Goldman Sachs : Enflasyon sürpriz oluşturdu. Bundan sonra TL yabancı para karşısında değer kaybetmeye devam edecektir. 3 aylık süre için dolar/TL kurunu 1.65 beklerken, 6 aylık süre içinde 1.57 ve 12 aylık süre içinde 1.47 olarak bekliyoruz. Merkez Bankası büyük olasılıkla 2011’in ikinci yarısında 100 baz puanlık bir faiz artışı yapacaktır. 2012’de de 200 baz puanlık artış bekliyoruz. Bu yüzden Dolar/TL kurunun yönü kısa vadede yukarı olacaktır.
UBS: Evet enflasyon beklentilerden çok yüksek geldi ve temel olarak gıda ve giyim eşyasındaki sert artışlardan kaynaklandı. Enflasyonun H ve I parçaları henüz çekirdek enflasyonun hareketlenmediğini gösteriyor ve Merkez bankasının bu konuda acele etmesini gerekli kılmıyor. Merkez Bankasının bu aşamada bu enflasyon rakamları sonrasında hemen faizleri artıracağını düşünmüyoruz. Son gelen üretim verilerindeki bir miktar yavaşlama bu konuda bir aceleye gerek olmadığını gösteriyor. Daha doğrusu Merkez Bankası bu verileri bu şekilde okuyacaktır. Aslında bu söylemimizle Merkez Banklasının yapmaya çalıştığı şeyin doğru olduğunu savunmuyoruz. Son 6 aydır izlenilen para politikası uygun değildi ve güçlü olan iç talep için önlemler alınmaya başlanmalıydı. Türkiye’nin önünde önemli bir enflasyon artış riski bulunuyor ve MB’nın gecikmiş bir faiz artırımı enflasyonun körüklenmesini engellemeye yetmeyecektir.
RBSM: Son enflasyon rakamlarından sonra, Merkez Bankasının nasıl davranacağı önem kazanıyor. Seçimlerin sonrasında MB’nın faizleri artırmaya başlayacağını düşünüyorduk. Fakat Türkiye’yi son ziyaretimizde gördük ki, MB’sı çok aceleci olmayacak. Ayrıca uyguladıkları para politikası iç talebi soğutmuş değil. İç talep hala çok güçlü ve cari açığı artırıyor. Dileriz bu enflasyon rakamları MB’nın elini çabuk tutmasını sağlar.
NOMURA: Türkiye’yi son ziyaretimizde gördük ki; MB şu an dövizin yukarı gitmesinden rahatsız olmuş durumda. Haziran ayında faiz artışı bekliyorduk ama MB’da bu konuda telaş görmedik. Cari açığın arttığı ve enflasyonun yükselmeye başladığı şu ortamda akıllıca olan şey, aslında MB’nın döviz alım ihale miktarını azaltarak faiz artışı yapmasıdır. Fakat zannedersek Haziran ayında beklediğimiz faiz artışı gelmeyecek ve seçim sonrası ilk ay olmasa bile izleyen aylarda faiz artışı beklenmelidir. Bu durumda maliye politikalarının da iç talebi kısmaya yönelik olarak ayarlanmasıyla birlikte cari açık sorunu kısa süredebaskı altına alınabilir. Sonuç olarak TL değerlenmeye başlayabilir ve bu yzüden TL pozisyonu öneriyoruz.
BARCLAYS: Son açıklanan enflasyon rakamları açıkça enflasyonun Türkiye’de hızlanmaya başladığını gösteriyor. Dolayısıyla gelecek ankeltlerde enflasyon beklentileri artacaktır. Ama Merkez Bankası’nın buna ilişkin aceleci bir tavır içinde olacağını zannetmiyoruz. Türk Lirası çok volatil ve yukarı yönlü baskı altına girmediği sürece MB tarafından bir faiz artışı beklemiyoruz ve bunun en erken Eylül-Ekim aylarında olacağını düşünüyoruz. Mayıs ayı enflasyon rakamı sonrasında önümüzdeki ay TÜFE büyükolasılıkla yüzde 8’in üzerine çıkacaktır. Çekirdek enflasyondaki artış da hızlanırsa, erimekte olan Merkez Bankası kredibilitesi daha ileri gidebilir ve bu durumda faiz artışı gelebilir. Tahminimizce seçim sonrasında hükümet iç talebi kısmak üzere maliye politikası tedbirleri alacak ve ayrıca BDDK krediler konusunda kredileri kısmak üzere yeni tedbirler açıklayacaktır. Dolayısıyla piyasalar yaz aylarında Merkez Bankasını faiz artırma konusunda fazla sıkmayacaklardır. Ayrıca yaz aylarındaki turizm gelirleri de cari açık üzerindeki baskıyı azaltarak MB’na zaman kazandıracaktır. Fakat bu durumda da yılın son çeyreğine girilirken faiz artışının boyutu konusunda merkez Bankası üzerinde baskı oluşacaktır. Yıl sonuna kadar 75 baz puanlık bir artış bekliyoruz ama bu bahsedilen baskı artarsa daha fazla artış olabilir.
SİZLERCE, MB faiz artışına gider mi? Gitmesi mümkün değil mi?
Hükümet cari açığı finanse eden sıcak paranın korkusu ile MB üzerinde baskı yaratıyor olabilir mi?
Bendeniz kimseyi ürkütmeyecek ve zaten hesabedilmiş olan, 025- faiz artırımı bekliyorum. Tıpkı ilk banka muvazzaf karşılıklarının artışında yaşanan ilk duyulduğunda silkeleme düşüşü , ardından istikrarlı yükseliş , tepkisi ( İMKB, çünkü yabancı en az 50 puan bekleyecektir) ve MB nin muvazzaflarda yaptığını faizde de her ay düzenli artışa enflasyonun durumuna göre, gitme ihtimalinin güçlü olduğuna inanıyorum.
Acaba okur ve yazarların bu konuda fikirleri var mıdır ?
Sormamın nedeni yazar ve analistler yumurta kırılmadan evvel, yumurtadan bahsetmiyorlar çoğunlukla..
teşekkürler
Yabancı grupların açıklamalarını bir araya topladığı için sayın Yaşar Bey e teşekkür .. umarım bu site bir kütüphane haline gelecektir, ilerleyen süreçte..ve umarım ücretl iüyelik olmaz böyle bir durumda :)
Şahsen süreçte üzerimize bir düşen bir görev olursa, halkçı yapısını sürdürdüğü sürece evelallah.sayın hocamız