Dışarıda Fed tutanakları içeride TCMB’nin fonlama maliyetini aşağıya çekmesi ana gündemimiz oldu.
Fed tutanaklarında 18-19 Mart’taki Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından sonra Yellen’in yaptığı açıklamaların tam tersi yönde ifadeler çıktı. Hatırlanacak olursa Yellen o gün, tahvil alım programının yılın son çeyreğinden önce bitirilebileceğini, bundan altı ay sonra da faiz artış sürecinin başlayabileceğini belirtmişti. Dün akşamki açıklamada ise faiz oranlarına ilişkin tahmin medyanındaki artışın faiz artışı beklentilerini abartı duruma getirdiği, Fed’in ekonomiyi daha az destekleyici politikalara doğru bir adım attığı yönünde bir yanlış anlama oluştuğu vurgulandı. Yellen mi ne söylediğinin farkında değil yoksa tüm dünya mı 19 Mart’taki açıklamaları yanlış anladı onu da sizlerin takdirine bırakıyoruz. Neticede eldeki son veri dün akşam açıklanan tutanaklar ve bunu baz almamız gerekiyor. Ancak piyasanın bundan sonra Fed’i teyit etmeden atacağı adımlar daha temkinli olacaktır. Yani Fed’in sözlü yönlendirmelerinin etkisi azalacak, piyasa eylemlere bakacaktır.
İçeriye döndüğümüzde ise ana gündemimiz TCMB’nin 24 Nisan’daki toplantısından faiz indirimi olup olmayacağı. TCMB’nin fonlama faizini aşağıya çekmesiyle bu beklenti artmış olsa da olası bir faiz indiriminin politika faizi dışındaki faizlerde olma ihtimali bizce daha yüksek. Faiz indirimleri normalde bankalar ve piyasalar için olumlu olsa da piyasanın güvene ihtiyacı olduğu dönemlerde ters sonuçlar da verebiliyor. Bunu 28 Ocak’taki faiz artışı ardından net bir şekilde görmüştük. Bu açıdan faiz indiriminin şirketler özelindeki etkisinden ziyade ekonomik güvene etkisinin nasıl yorumlanacağı daha önemli. Bu nedenle alınacak kararın bu yönüyle değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Endekse döndüğümüzde ise Seçim öncesinde 64,0000 civarından başlayan yükselişle 73,000/75,000 aralığındaki kritik direnç bölgesine ulaşan endekste son birkaç gündür yorgunluk işaretleri oluşmaya başlamıştı. Bugün de bunun kar satışlarına dönüştüğünü gördük. Kurda ve faizlerde de önemli teknik seviyelerden tepkiler gelmesi borsadaki düşüşü tetikleyen önemli bir etkendi. Buna ek olarak akşamki Fed tutanakları öncesi doların gelişmekte olan ülkelerin birçoğunun para birimine karşı değer kazanıyor olması da bugünkü negatif havada pay sahibi. Yine de bugünkü bu satışlara şimdilik kar realizasyonu ve teknik düzeltme gözüyle bakmak gerekiyor. Bu sürecin devamında 500 ve 200 günlük hareketli ortalamaların bulunduğu 71,850 ve 70,750 ilk önemli destekler. Son yükselişin ardından takip edeceğimiz en önemli destek ise 69,000’de bulunuyor. Buranın altına sarkılamadığı sürece endeksin yeni bir yükseliş için potansiyeli devam edecektir.