Türkiye’ye Karşı Eli En Açık Olan

Türkiye ekonomisi hakkında uluslararası kuruluÅŸlardan en gerçekçi deÄŸerlendirme bu yıl için OECD’den geliyor. Son toplantısı nedeniyle yayımladığı raporunda kurum Türkiye’nin büyüme hızını yüzde 3.0’den yüzde 3.3’e yükseltti. Önceki rakamı da yine uluslararası kuruluÅŸlar arasında yapılan tahminlerin en yükseÄŸiydi. Åžimdi revize ettiÄŸi rakam da öyle. Hükümetin tahmini yüzde 4’lük büyümenin olacağı yönünde. IMF ise son yaptığı revizyonla Türkiye’nin yüzde 2.3 büyüyeceÄŸini öngördü.
OECD’nin Türkiye öngörüleri arasında bu yılki yüzde 3.3’lük büyümenin ardından gelecek yıl yüzde 4.6’ya çıkılacağı, toplam iç talep büyümesinin bu yıl yüzde 1.7’ye inmesine karşılık gelecek yıl yüzde 5.0’a yükseleceÄŸi de var. Yüzde 9.0’dan düşecek. Burada biraz aşırıya kaçılmış gibi. İç talebi biraz daha normalleÅŸtirdiÄŸiniz zaman zaten büyüme de yüzde 4 ün üzerine çıkıyor ki, bizim gerçekleÅŸme tahminimiz de böyle.

ENFLASYON TAHMÄ°NÄ°: OECD cari açığın milli gelire oranının da geçen yıla göre 1 puan gerileyerek yüzde 8.9’a ineceÄŸi, iÅŸsizliÄŸin yüzde 9.5’le tek hanede kalacağı, tüketici enflasyonunun da yüzde 9.2’ye inebileceÄŸi tahmininde bulundu. Burada da enflasyon biraz yüksek alınmış gibi geldi bize. Yine de geçen yılki rakamın altına iniliyor ama Merkez Bankası’nın tahmini olan yüzde 6.5’in de bir hayli üstünde bir gerçekleÅŸme olacak. Biz ise tarımda bol üretimin de etkisiyle enflasyonun daha düşük çıkmasını bekliyoruz.
Kurumun tahminleri arasında Euro Bölgesi nin bu yıl yüzde 0.1 daralması ve gelecek yıl yüzde 0.9 büyümesi bekleniyor. OECD ülkelerinde beklenen ortalama büyüme ise bu yıl için yüzde 1.6 ve gelecek yıl için yüzde 2.2 düzeyinde.
Bu tahminlere göre uluslararası kuruluşlar içinde Türkiye ekonomisine karşı eli en açık kurum OECD gibi görünüyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir