Borsa geçen hafta 82.193 seviyesinden kapandı ve haftalık bazda yüzde 2.34 değer kazandı. Oldukça yoğun bir haftayı geride bıraktık. Özellikle haftanın son 3 günündeki…
Borsa geçen hafta 82.193 seviyesinden kapandı ve haftalık bazda yüzde 2.34 değer kazandı. Oldukça yoğun bir haftayı geride bıraktık. Özellikle haftanın son 3 günündeki veri akışları piyasanın yönü açısından önem arz etmekteydi. Yurt içinde Enflasyon verisi öne çıkarken yurtdışında ECB’nin parasal genişleme yönünde atacağı adımlar yatırımcıların kafasında soru işareti oluşturmaktaydı. Haftanın en önemli gündem maddesi Avrupa Merkez Bankasının alacağı kararlardı. Beklentilerin aksine AMB politika faizini %15’ten %0.5’e indirdiğini açıkladı. Bu indirimden sonra Draghi’nin varlığa dayalı menkul kıymet alımı yapacaklarını ve buna Ekim ayında başlayacaklarını açıklaması ile piyasalarda alımlar hızlanırken Euro ise global piyasalarda yüksek değer kayıpları yaşadı. Bunun yanında gerekli hallerde sıra dışı politika araçlarını kullanmaya devam edeceklerini belirten Draghi, AB ekonomisinde büyüme ivmesinin zayıfladığını ifade etti. Programın büyüklüğü hakkında ise herhangi bir açıklama yapılmadı. Avrupa’da nerdeyse sıfıra yakın faizle borç para alanlar gelip bizim varlıklarımıza yatırım yaparlarsa borsa ve faiz için iyi olur ama bunun boyutunu şuan için kestirmek zor.
Haftanın son işlem gününde, hafif eksi açılış sonrası 82.000 noktasının altında hareket eden BİST-100 endeksinde ABD tarım dışı istihdam verisi beklenmekteydi. Geçen ay 209 bin artış olan Tarım Dışı istihdam da beklenti 230 bin seviyesindeydi. Gerçekleşme ise beklentilerin oldukça altında 142 bin olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı ise beklentilere paralel olarak %6.1 seviyesinde açıklandı. Son zamanlarda ABD tarafında gelen iyi veri serisi sekteye uğradı diyebiliriz. Piyasalarda ABD’den gelen kötü verinin iyi algılandığı bu dönemde özellikle kur tarafında sert bir gevşeme gördük. Verinin geldiği dakikalarda BİST-100 endeksine 400 puanlık bir alım geldi. Dolar/TL kuru ise 2.1670 seviyelerinden 2.1540’a kadar gevşedi ama akşam saatlerinde yeniden 2.16’ya yaklaştı.
Bu hafta yurtiçinde Çarşamba günü açıklanacak büyüme verisi önem arz etmekte. Perşembe günü ise Fitch “Türkiye Ekonomisi” hakkında bir toplantı düzenleyecek. Bu toplantı piyasalarda strese neden olabilir. Şunu da hatırlatmak isterim ki bu toplantıda notla ilgili bir karar gelmeyecek. Notla ilgili karar 3 Ekim’de gelecek olmasına rağmen bu toplantıdan çıkacak görüşler piyasa tarafından dikkatle izlenecektir. Aynı gün yurtiçinde cari işlemler dengesi de açıklanacak. Cari açıktaki düşüş en son açıklanan ödemeler dengesi raporunda ivme kaybetmişti. Piyasalar bunu da izleyecektir. Yurtdışında ise veri akışı sakin görünüyor.
Teknik olarak baktığımızda 80.250-81.500 aralığındaki kanal yukarı kırıldı. Bu kanalın boyu 1250 puan civarında olduğundan, endeksin ilk hedefi 82.750 seviyesi olarak hesaplanabilir. Bu seviyeye zaten yaklaştık. Hafta içerisinde endeksin 81.500-83.500 bandında dalgalanmasını beklemekteyim. 81 bin altındaki bir kapanış ise iyiye işaret olmaz. Normal şartlar altında, şu an yeni pozisyon açılmasını önermiyorum. Kağıt bazında hisseye özel durumlar nedeniyle alım düşünülebilir fakat, BIST-100 endeksine duyarlı ve betası yüksek hisseler konusunda temkinli olmak gerekir. Endeksin şu anki seviyeleri birçok olumlu beklentiyi içermiş durumda. Bu sabah Asya cephesinde genel olarak dağınık bir görüntü var. Çin piyasaları kapalı. Japonya’da büyüme ikinci çeyrekte yüzde -7.1 oldu. Japonya hala ciddi bir büyüme sorunu yaşıyor. Avrupa Birliği Rusya’ya yaptırımları onaylamak üzere… ABD vadelileri cuma gününe göre yüzde 0.09 civarında ekside bulunuyor. ABD endeksleri cuma günü yüzde 0.40-0.50 oranında yükselişler yapmıştı. Bu haftaya yatay bir açılışla başlayabiliriz. Fakat büyüme, cari açık verileri ve FITCH toplantısı öncesinde piyasalarda geri çekilme görebileceğimiz için bir miktar nakde geçip en azından birkaç hafta nakitte beklemekte fayda olabilir. Borsa hala yukarı hareket yapsa da, sınırlı kalabilir. Herkese bol kazançlı bir hafta olması dileğiyle…