdayım. Üç gün sürecek toplantının konusu ‘yolsuzluk ve ekonomik kalkınma’. Yapılan çalışmalarda yolsuzlukla kalkınma arasında yakın bir ilişki bulunuyor. Bunun neden böyle olduğu için çok fazla kanıta da ihtiyaç yok sanırım. Mesela yapıldıktan bir süre sonra bozulan yolları ya da depremlerde yerle bir olan kamu binalarını düşünürseniz ilişki hemen ortaya çıkar. Yolsuzluk bir ülkenin dış piyasalardaki rekabet gücünü de olumsuz etkiliyor. Ülkeler arasında yapılan karşılaştırmalar bu ilişkiyi de net biçimde ortaya koyuyor.
Genellikle dikkatimizi çeken, büyük çapta yolsuzluklar. Oysa yolsuzluğun illa çok büyük boyutta olması gerekmiyor. Toplantının açılış konuşmasını yapan akademisyenin verdiği örnek bu açıdan ilginç: Nijerya’da, ilkokullarda, öğretmenlerin bir ara derslere girmemek gibi bir eğilim içinde olduklarından söz etti. Bu da bir yolsuzluk, alışageldiklerimizin yanında küçük bir yolsuzluk gibi duruyor. Ancak bu yolsuzluğun toplum açısından maliyeti, yolsuzluk denilince aklımıza gelen büyük yolsuzluklardan az değil. Hatta uzun vade dikkate alındığında, daha da fazla.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.