Teknik Yorum 25.10.2011

USDTRY
MB’nın geçen hafta perÅŸembe günü yaptığı toplantısından sonra para politikalarında ciddi deÄŸiÅŸikliÄŸe gitme sinyalleri alınmakta.
Gecelik faiz oranlarında borç verme %9’dan %12.5’e çıkartarak faiz koridorunu geniÅŸletmiÅŸ bir sonraki toplantıya ise politika faizinin arttırım sinyalini vermiÅŸti. TL’de yaÅŸanan deÄŸer kaybıyla birlikte gıda fiyatlarındaki baz artış etkileri ve diÄŸer yan ürünlerdeki yükseliÅŸ beklentisiyle birlikte önümüzdeki aylarda enflasyon yönünde baskı oluÅŸmasının neticesinde MB’nın Orta vadeli görünümde politika deÄŸiÅŸtirmesine sebeb oldu. Geçen hafta hatırlanacağı üzere günlük ihalelerin dışında direk müdahaleye raÄŸmen 1.85 altına gerilemeyen TL’de bu politika deÄŸiÅŸim sinyalinin alınmasıyla birlikte 1.80 seviyelerine kadar hızlı bir iniÅŸi gözlemlemiÅŸtik. Yarın MB’nın enflasyon raporunla birlikte TL’yi destekleyici 5 maddelik kademeli eylem planının açıkyacak olması TL’yi bugün 1.80 altına indirerek uzun  en düşük 1.7870 seviyelerinin görülmesini saÄŸladı. TL’yi destek pakedinde, fiyat istikrarı, faiz politikası, döviz rezerv politikası, zorunlu karşılık politikası ve finansal istikrar adımları ile belirlendi.

Önceki politikada düşük faiz ile sıcak para giriÅŸini engelleyen, aşırı büyümeyle birlikte gelen dış ticaret açığı diÄŸer tarafta son zamanlarda deÄŸer kaybeden TL ile yükselme eÄŸilimi içerisine giren bir enflasyon etkisi yaratmıştı. Bu denge arayışı içerisinde MB’nın geç kalmayarak faiz koridorunu geniÅŸletmesiyle birlikte sonraki toplantıdan çıkacak %0.25’lik faiz arttırımı hem TL’yi rahatlatacak hemde enflasyon’un kontrol altına alınmasında rahatlatıcı unsur olarak çıkacaktır. Bu geliÅŸmelerin ekonominin büyümesi bacağına tabiki  negatif etki anlamında ilk sinyal banka kredilerindeki artışlarla karşılık buldu. Özellikle geçtiÄŸimiz hafta sonu bazı bankların konut ve ticari kredilerindeki yapmış olduÄŸu 0.20.-0.70 aralığındaki artışlar önümüzdeki günlerde etkisini kredi musluklarının kısılmasıyla birlikte yoÄŸun bir telep kesilmesine neden olacak. Hatırlatmak gerekirki Türkiye ekonomisi için 2012 yılında öngörülen max büyüme oranı %5 olarak tahmin edilmekte.

Son geliÅŸmeleri özetledikten sonra oluÅŸan bu durumda kısa ve orta vadede TL’de ne gibi bir etki yaratacak ve küçük yatırımcılar önümüzdeki dönemde nasıl pozisyon almalı sorusunun cevabını ise aslında MB aldığı önlemlerle ve attığı adımlarla cevabını vermekte. Görünen o ki merkez 1.90 üzerinde bir UsdTry kuru istememekte. Sepet bazında 2.20 üzerinde deÄŸerlenen bir TL’yi yine kabul etmemekte.  Anlaşılan o ki 2TL senaryolarını ÅŸu aÅŸamada rafa kaldırmak durumundayız. Euro-Zone bölgesinde ise borç krizine iliÅŸkin sıkıntılar devam ederken bir türlü kalıcı çözüm üretilememekte. Toplantı üstüne toplantı yapan liderler zirvelerine iliÅŸkin beklentilerin neticesinde son 10-15 günlük periyodda tepki veren tüm avrupa ve abd ednekslerinde de aÄŸustos ayında yaÅŸanan sert düşüşlerindeki kayıplarında belli düzeltme seviyelerine ulaşıldı. Kalıcı sorun çözümü bulanacağına inanmayan piyasanın oluÅŸması durumunda tüm global piyasalara aÄŸustos ayından sonra ikincil bir sert kırılma hareketi daha kapıda olabilir. Bu durumda IMKB’nin mutlaka etkilenmesiyle birlikte TL’de de yeniden deÄŸer kayıpları olacaktır. Küçük yatırımcıların ise TL’de olası 1.85-1.90 bant aralığına doÄŸru yeniden hareketlenmelerine karşın TL’ye dönmeleri ÅŸu anki görünüm itibariyle en mantıklı ÅŸeçenek olarak görülmekte.

MB’nin geçen hafta perÅŸembe günü toplantısına kadarki süreçte strateji olarak  1,90 seviyelernin kısa pozsiyon açılımı için uygun olduÄŸunu ve TL’nin 1.75-178 bant aralığına gelmesi durumunda pozisyonların kapatılarak yeniden bir sonraki sıçrayış için yeni longlar için uygun olduÄŸunu belirlemiÅŸtik. Kısa vadeli traderlar için pozisyon kapanışlarının halen bu seviyelerden realize edilmesini düşünmekle birlikte orta ve uzun vadeli perspektifte ise özellikle ticari müesseselerin son MB politika kararlarından sonra TL’de orta vadede yeniden kuvvetlenme yaÅŸanacağına dair beklentiler üzerine yeniden 1.65 alt bölgesini kendilerine pozisyon kapanışı olarak en kuvvetli destek seviyesi olarak belirlemeleri mantıklı olacaktır.

Hatırlanacağı üzere USDTRY’deki yeni bant aralığımızı 1.65-1.85 olarak belirlemiÅŸ ve önümüzdeki dönemde MB’nın bu bant aralığında kurun dalgalanması isteÄŸini öngörmüştük. Bu baÄŸlamda 1-Avrupa bölgesinde yeniden sert kırılmaların oluÅŸması durumunda TL’de yaÅŸanacak yeni yukarı yönlü hareket satış  fırsatı olarak kullanılmalı 2- Åžu aÅŸamada 1.90 ve üzerinde özellikle 2TL seviyesini bekleyen küçük yatırımcıların bu beklentilerini artık çöpe atma zamanının geldiÄŸi düşüncesini yerleÅŸtirmeleri gerekmektedir.

Burak Gerçek
[email protected]
http://www.bilgeyatirimci.com/author/burak-gercek/

 

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir