Yeni en zayıf halka: İSPANYA

      Dün önemli bir veri akışı yokken, Euro Bölgesi’nin sorunlu ülkelerine dair endişeler piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam etti. Dün İtalya’da gerçekleştirilen tahvil ihalesinde faizlerin tarihi yüksek seviyelere çıkması gözlerin bugün ve Perşembe günü tahvil ve bono ihracı gerçekleştirecek olan İspanya’ya dönmesine neden oldu. Dünkü haftalık strateji bültenimizde de değindiğimiz gibi İtalya’nın ardından en zayıf halka İspanya. Seçim süreci yaşayan İspanya’da yeni hükümeti zorlu bir süreç bekliyor. Seçimin, zaten sıkıntılı olan bütçeye nasıl bir yük oluşturduğunu ilerleyen aylarda açıklanacak verilerde göreceğiz. Şimdilik bu gelişmeleri takip etmeye devam ediyoruz. Piyasalar dün bu endişelerle günü tamamladı. Dün Avrupa ve ABD’nin ardından bu sabah da Asya’da endeksler ekside. Euro/Dolar paritesi de sabah saatlerinde 1,36’nın altını test etti.

     Bugün açıklanacak önemli veriler var. Verilerin uzun vadeli etkisi olmasa da gün içi kısa vadeli hareketlere neden olabiliyor. Açıklanacak verilerden ön plana çıkanlar ise şöyle; içeride saat 10:00’da açıklanacak olan Eylül ayı cari işlemler dengesi ve Ağustos ayı işsizlik oranı, dışarıda ise 11:30’da İspanya tahvil ihalesi, 12:00’da Almanya ZEW Endeksi ve Euro Bölgesi 3. çeyrek büyüme, 15:30’da ABD’de ÜFE ve perakende satışlar. Başta da değindiğimiz gibi Euro Bölgesi ile ilgili gelişmeler şuan için en önemli göstergemiz olmaya devam ediyor. Açıklanacak bu veriler genel trendi değiştirebilecek güçte değil, sadece genel trende katalizör etkisi yapabilirler.

   İMKB 30’da dünkü haftalık bültenimizde yazdığımız seviyelerde değişim yok. Bunları kısaca özetleyecek olursak, 69,500 seviyesi geçilmediği sürece endekste ciddi bir güçlenmeden bahsetmek zor. Bu nedenle bu seviye altında kalındı sürece aşağı yönlü sert hareketlere hazırlıklı olunmalı. İMKB 30 hakkındaki görüşümüzü dün okuyamayanlar için aşağıda yeniden veriyoruz. “69,500 geçilmediği sürece yukarı yönlü hareketlerde bu seviyeye yakın yerlerden kar realizasyonu ve VOB’da short pozisyon alımı yapılabilir. Fakat 69,500 aşılacak ve üzerinde kapanış ihtimali doğacak olursa alınmış olan short pozisyonlarda stop loss yapılarak 69,500 üzerinde kalındığı sürece long pozisyonlara ağırlık verilmeli. Aşağı yönlü hareketlerde ise 67,500 ilk önemli desteğimiz. Bu seviyenin altına olacak sarkmalarda 65,500/66,000 hedefli short pozisyon alımı yapılabileceğini düşünüyoruz. Endeks hafta içinde 65,500 altına sarkacak olursa 62,500/63,000 aralığına kadar olabilecek sert bir satış baskısı yaşanabilir. Bu nedenle endekste olası bir gerilemede güçlü destek olan 65,500/66,000 aralığından tepki ihtimaliyle alım denenebilir, fakat 65,500 desteği kırılacak olursa stop loss yapılmalı ve aşağı yönlü pozisyonlara ağırlık verilmelidir.” 

Önemli NOT: Dünkü haftalık strateji bültenimizde “İMKB 30 TEKNİK ANALİZİ” bölümünde yukarıda da verdiğimiz yorumda son cümlede 65,500 desteği yerine sehven 66,500 desteği ifadesi kullanılmıştır. Düzeltir özür dileriz.        

Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.
Türev Araçlar Birimi / Uzman

Tel: 0212 330 04 70
Fax: 0212 330 0 369
www.kapitalmenkul.com.tr
[email protected]

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlıgı kapsamında degildir. Yatırım danısmanlıgı hizmeti; Aracı kurumlar, portföy yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri arasında imzalanacak yatırım danısmanlıgı sözlesmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kisisel görüslerine dayanmaktadır. Bu görüsler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar dogurmayabilir.

“Yeni en zayıf halka: İSPANYA” ile ilgili 1 yorum

  1. Sayın Üzeyir Doğan,
    İspanya ekonomisi kesinlikle bir Yunanistan veya italya değildir. Devlet borçlanma kağıtlarının büyük çoğunluğu yabancıların elinde değil yerli banakalardadır. .Tahvil ihalesinden bir sorun çıkacağını tahmin etmiyorum ancak olası bir kötü sonucun nedeni ekonomik değil siyasi olacaktır zira 4 gün sonra seçim var. Buradaki soru PP nin (sağ partı) tek başına iktidatı alıp alamayacağı yönündedir. Seçimin İspanya ekonomine çok ciddi bir yükü yok,insanlar burda seçim olduğunun bile farkında değiller. Seçim, bizdeki gibi bayram havasında kutlanmıyor, çoluk çocuk meydanlarda halay çekmiyor.Seçimlerden sonra ise piyasaların rahatlayacağını düşünüyorum. Zira sosyalist iktidarın yanlış politikasının ivedilikle değiştirileceği yönünde beklentiler de var. Özetle İspanya ekonomisi çokta zayıf değil. Alper TAVUKCU, BARCELONA

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir