Diyelim ki borsada hisse alış, satışlarında
Hazine bonosu
Ya da bir işletmenin sahibi yabancı ve onuda bir başka yabancıya satması gibi benzer ticari işlemlerin bize bir katkısı olur mu?
Elbette alan yabancının dışarıdan içeri döviz giriÅŸi ile bu satışı yaparsa…
Pekiyi bu yeterli mi derseniz?
Gene cevabımız hayır olacaktır
Neden derseniz?
Eğer satıcı yabancı devir sonucunda eline geçen dövizi ülkesine havale ettiği anda artı değerde bir döviz kazanımımız olmayacaktır.
Eğer satıcı yabancı edindiği bu nakdi değeri yurt içinde tutar ise işte o zaman bu bir artı değer ve ekonomi açısından maddi kazanım olacaktır.
Aslından yabancı yatırımcı sonuçta devlet kağıtlarında ya da işletmelerinde yaptığı getirileri, her halükarda kendi ülkesine aktarmaktadır!
Dolayısı ile yerli yatırımcı, genelde kazancını da ülke içinde tuttuÄŸu için makbul olan yerli ve kendi sermayedarımız dır…
Keza tüketici açısından durum aynıdır
Zorunlu olmadıkça yerli yatırımcıların ürettiklerini tüketmek, ithal ürünlerden uzak durmak ise elbette aynı ekonomik kazancın artı yönde bir kazanımı olmaktadır
İstihdamın iç kaynak ağırlıklı olması ve ucuz  ya da tam tersi daha iyi eğitimli diye yabancıları istihdam edilmesi de, alt eğitim seviyesinde ki insanlarımızın işsizliğinin artmasına, eğitimli kadrolarımızın ise beyin göçü ile ülke dışına çıkmasına neden olmaktadır.
İkinci ve en önemli husus ise özellikle yabancı çalışanlar ücretlerini döviz bazında ve ülkelerine transfer ederek birey bazında önemsenmese de toplamda büyük bir döviz çıkışına neden olmaktadır.
Sözün özü;
Aklın ve bilimin matematiksel sağlaması ile doğrulanmayan hiç bir ekonomik önlem, doğru sonuç üretmez!