Türkiye’nin 2012’de pozitif ayrıştığı artık genel kabul gördü. Piyasa fiyatlamaları da bu yönde. Borsası en çok değerlenen birkaç piyasadan biri. Hazine gösterge faizi 3 puandan fazla geriledi ve yüzde 8’in altına indi. Ayrışmayı sağlayan reel gelişmelerin başında ise Türkiye’nin büyüme hızını devam ettirmesine karşılık cari açığını ve enflasyonunu düşürmesi en önemli rolü oynuyor. Düşük kamu borçluluğu, sağlam bankacılık ve bütçede sıkı gidiş de pozitif ayrışmayı destekliyor. Peki nasıl oluyor da, hem enflasyon hem de cari açık için, iç talebin durdurulmasına rağmen büyüme devam ediyor? Onun da sırrı ithalatın düşmesinde ve ihracatın artmasında yatıyor. Hatırlarsak yılın ilk çeyreğindeki yüzde 3.2’lik büyümede en büyük katkıyı bu kalem yapmıştı. Bir de, kamu harcamaları bu yıl büyümeye daha yüksek destek vermeye başladı. Seçim yılı 2011’de kamu harcamalarının katkısı düşükken bu yıl daha yüksek. Burada da, ekonomi yönetiminin bir ince ayar çektiğini, geçen yıl zaten iç talep patlamasıyla büyüme azamileşmişken kamunun harcama yapmasına gerek duymadığını düşünüyoruz. Bu yıl iç talep, cari açık ve enflasyon için sınırlanırken büyümede yaratacağı boşluğun kısmen kamu harcamalarıyla telafi edilmesi yoluna gidiliyor, gibi geliyor bize.
Ekonomiyi değerlendirmede yabancıların atladığı ne?
Dün OECD, Türkiye Raporu’nu yayımladı. 2012 için büyümeyi yüzde 3.3, enflasyonu yüzde 9.2, cari açığın milli gelire oranını yüzde 8.9 tahmin etti. Büyüme düşük, enflasyon ve cari açık yüksek. Enflasyonun yüzde 6.5’in altına çekilmesi büyük olasılık. Merkez Bankası bu yönde revizyona gidecek. Yani en az 3 puan yanılma söz konusu. Cari açık da en az 1 puan yüksek. Tabii bize göre yüzde 5’in üzerine çıkacak büyüme yüzde 3.3 tahmin edilirse olacak olan bu. Peki sadece OECD değil diğer uluslararası kuruluşlar da Türkiye’nin büyüme hızını düşük tahmin ediyor. Neden? Bunda geçmiş dönemden gelen hafızanın ve tahmin modellerinin payı büyük. Avrupa’da durgunluk veya resesyon tahmin ediliyor. Uzun yıllar Türkiye’nin ihracatının yarıdan çoğu veya yüzde 60’ı Avrupa’ya yapılıyordu. İç talep de kısılacağından yabancılar Türkiye’nin büyümesini düşük hesap ediyor.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.
HOCAM GERÇEK BÜYÜME 2.6.
Ä°RAN’A YAPILAN ALTIN Ä°HRACATI YANILTICI.(ÖZELLÄ°KLE Ä°HRACATIN BÃœYÃœMEYE YAPTIÄžI KATKI AÇISINDAN) BU KONU MUTLAKA DEÄžERLENDÄ°RÄ°LMELÄ° ÇÜNKÃœ TÃœRKÄ°YE ASLINDA ALTIN Ä°THALATCISI,DOLAYISI Ä°LE CARÄ° AÇIK AÇISINDAN GEÇİCÄ° BÄ°R Ä°YLEÅžTÄ°RÄ°CÄ° ETKÄ°SÄ° OLUR,AYRICA BELLÄ° BÄ°R SÃœRE SONRA Ä°HRACAT KALEMÄ° OLMAYABÄ°LÄ°R.(EN AZINDAN M,Ä°KTARSAL OLARAK)
BU HESLAPLARIN IÅžIÄžINDA YORUMLARINIZI MERAK EDÄ°YORUM.