“Ãœreten kentler anlatıyor” çalışmalarından 12.’sini Çanakkale ziyaretiyle gerçekleÅŸtirdik. Önce sanayi odasında sohbet yaptık, sonra GestaÅŸ’ı ziyaret ettik. Ardından kentteki önemli sanayi kuruluÅŸlarından üretim bilgileri aldık. Kent sanayiden tarıma, tarımdan turizme, turizmden enerjiye önemli imkanlara sahip. Ancak, kentin 1/100.000’lik planı olmaması engeller yaratmış. Sanayiciler master planın hayata geçmesiyle önemli geliÅŸmeler saÄŸlayacağı düşüncesindeler.
Gazeteniz DÃœNYA’nın “Ãœreten kentler anlatıyor” dizisinin 12 ili Çanakkale oldu. Çanakkale TSO’nun ev sahipliÄŸinde önce kentin sanayicileriyle birlikte olup kentle ilgili deÄŸerlendirmelerini aldık. Ardından GestaÅŸ’tan kentte denizin kullanımı için yaptığı çalışmalar konusunda bilgi aldık. Kentin önemli sanayi kuruluÅŸlarından Çanakkale Seramik, Damlama sulama fabrikası Ä°SKO, DoÄŸtaÅŸ, Dardanel ‘in fabrikalarını ziyaret edip üretimleri ile ilgili bilgiler aldık.
Çanakkaleli sanayiciler illerinin önemli potansiyeline 1/100.000’lik planının olmaması nedeniyle stratejik üstünlüklerini yeterli olarak hayata geçiremediklerini belirtiyorlar. TSO BaÅŸkanı Bülend Engin, ” Türkiye’de ÅŸu anda bir deÄŸiÅŸim var, Çanakkale’de 1/100.000’lik master planını yaparak bu deÄŸiÅŸime uyacak giriÅŸimlerde bulunabilmeli” düşüncesini ortaya koydu. Engin, kente gelecek rantçı olmayan yatırımcıları sırtlarında taşımaya hazır olduklarını da belirtti.
Sanayi Odası yöneticileri projeye dayalı çalışmalar yapma karında olduklarını belirterek, 60 milyon liralık yatırımla kente 500 yat kapasiteli bir marina kazandırılması, kentin semboli Aynalı çarşının ve kongre-sergi merkezinin geliştirilmesiyle bir iş merkezinin kurulması projelerini iki yılda tamamlama amacında olduklarını açıkladılar.
Çanakkale, Türkiye’nin 81 ili arasında rekabetçilik sıralamasında 33. sırada yer alıyor. Alt endekslerden BeÅŸeri sermaye ve yaÅŸabilirlik endeksinde 27., MarkalaÅŸma ve yenilikçilikte 35., Ticari Beceri ve üretim potansiyelinde 25. EriÅŸebilirlikte ise 39. Sırada yer alıyor.
Çanakkale 800 kilometre sahil ÅŸeridi ve önemli tarım arazisine sahip bir kent. Kentte master plan olmamasının sanayi, turizm, tarım ve konut alanlarını uygun bir ÅŸekilde planlanmasını engellediÄŸini  belirten sanayiciler, bir an evvel valilik, belediye ve sivil toplum kuruluÅŸlarının içinde yer aldığı çalışmayla hazırlanacak master planın Ankara’nın onayına sunularak hayata geçirilmesinin zorunluluÄŸunu belirtiyorlar.
Kentin havaalanının mevcut OSB’de 6 metreden yüksek yapıya müsaade etmediÄŸini bunun sorun yaratığını belirten sanayiciler, hem havaalanının geliÅŸtirilmesi pistinin uzatılması gerektiÄŸinin altını çiziyorlar. Hem de 1000 dönümlük OSB’nin yeterli olmadığını, yeni ve önemli yatırımlara fırsat verebilecek yeni bir OSB’ye ihtiyaçları olduÄŸunu ortaya koyuyorlar.
Çanakkale hem tarım-hayvancılık ve gıda sanayinde önemli imkanlara sahip olan bir il. Çanakkale hem ÅŸu anda önemli sanayi kuruluÅŸlarına sahip hem de bu alanda yeni yatırımcıların gelmek istedikleri konumda. Hem tarihi ve turistik açıdan henüz tam yararlanamayan bir önemli imkanları olan bir il. Hem de yenilenebilir enerji konusunda önemli fırsatlarından sadece bir kısmından yararlanılıyor. Kent stratejik konumu itibariyle de Ege ve Marmara’yı birbirine baÄŸlayan özelliÄŸi de taşıyor. Dün ve bugün gazetemizde yurt haberlerimizin Çanakkale haberleri kentin bu imkanlarını ve yarın için kentin geliÅŸmesinde master planının önemini ortaya koyuyor.
Çanakkaleli sanayiciler kentin bugün bazı önemli markalara sahip, bazı önemli sanayi kuruluÅŸlarına sahip olmasına karşın, potansiyelinin çok daha yüksek olduÄŸunu “marka kent” olabilecek özellikler taşıdığını düşünüyorlar. Hem sanayi alanında geliÅŸmeler olabileceÄŸini, hem çok önemli tarihi-turistik özelliÄŸinin geliÅŸebileceÄŸini, hem de tarım ve gıda sanayinde önemli imkanlara sahip olduÄŸunu belirtiyorlar. Kentin 1/100.000’lik planının hazırlanıp onaylanmasının ardından kentin önemli bir geliÅŸme göstereceÄŸi konusunda görüş birliÄŸi içersinde olduklarını ortaya koyuyorlar.