Sevgili Dostlar;
Sizlerle bu sayfa üzerinden uzun zamandır paylaştığım teknik analiz yorumlarına ek olarak ULUSLARARASI PİYASALARDA İŞLEM YAPMAK adlı yeni bir yazı dizisi ile eğitim ve tanıtım amaçlı bir kaç yazı serisi paylaşacağım. Bu yazı serisindeki amaç yurtdışı piyasalarına artan ilgil ile birlikte bu piyasada neden varoluyoruz, hangi enstürümanları alıp-satabiliyoruz ve trade ettiğimiz ürünleri tam olarak tanıyormuyuz gibi ana konu başlıklı yazıları sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Türkiye’de finans piyasaları özellikle son bir kaç yıldır yurtdışı piyasalarına daha fazla bağımlı kalırken, entegrasyon sürecinde ise son bir kaç yılda büyük yol kat etmektedir. Son yıllarda artan kaldıraçlı ürünlere olan talep küçük yatırımcının bir hayli ilgisini çekmiş, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kaldıraçlı ürünlerle yapılan işlemler çok popüler olmuştur. Bu yazı dizisinin ilk bölümünde Yurtdışı piyasaları borsaları hisse senedi işlemleri ve bağlı oldukları Borsa Yatırım Fonları (ETFs) hakkında bazı eğitim odaklı konulardan bahsetmek istiyorum. Sonraki yazı dizilerinde ise sırasıyla Uluslararası Vadeli işlemler ve opsiyon borsaları (Futures) endeks vadeli kontratları , dövize dayalı vadeli işlem sözleşmeleri, emtiaya dayalı sözleşmelerle birlikte finansallar grubunla ilgili bazı sözleşmeleri tanıma fırsatı bulacaksınız. Yazı dizisinin son bölümünde ise hepimizin artık yakından bildiği spot forex işlemlerine ilişkin bir bilgilendirme yazısı okuyacaksınız
Neden Uluslararası Piyasalar?
Yıllardır piyasayı izlediğimiz data ekranları üzerinde özellikle 2000’li yıllardan itibaren yurtdışı ile korelasyon sürecinin artması neticesinde yurtdışı verilerini ve datalarını yatırımcılar son derece yakından takip etmektedirler. Fakat yurtdışı borsalarındaki bir hisse senedini alıp-satmak yada her zaman ekranlardan takip ettiğimiz para birimlerinden en basidinden EURUSD paritesinde işlem yapmak yada ABD vadeli işlem ve opsiyon borsalarındaki her hangi bir emtia sözleşmelerinden örneğin Altın, Petrol, Mısır veya Pamuk gibi enstrümanlarda işlem yapmak bir hayli külfetli ve maliyetli idi. Yurtdışı piyasalarında işlem yapmak isteyen küçük yatırımcının genellikle yurtdışındaki bir aracı kuruma hesap açtırması, yurtdışına para göndermesi, Türkçe dil desteğinin olmaması gibi bir çok zorluklarıda beraberinde getiriyordu. Ayrıca hesabı açılan yurtdışındaki bu kurumların bazılarının güvenilirliği, o ülke regülasyonlarına uyup uymadığı mevzuatsal açıdan bir çok sıkıntıların da çekilmesi bir başka problem olarak karşımıza çıkmaktaydı. Son dönemde yurtiçi piyasalarında enstrümanların son derece kısıtlı olması İMKB hisse senedinin yanında 2005 yılında devreye giren Vadeli işlem ve opsiyon borsası ürün yelpazesinde sadece tek bir enstrüman ile çalışılıyor olmasıyla birlikte ürünlerlerdeki işlem hacmi ve derinliğin sınırlı kalması yatırımcıları alternatif ve enstrüman çeşitliliğinin zenginliği açısından yurtdışı piyasalarına yöneltmeye başlamıştır. Son dönemde yerli kurumlarında yurtdışındaki önemli aracı kurumlarla yaptıkları ortak çalışmalar neticesinde gerek teknik altyapı entegrasyonu gerek maliyetlerin yatırımcılar tarafında son derece azalması neticesinde artık yurtiçi yatırımcıları çok rahat bir şekilde bilgisayarlarına yükledikleri tek platform üzerinden tüm yurtdışı piyasları ürünlerine ulaşabilme keyfine kavuşmuşlarıdır. Peki yurtdışı piyasalarında hangi ürünleri alıp-satabiliyoruz?
Uluslararası Piyasalar Ürünleri
Yurtdışı Borsaları Hisse Senetleri
Artık Apple, Microsoft, IBM, Citigroup, Bank of America, Barclays, BP, Shell, Deutche Bank, HSBC, Vodafone, BMW, Toyota, vb. gibi aklınıza gelen binlerce hisse senedini farklı ülke borsalarında IMKB’de işlem yaparmış gibi alıp-satmak çok kolaylaştı.
Bilgisayarınıza yükleyeceğiniz Finansonline International platformu ile aşağıda listesini sunduğum ülke borsalarındaki binlerce hisse senedini alıp satabilirsiniz.
AMEX (AMERÄ°CAK Stock Exchange)
AMS (Euronext Amsterdam)
ASX (Australian Stock Exchange)
BRU (Euronext Brussels)
CSE (OMX Copenhagen)
FSE (Frankfurt Stock Exchange)
HKEX (Hong Kong Stock Exchange)
HSE (OMX Helsinki)
LISB (Euronext Lisbon)
LSE (London Stock Exchange)
MIL (Milano Stock Exchange)
NASDAQ
NYSE (New York Stock Exchange)
OSE (Oslo Stock Exchange)
PAR ( Euronext Paris)
SGX (Singapur Exchange Securities Trading)
SIBE (Sistema De Interconexion Bursatil Espanol)
SSE (OMX Stockholm)
SWX (Swiss Exchange)
TSE (Toronto Stock Exchange)
TYO (Tokyo Stock Exchange)
VIE (Wiener Börse Stock Exchange)
WSE (Warsaw Stock Exchange)
Borsa Yaıtırm Fonları (ETF)
ETF (Exchange Traded Fund) kısaltılmış adıyla Borsa Yatırım Fonları olarak adlandırılan ürün grubunda baz alındıkları enstrüman ile birlikte hareket eden yatırım fonlarıdır. Baz alınan enstrüman bir endeks olabilir örneğin Dow, S&P, Nikkei gibi veya Emtia gruplarından Altın, Petrol, Doğalgaz borsa yatırım fonu da olabilir. En büyük özelliği vade sonu olmadığı için uzun süre alınıp/satılabilinir. Aslında temel mantıkta hisse senetleri gibi borsada işlem görürler, uzun-kısa pozisyon açılabildiği gibi pay oluşturma itfa süreçlerine göre genellikle net aktif değer fiyatlarından işlem görürler. ETF’ler ilk kez 1993 yılında piyasaya sürüldükten sonra kısa sürede popüler olmuş yatırım araçlarından biri olmakla birlikte SPDR 100Milyar$ üzerindeki portföy değeri ile piyasadaki halen en büyük ETF’dir. Türkiye’deki en büyük ETF örneklerinde ise Finans Yatırım’ın piyasaya önceki yıllarda sunduğu DJIST, NFIST, IST30, GLDTR, BNKTR, gibi enstrümanları yatırmcılar tarafından sıklıkla tercih edilmekle birlikte özellikle VOB’da portföy hedge’i amaçlı yada Pair Trading (İkili Trade) stratejilerinde çok yaygın şekilde kullanılmaktadır. Yurtdışı hisse senetlerine yatırım yapan uzun vadeli bir yatırımcı profilinde ise hisselerini uzun süre elden çıkarmak istemeyen ancak piyasa koşullarına göre dönemsel olarak piyasadaki olası sert düzeltme hareketinden korunmak amacıyla yatırım yaptığı enstrümana bağlı olarak o grubundaki ETF (Borsa Yatırım Fonları)’nı çok rahat şekilde kullanabilmektedir.
Özetle EFT’lerde ana strateji geniş aralıkta piyasa etkisi kullanılarak, uzun –kısa pozisyon alarak değişik yönlü hareketler uygulayarak, dengeli portföy oluşturma ve korele olmayan enstrümanları ekleyerek çeşitli yaıtırım stratejileri uygulanabilme şansı vermektedir. Genellikle yatırımcıların bu enstrüman grubunu kullanmalarının en büyük amacı almış oldukları ana pozisyonun karşılığında hedging amaçlı tersi yönde aynı baz enstürümanı bünyesinde bulunduran bir ETF ile pozisyon açarak risklerini minimum seviyeye indirme amacıyla kullanılmaktadır.
Finansonline International platformu üzerinde bulabileceğiniz 3000în üzerinde endeks, bono, emtia ve kur üzerine yaratılmış türlü ETF’lerin işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
 En çok popüler olan ve bilinen ETF’lerden bazıları ise;
SPY (Spiders)- S&P500
QQQ- Nasdaq-100
DJA (Diamonds)- (Dow Jones)
IW- S&P500
MDY- S&P Mid Cap400
OIH-Petrol Sektörü Endeksi
UNG-ABD Doğalgaz Sektörü Endeksi
GDX- Amex Altın Madeni Endeksi
SMH- ABD Yan Ä°letken Ãœreticileri Endeksi
FAS- Russell1000 Finans Endeksi’nin Çıkışı x 3 Katı Performans Gösteren ETF
FAZ- Russell1000 Finans Endeksi’nin Düşüşü x 3 Katı Performans Gösteren ETF
Finansonline International ücretsiz demo platform sürümünü bilgisayaranıza indirmek için aşağııdaki linkten formu doldurup kurulumu yapabilirisniz. Daha fazla bilgi için aşağıdaki iletişim bilgilerimden bana ulaşabilirsiniz.
https://www.finansonline.com/pages_fo_international_05.asp
BURAK GERÇEK
Â
Finansinvest
Uluslararası Piyasalar/Yönetmen
Â
Santral | : | +90 (212) 336 70 00 |
Direkt | : | +90 (212) 336 71 57 |
Adres | : | Nispetiye Cad. Akmerkez B Kule Kat:3 |
34337 Etiler / Ä°stanbul |
Â
www.finansinvest.com  www.finansonline.com
sn.burak gerçek.
Yurtdışı hisse senetlerine yatırım yapan uzun vadeli bir yatırımcı profilinde ise hisselerini uzun süre elden çıkarmak istemeyen ancak piyasa koşullarına göre dönemsel olarak piyasadaki olası sert düzeltme hareketinden korunmak amacıyla yatırım yaptığı enstrümana bağlı olarak o grubundaki ETF (Borsa Yatırım Fonları)’nı çok rahat şekilde kullanabilmektedir.
diyorsunuz…bu nasıl mümkün olabiliyor.benzer ÅŸekilde bizde yani hisseye karşılık nasıl uygulayabiliriz.
saygılar.
au.izmir