Üç Bakış Açısı…

Dün sayın Davutoğlu, Sayın Cumhurbaşkanı ile görüştü. Kongreye gidiliyor ve piyasalarda türbülans oldu. Konuya üç açıdan bakmak gerekiyor;

Birinci Bakış açısı: Tüm bu geliÅŸmeler Türkiye’de bir siyasi kriz midir? sorusunu doÄŸru cevaplamak gerek. Bana göre kriz falan yok. AK Parti bölünecek deÄŸil. Tüm delegeler kim Genel BaÅŸkan adayı gösterilirse ona oy verecekler. Sonuçta yeni bir Genel BaÅŸkan seçilecek ve Hükumeti kurma görevi verilecek. Kendisi de yeni Bakanlar Kurulunu CumhurbaÅŸkanı’na sunacak ve yeni bir ekiple yola devam edilecek. Siyasi kriz diyebilmek için bu konuda birçok belirsizliÄŸin bulunması gerekirdi. Belirsizlik yok. Zaten DavutoÄŸlu’nun gideceÄŸi ve yerine baÅŸka bir isim geleceÄŸi 1 ay öncesinden Fuat Avni tarafından yazılmış ve Nasuhi Güngör açıkça ifade etmiÅŸti. Yeni BaÅŸbakan’ın ismi konusunda sosyal medyada ciddi bir spekülasyon var. Çok da önemli deÄŸil ki; Ha Ali, ha Veli pek fark etmeyecek. Bu geliÅŸmelerin demokrasiye darbe olduÄŸu konusunda çok fazla yazılıp çiziliyor. Bu konuya girmeyeceÄŸim çünkü benim alanım deÄŸil. 1998-1999 yıllarında dışarıdan destekli ANAP-DSP hükumeti zamanında Deniz Baykal ciddi siyasi kriz yaratıyordu. DesteÄŸini çektiÄŸi anda, hükumet kurulamaması sorunu vardı ve o durum ciddi bir siyasi krizdi. Åžu anki durum buna hiç benzemiyor. Yani sonuç olarak bir hükumet krizi yok. Dolayısıyla piyasaların verdiÄŸi olumsuz tepkinin ilk etkileri geçtikten sonra hızlı toparlanmalar olabilir.

Ä°kinci Bakış Açısı: DavutoÄŸlu’nun gitmesi ile beraber, DavutoÄŸlu’na yakın bakanların deÄŸiÅŸimi de söz konusu olacak ve bu ekip ekonomi yönetiminde söz sahibi. Ekonomi yönetimi kimlerin elinde olacak sorusu önemli bir sorudur. Bugün sayın CumhurbaÅŸkanı Merkez Bankası BaÅŸkanı Murat Çetinkaya ile görüşüyor. Bu görüşme ister istemez kafalarda soru iÅŸareti yaratsa da,  yeni görev almış birinin olaÄŸan nezaket ziyareti olduÄŸu belirtilecektir. Sonuç olarak bu ayki PPK toplantısı belki de en önemli toplantı olacaktır. Konu ekonomi yönetimi olunca tabi ki iÅŸler biraz daha farklı bir hal alıyor.  Bundan sonraki süreçte en azından bugüne kadar uygulanan saÄŸduyulu olarak tanımlanabilecek çabaların boÅŸa çıkması ve bir anda harcamaların ve kredilerin artırılması için faizlerin hızla düşürülmesi söz konusu olursa ki; orta ve uzun vadede ekonominin saÄŸlığını ciddi biçimde bozar, piyasaların ÅŸu an verdiÄŸi olumsuz reaksiyonu buna baÄŸlayabiliriz.  Ekonomi yönetimi konusunda ise; yorum yapmak için henüz erken. Bekleyip kimlerin ekonomi yönetiminde olduÄŸunu görmek ve ne tür aksiyonlar aldığını izlemek gerekiyor.

Üçüncü Bakış Açısı : Bu arada Çin’de hiç iyi ÅŸeyler olmuyor. Zaten bültenlerde de vurguladığım üzere, GeliÅŸmiÅŸ ülke borsaları ve özellikle de ABD borsaları zirvelere yakındı. Bilanço dönemi sona erdi ve küresel borsalarda da kâr satışları var. İçeride belirsizlik azalsa bile dışarıdan gelebilecek dalgalara da hazırlıklı olmak gerekir. Dolar endeksi yeniden yükselmeye baÅŸladı. son 1 yılın dip seviyesi olan 92.50’nin altına düştükten sonra yeniden 93.50 seviyesine gelmiÅŸ olması o cephede de doların deÄŸer kaybının durduÄŸunu gösteriyor.

Bu üç bakış açısını bir potada eritecek olursak en az 1-2 hafta belirsizlik döneminden bahsedebiliriz ki; belirsizlik olarak tabir ettiğimiz durum  yeni şekillenecek ekonomi yönetimi ve dış piyasalardan kaynaklanıyor. Fakat unutulmamalı ki, borsa 5 günde 9 bin puana yakın düştü. Bir süre konsolide hareket görmemiz lazım. Bugün 75-77 bin aralığında açılmaması  olumludur. Bu seviyede hisse sahipleri satmak istemeyeceklerdir. Bu da ister istemez ilk şoklar geçtikten sonra yeniden tepki alışlarını da getirecektir. 81.500 seviyesi önümüzdeki hafta içinde görülebilecek en yüksek seviye olabilir. Bu sabah endeks en düşük 77.500 seviyesini gördü. Bu seviyenin altına bugün gelmezse, en azından 77.500 seviyesini önemli bir destek olarak alacağız. Ama bu seviye de aşağı kırılırsa 75-76 bin aralığı artık kimsenin mal satmak istemeyeceği seviye olacaktır. Yatırımcılar bu aşamadan sonra en azından bir haftalık süre içinde fazla al-sat yapmamalılar. Çünkü yatay bri kanal oluşacaktır ve en fazla para yatay kanallarda kaybedilir.

Dolar/TL kuru 2.9774 seviyesini gördü ve ÅŸu an 2.9250 civarında bulunuyor. Daha önceki yazılarımda da vurguladım üzere, ÅŸimdilik bu cephede de fazla pozisyon deÄŸiÅŸtirmemekte fayda var. Ama 2.8950 civarına kadar kısa vadede gevÅŸeme görebiliriz. Normalde dolar/TL kuru 2.90 civarında destek oluÅŸturmaya çalışacaktır. Endeksin 2 hafta içinde yeniden 82 bin civarlarını görmesini beklerim. Daha önce de bu tür düşüşlerde ortalama olarak düşüş miktarının %35-40’ı genellikle 2 hafta içinde geri alınır.  Bugün Ä°zmir yolunda olacağım. Herkese bol kazanç diliyorum. Paranızın saÄŸlığınızı bozmasına izin vermeyin.

“Üç Bakış Açısı…” ile ilgili 5 yorum

  1. Yaşar Hocam Bülteninizi almak istiyorum. Ama çok uğraşmama rağmen olmadı. Şartları kabul ettikten sonra gelen sayfada 404 found hatası veriyor. Beni de üye yapabilir misiniz. Tşk. ederim çalışmalarınızdan dolayı. Allah razı olsun.

  2. sevgili hocam sağlığımızı bozacak paramız allahtan iyiki yok,,şunu anlamıyorum siz,araştırıp doğru bildiğiniz konuları bizimle paylaşıyosunuz,üstelik yatırım amaçlı olmadığını söylüyorsunuz,b una rağmen bazı insanlar,size ekşiyor,anladığıma göre,ve benim gibi size çok değer veren insanların sayısı onlardan,kat ve kat fazla olduğu halde,sizi TAKİP ETMESİNLER ozaman hocam,akıllı insanlar çok güvendiği insanları takip eder,,,sadece, para kazandıranları ,,,değil,size çok kıymet veriyoruz emin olun,allaha emanet olun,

  3. hiç bir tweetim yatırım önerisi değildir,zaten diyorsunuz,ama benim gibi düşünenler,sizin önerilerinize çok ihtiyaç duyuyoruz,kazan mak veya kaybetmek sizin sorununuz değil,kesinlikle bunları düşünerek size soru yöneltiyoruz,siz lütfen önerin,,bizlere çok ama çok mutlu oluruz,hep sağlıklı olmanız dileğiyle,,hoşçakalın,sevgiyle kalın,,yaşar hocam,,

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir