Uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅŸu Fitch, Türkiye’nin ”BB ” olan yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu teyit ederken, not görünümün ”pozitif”ten ”duraÄŸan”a çevirdi.
KuruluÅŸtan yapılan açıklamada, Türkiye’nin kısa vadeli yabancı para cinsinden ”B” olan kredi notunu ile ”BBB-” olan ülke tavanı notu teyit edildi.
KuruluÅŸ, not görünümünün revize edilmesinde, yüksek düzeydeki cari açığını azaltmaktaki güçlüklerle karşı karşıya bulunan Türkiye’nin makroekonomik istikrarında kısa vadeli risklerde artış olması ile enflasyon hedefinin beklentilerin üzerinde olmasından kaynaklandığını vurguladı.
Fitch’in EMEA Bölge Sorumlusu Ed Parker, bununla birlikte Türkiye’nin kredi notlarının olumlu borç dinamikleri, saÄŸlıklı potansiyel büyüme oranı ve güçlü bankacılık sektörüyle desteklendiÄŸine iÅŸaret ederek, Türkiye’nin yumuÅŸak bir iniÅŸ saÄŸlaması ve kısa vadede makroekonomik riskleri azaltması halinde kredi dinamiklerinin yukarı yönlü gerçekleÅŸebileceÄŸini ifade etti.
Türkiye’nin, düşük tasarruf oranlarına sahip olması ve önemli dengesizliklere çözüm üretmeksizin güçlü büyümeyi saÄŸlayamayabileceÄŸi için makroekonomik performanısının çok dalgalı olduÄŸuna iÅŸaret eden kuruluÅŸ, Türkiye’nin ekonomisinin banka kredilerinde yıllık bazda yüzde 36’lık artışın, gayri safi yurtiçi hasılada çift haneli büyümeyi desteklemesi ve artan enflasyon ve cari açıktaki yükseliÅŸle birlikte ekonominin ”aşırı ısındığına” dikkat çekti.
Geçen aylarda ekonomik faaliyetlerde ve kredi artışında yavaşlama olduğunu belirten kuruluş, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 7,5 ve gelecek yıl yüzde 2,2 büyüyeceğini tahmin etti. Fitch, 2013 yılında ise ekonominin yüzde 4,5 büyüyeceğini, enflasyonun düşeceğini ve cari açığın azalacağını öngördü.
Büyük dış finansman ihtiyacının ülkeyi küresel görünümdeki kötüleÅŸmede kırılgan hale getirdiÄŸini ve makroekonomik düzenlemelerde aÅŸağı yönlü riskler bulunduÄŸu ifade eden Fitch, Türkiye’nin geçen yıl yüzde 6,5 olan cari açığının bu yıl yüzde 9,8 seviyesine çıkacağını ve 2012 yılında ise yüzde 7,6 seviyesine gerileyeceÄŸi kaydedildi.
Bu yıl şimdiye kadar cariye açığın finansmanında kısa vadeli ve portföy borç girişleri ile azalan yabancı varlıkların hakim olduğu, bunun da ülkeyi küresel finansal koşullardaki kötüleşme karşısında kırılgan hale getirdiği belirtildi.
BloombergHT