Geçen hafta piyasaların geleceği açısından çok önemli iki konu başlığını atlatıldı. İçeride MB kararları, dışarıda ise Euro-Zone Liderler toplantısı. Bizlere düşen görev ise bu eylemlerin neticesinde gelişmeleri analiz edip siz değerli yatırımcılara önümüzdeki günlere ilişkin beklentilerimizi aktarmak olacaktır. Bu iki önemli gelişmeyi haber niteliğinde buraya tekrar tekrar yazmayacağım çünkü malum haftasonuda tüm gelişmeler kafalarda sindirildi. Şimdi daha önemlisi piyasayı ilişkin stratejilerimizde yeni bir değişiklik varmı bunları tek tek analiz etmeye çalışacağız.
USDTRY
Yurtiçinde geçen haftanın en önemli geliÅŸmesi süphesiz MB’nın TL’nin deÄŸerini koruma amaçlı almış olduÄŸu 5 ana baÅŸlıklı eylem planı ve açıkladığı enflasyon raporuydu. Son TL analizinde yaptığımız stratejide her hangi bir deÄŸiÅŸiklik yapmayarak aynı beklentilerimi korumaya devam ediyorum. Öncekileri okumayan ve kaçıranlar için yenilemek isterimki MB artık 1.90 üzerinde bir TL görmek istememektedir ve 2 TL’yi bekleyen küçük yatırımcıalrın artık bu inançlarından vazgeçmesi gerektiÄŸini eylem planı öncesi analizimide dile getirmiÅŸtik. Son pozisyon giriÅŸi olarak 1.90 civarındaki seviyeleri kısa pozisyon alımı için belirlemiÅŸ ama bu seviyeyi kaçıranlar açısından da 1.85 ve üzerindeki her seviyeyi uygun olarak nitelendirmiÅŸ akabinde 1.75-1.78 bant aralığından pozisyonu kapatma önerimizi yinelemiÅŸtik. Neyseki son eylem planıyla birlikte TL 1.74 seviyelerine kadar hızlıca deÄŸer kazanmış ve bu pozisyondan yüzümüz ak ÅŸekilde çıktık.
Hatırlanacağı üzere haftalardır aslında TL’de yeni bant aralığından söz etmekteyiz. Analizleri yeni okumaya baÅŸlayan bir çok yatırımcı varki ve onlar için yenilemek isterim bu bant aralığı 1.65-1.85 seviyeleri en azından cari açıkta önemli toparlanmalar gelene kadar uzunca bir süre daha devam etmesini beklemekteyim. Aslında atılan tüm bu adımların altındaki ana sebep cari açığın düşürülmesiyle birlikte enflasyon riskinin ortadan kaldırma amacı gütmekte. Yani fiyat istikrarını saÄŸlamak. 2012 yılı için malumunuz büyüme beklentilerinde yaÅŸanacak düşüşle birlikte MB’sı finansal istikrarda bozulmanın önüne geçilmesi adına attığı bu adımlar neticesinde istikrarlı büyümenin devam etmesini ve istihdamdaki artışında süreklilik kazanmasını istemekte. TL’deki son 3 ay içerisindeki deÄŸerlenme bizimde belirlediÄŸimiz 1.65-1.85 ana bant aralığının üst seviyesini yukarı geçmiÅŸ 1.90 ve üzerindeki gördüğü seviye ile aşırı deÄŸerlenme bölgelerine gelmiÅŸti. Bu durum gıda fiyatları ve diÄŸer ürünlerde de yaÅŸanan artışlarla enflasyonist bir baskı yaratmıştı. Faiz politikasi ise her ay baz puan arttırmak yerine aslında dünyada da pek eÅŸi benzeri görülmemiÅŸ çift baÅŸlı  bir faiz silahı kullanarak yani faizde “yüksek faiz ile düşük faizi” aylık deÄŸil ama her günün akışına göre günlük olarak kullanıyor olması literatürde de MB politikaları açısından yeni bir sayfa açmış oldu.
Gelelim önümüzdeki dönem için yatırımcıların TL’de ne gibi yeni pozisyonlar alması durumuna. Bant aralığından yola çıkarak orta ve uzun vadeli TL yatırımcıları açısından TL’nin 1.65 seviyelerine kadar deÄŸerlenmesi durumunda özellikle ithalat -ihracaat yapan ÅŸirket portföyleri açısından 1.65 seviyesi TL’de yeniden uzun yönlü pıozisyonların açılması açısından son derece uygun bir seviye olarak karşımıza çıkmaktadır. MB’nın eÄŸer cari açıkla savaÅŸtığını düşünecek olursak ithalatın yeniden patlamaması için MB’nın 1.65 seviyelerinden döviz alım ihalelerine yeniden baÅŸlama olasılığı artacaktır. 1.65 ve altındaki TL ÅŸu anki konjektüre göre bu sefer aşırı deÄŸerli olacağından küçük yatırımcılarında bu seviyelerden dövize geçmelerini uygun bulmaktayım. Fakat bu seviyelere iniÅŸ belli bir zamanı kapsayabilir. Bunun öncesinde kısa vade de bir sonraki paragrafta yapacağımız EURUSD paritesinin analizine de baÄŸlı olarak 1.75 trade amaçlı yeni long pozisyonu için uygun bir seviye olarak görülmekte. Özellikle teknik açıdan 1.7413 seviyesindeki 100 günlük HO seviyelerinden gelen destek ile toparlanan UsdTRy paritesinde önümüzdeki bir kaç gün içinde 1.80 seviyesine doÄŸru bir tepki yükseliÅŸinin gelmesi son derece doÄŸal olacaktır. Fakat ÅŸu aÅŸamada 1.80 üzeri seviye beklemek doÄŸru yaklaşım olmayacaktır.
EURUSD
Geçen haftaki liderler zirvesinden çıkan iki ana sonuçtan ilki Yunanistanın 100 milyarlık euro borcu writedown yani üzeri çizilerek sahibi oldukları tahvilerin özel sektör ÅŸirket ve bankaların bu zararı üstlerine almak durumunda kaldılar ki buna mecburdular ve  bu vesile ile 350milyar euroluk Yunanistanun borcu ÅŸu aÅŸamada 250 milyar euroya kadar inmiÅŸ durumda. Ä°kincil sonuç olarak EFSF fonu için yeni bir ayarlama yapılarak fonun 1.trilyon euro üzerine çıkartılması ve Basel III mevzuatına göre bankaların sermaye yeterliliklerinde artışa gidilecek. Bu iki önemli karar sonrası EurUSD paritesi 1.4247 en yükseklerine kadar çıktı. Fakat sorunlar çözüldümü. Hayır. Yunanistan’ın halen büyük ölçüde borcu dururken Portekiz, Ä°spanya ve Ä°talyadaki riskler devam etme. EndiÅŸeler devam ettikçe paritede yeniden dolar lehine hareketleri gözlemlemeye devam edeceÄŸiz.
Son EurUSD statejilerinin tümünde özellikle ağırlık ortalama seviyelerinden sıklıkla söz etmiÅŸtik ve sabırla bu seviyelerin beklenmesini tavsiye etmiÅŸtim. EurUsd paritesinde yeni short yönlü girÅŸin bir çok yatırımcının sabırsızca pozisyon açma eÄŸilimi olduÄŸunu hissetmiÅŸ ve ÅŸiddetle en azından 100 ve 200 günlük HO seviyelerinin test edilmesini beklemelerini ve sonrasında short yönlü pozisyon açılımının makul olacağını bir kaç defa üstüne basa basa yazmıştım. Nitekim liderler zirvesi sonrasında parite 200 günlük HO sınırınada biraz aÅŸarak 1.4247 seviyesini gördükten sonra hızlıca dolar lehine deÄŸer kazanmaya baÅŸladı. 100 günlük HO seviyesi olan 1.4077 ve 200 günlük HO seviyesi olan 1.4099 halen kuvvetli direnç olarak karşımıza çıkarken test edilen 1.4247 seviyesinin hemen üstüne 1.4750/60’a SL koyularak yeni pozisyon giriÅŸleri cari seviyelerden yapılabilir. EndiÅŸe diÄŸer saydığım bu ülkelerde tansiyonu arttırırsa dolar lehine kuvvetli deÄŸerlemeleri önümüzdeki günlerde yaÅŸayabiliriz. Büyük resimde EURUSD paritesinde orta vade de 1.2850 sonrasında ise 1.2670 hedefi ile yeni pozisyon giriÅŸi yapılabilir. Yinede tekrarlamak isterimki kaldıraçsız iÅŸlemleri çin SL seviyesi belirlenmesine ÅŸu aÅŸamada gerek yok ama kaldıraçla iÅŸlem yapanlar için özellikle 50:1 ve 100:1 için bu HO seviyelerinden giriÅŸ yapmış yatırımcıların mutlaka bahsettiÄŸimiz seviyelere SL koymalarını aksi taktirde portföylerinde büyük erimeler yaÅŸayabilme potansiyelinin bilincinde olmaları gerekmektedir.
Burak Gercek
[email protected]
 http://www.bilgeyatirimci.com/author/burak-gercek/