Türkiye’nin pozitif ayrışması devam mı yoksa Suriye etkisiyle tamam mı?

Suriye riski, ekonomi ve piyasaların dünyadan nispeten pozitif ayrıştığı bir döneme denk geldi. Dünya ekonomisinde büyüme düşüyor, beraberinde emtia, petrol ve enerji fiyatları geriliyor. Bu durum gelişmekte olan ülkeler arasında petrol ve enerji ihraç edenleri negatif, ithal edenleri pozitif etkiliyor. Türkiye örneğinde olduğu gibi, enerjisini ve aramalını büyük ölçüde ithal eden bir ülke olarak gerileyen fiyatların hem enflasyonu hem de cari açığı azaltıcı etkisi olacağı çok açık.

POZÄ°TÄ°F AYRIÅžMA: Bunun da piyasalara yansımasını gördük. Dünya emtia fiyatları 1 Mart’tan bu yana geriliyor. Türkiye piyasası ise genelde dünyadan ayrışmış ve daha iyi performans göstermeye baÅŸlamış. Son haftada ise not artışının etkisiyle Türkiye pozitif kalmaya devam ederken dış piyasalar kötüleÅŸmiÅŸ. Emtia ve enerji fiyatlarındaki gerilemenin geliÅŸmekte olan ülkelerde yarattığı bir ayrışma bu. Dolayısıyla fiyat hareketleri sürdükçe ayrışma da sürebilir.

AYRIŞMAYI NE BELİRLER: Fiyat hareketlerinin tersine dönmesi ise gelişmekte olan ülkeler grubundaki ayrışmayı da tersine çevirebilir. Bugün petrol ve emtia fiyatları düşüşünden pozitif etkilenenler fiyat yükselişlerinde negatif etkilenirler. Ülkeler yer değiştirmiş olur.
Küresel eğilimin dışında Türkiye başka bir olayın da etkisini yaşamaya aday.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir