Trump’ın Ä°lk Yenilgisi, Dolar ve Borsa

Dün merakla beklenen ABD’deki Obamacare’in deÄŸiÅŸilik önerisi Temsilciler Meclisi’nden oylanmadan ertelendi. Çünkü yeterli cumhuriyetçi desteÄŸinin gelmeyeceÄŸi ortaya çıkmıştı. Åžimdi yeniden deneyecekler ve bunda da baÅŸarısız olunursa, bu durum özellikle ABD piyasalarının ciddi bir ÅŸekilde bozulmasına neden olur. Tersine eÄŸer bu yeni yasa bir ÅŸekilde kabul edilirse, ABD endeksleri ve diÄŸer küresel endekslerde sert artışlar görebiliriz. Yine de bu artışlar kalıcı olmaz, fakat ilk anda çok sert olduÄŸu için çok fazla yatırımcıyı piyasaya çeker.

EÄŸer belirli bir konu çok fazla sayıda piyasayı etkiliyorsa, bu tür zamanlarda sonucun ne olacağı konusunda tahmin yapmaya çalışmanın fazla bir anlamı olmaz. ABD endekslerindeki düşüşün temel sebebi zaten dünkü oylama konusunda anlaÅŸma saÄŸlanamayacağı beklentisiydi ve nitekim bu beklenti gerçekleÅŸti. Dolayısıyla bugün yapılacak oylamada geçmese bile, piyasalar üzerinde çok negatif etki yapmayabilir. Trump eÄŸer Obamacare yerine kendi çıkardığı (Paul Ryan’ın hazırladığı) saÄŸlık yasası kabul edilmezse, vergi gibi diÄŸer konulara odaklanacağını söyledi. Aslında biraz da tehditvari konuÅŸtu. Belki saÄŸlık reformu piyasaları ancak bu kadar etkilemiÅŸ olsa da, vergi yasaları konusunda da aynı ÅŸeyler olursa, piyasalar üzerindeki  olumsuz etkisi saÄŸlık yasasına göre bence en az 2 katı olur.

Bu sabah dolar güne 3.6350 seviyelerinden baÅŸladı ve ÅŸu an 3.6276 seviyesinde bulunuyor. Daha önce verdiÄŸim 3.65-3.70 kanalını aÅŸağı kıran dolar, 3.60-3.65 kanalına oturdu. Bu kanalda ne kadar devam eder bilemiyorum. Fakat, ABD’de piyasalar artık Trump’tan verdiÄŸi sözlere iliÅŸkin adımları atmasını bekliyor. ABD ekonomisinin büyüme sürecine gireceÄŸi beklentisi, doları gevÅŸemesine neden olmuÅŸtu. Fakat saÄŸlık konusu ertelenince Dolar endeksi (DXY) bir miktar yükseldi. Euro’da da dolara karşı bir miktar gerileme vardı. Doların bundan sonraki yönünü yine ABD’deki geliÅŸmeler belirleyecektir. Kısa vadede, ÅŸu an bir bekleme dönemine girildiÄŸi için, ABD’deki geliÅŸmeleri izlemek gerekiyor. Fakat teknik olarak bakıldığında aÅŸağıdaki grafikte görüldüğü üzere, TKE göstergesi ikinci bir dip yaptı.

Dikkat edilirse TKE göstergesi Åžubat ayında iki defa “-10” çizgisine deÄŸmiÅŸti. Ä°lk defa deÄŸdiÄŸinde geri çekilmenin devam etmesi normaldi. Ä°kinci defa “-10” çizgisine deÄŸdikten sonra, 3.55 seviyelerinden 3.78 seviyesine kadar 23 kuruÅŸ yükseliÅŸ yaptı (%6.47)  Daha sonra yeniden geriledi ve son 6 gündür 3.60 seviyesinin üzerinde hareket ediyor. Bu sırada TKE göstergesi “0” çizgisine deÄŸdi. Åžu an fiyatlar yatay giderken, TKE göstergesinin hafif bir yukarı hareket yaptığını görüyoruz ama bunun sebebi, göstergenin hesaplama formülündeki baz etkisidir. 3.65’in yukarı geçilmesi durumunda TKE güçlenecektir. Bu gösterge talebin gücünü gösteriyor ve ÅŸu an dolara talep zayıf görünüyor. ABD’deki geliÅŸmeler bu talebin gücünü belirleyecektir. Ayrıca Merkez Bankası’nın piyasaya verdiÄŸi parayı %kaç ortalama fonlama faizi ile verdiÄŸi de önemlidir. Åžu an faizler Ocak başına göre 3.1 puan yükselmiÅŸ durumda ve MB’nın faiz yerine kurlardaki volatilitenin ekonomiye daha fazla zarar verdiÄŸini görmüş olması önemlidir. “Faiz inerse enflasyon iner” saçmalıklarını görmeleri de güzel. Faizleri düşük tutunca enflasyonu nasıl çift hanelere çıktığını gördük. Åžimdi kalkıp, “enflasyon faizden dolayı deÄŸil, kurlar arttığı için yükseldi” diyecek zeki insanlarımız olacaktır ama “dolardaki artışın sebebi neydi?” diye sorduÄŸunuzda ne diyecekler? Sonra da “Faiz artırılınca dolar neden düştü” sorusu sorduÄŸunuzda da saçmalamaya devam edeceklerdir. Bu yüzden bu konularda hiç tartışmaya girmeyip sükut ediyorum. Çünkü cahiller ile girdiÄŸim hiç bir tartışmayı bugüne kadar kazanamadım ve Mevlana “Cahilin yanında kitap gibi sessiz ol” diyor.

Borsaya baktığımızda ise, aşağıdaki günlük grafiği görüyoruz.

Endeks 3 gün önce boÅŸluk bırakarak açılmış ve sert bir düşüş yaÅŸamıştı. Bunun sebebi de ABD endekslerinde %1’in üzerindeki düşüşlerdi. Teknik olarak bu boÅŸluk dolacaktır. EÄŸer kısa vadede dolarsa endeks 90.750 seviyelerine kadar çıkabilir ve bu durum birçok yatırımcıyı cezbedebilir ama kısa vadede dolan boÅŸluklar kalıcı yükseliÅŸleri getirmez. En güçlü destek 87.500 seviyesinde olup, bu seviyenin kısa vadede aÅŸağı kırılmasını beklemiyorum, fakat endekste bir yukarı hareket denemesi olur ve zayıf bir deneme olursa, 87.500’e kadar düşüş oluÅŸabilir. Yaklaşık bir aydır çok sıkışan bir endeks görüyoruz ve daha önceki yorumlarımda vurguladığım noktalar geçerlidir. Hatırlarsanız endeksin 91 bini aÅŸtığı gün nakde geçiÅŸ önermiÅŸtim. Nakde geçen varsa, bir yukarı hareket olasılığı var ama bence referanduma kadar beklemelerinde fayda var.

Herkese bol kazançlı bir gün olmasını dilerim…

“Trump’ın Ä°lk Yenilgisi, Dolar ve Borsa” ile ilgili 1 yorum

  1. Hocam sizi ilk defa haklı olarak agresif gördüm.Yazınızda bunu görebiliyorum.Kişisel olmadığını anlıyorum.Ülkesi için üzülen ve doğruların yapılması gerektiğini söylüyorsunuz.Ve bunun faturasını hep beraberde ödedik.İlimi övmekle ilim sahibi olmak arasındaki farkı bize en güzel siz anlattınız.Yorulmayan mücadele eden hastayken bile bize vermiş sözlerinizi tuttuğunuzu 2 kere gördüm.Bize saygı duymanızdan dolayı size çok teşekkür ediyorum.İçimden gelerek size ALLAH Razı olsun diyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir