TCMB ve AB Kararları Sonrası Piyasalar
       Dün ve bu sabah piyasaların beklediği iki önemli açıklama geldi. Birincisi dün TCMB’nin açıkladığı 5 maddelik eylem planıydı. Planda enflasyon vurgusu ön plana çıktı ve döviz kurlarında yukarı yönlü harekete izin verilmeyeceği mesajı ilk defa bu kadar net vurgulandı. Diğer taraftan parasal sıkılaştırma sürecine başlandığı ve bunun devam ettirileceği de açıklandı. Bu sıkılaştırma TL’nin değer kazanmasını faizlerde yukarı yönlü hareketi destekleyecektir. Zaten dün de bu sonucu gerek sepet kurda gerekse gösterge faizlerde gördük. Gösterge faizler Ağustos 2009’da %10’nun altına gerilemiş ve bu tarihten sonra sadece bir kez Mayıs 2010’da %10 seviyelerini zorlamıştı. Dün gösterge faizde yeniden %10 üzerinde işlemler geçmiş olması bu açıdan önemli. Fakat TCMB’nin faizlerdeki artışı çok da umursadığını düşünmüyoruz. Hatta gelecek günlerde %11 ve üzerindeki rakamların dahi gündem gelebileceğini düşünüyoruz. Politika faizinin %5,75 olduğunu da hatırlatmak istiyoruz. Bu sabah JP Morgan’dan bu konudaki ilk uyarı da geldi. Faiz oranındaki volatilite nedeniyle bankaların karının azalacağı uyarısı geldi ve bu durumdan bankaların zarar göreceği ve TCMB’nin politikalarının hisse senedi fiyatlarına olumsuz etkisi olacağı yorumu yapıldı. Dün TCMB’nin bu kararlarının hisse senetleri özellikle de mali sektör tarafından olumsuz karşılandığı da dün oluşan ilk fiyatlarda kendini hissettirdi.
     AB tarafında ise nihayet bir uzlaşı çıktı. Üzerinde en çok tartışılan konu olan EFSF’nin büyüklüğü kaldıraçla birlikte 1,4 trilyon dolara (yaklaşık 1 trilyon euro) çıkarıldı. Banakların sermaye yeterlilik oranının %9’a çıkarılmasına karar verildi. Bu da yaklaşık 106 milyar euro sermaye takviyesi anlamına geliyor. Yunan tahvillerinde kesintinin (haircut) %50 olması kararlaştırıldı. Açıklanan bu kararlar beklentileri karşılar nitelikte. Uygulama ile ilgili esaslar ilerleyen günlerde belli olur.
Özetle AB tarafında beklenen kararlar alındı ve uygulamada bir sıkıntı çıkmazsa kriz büyük oranda aşıldı. Bu nedenle yurtdışı tarafında pozitif seyrin devam edeceğini düşünüyoruz. Fakat İMKB’nin TCMB’nin kararları nedeniyle İMKB’nin yurtdışı piyasalarda oluşacak olası bir coşkuya daha sınırlı katılacağını düşünüyoruz.
Teknik olarak İMKB 30’da pozitif görünümün oluşması için 69,500 üzerine atılması gerekecektir. Bugün yukarıda bahsettiğimiz kararlar nedeniyle yurtdışı kaynaklı bir iyimserlik yaşanabilir. Bu nedenle aşağı yönlü pozisyonlar riskli olabilir. İMKB 30’da da 69,500’e kadar bir çıkış potansiyeli oluşmuş olsa da bu seviye aşılmadan orta ve uzun vadeli alım yapılmasını şuan için uygun bulmuyoruz. 69,500 geçilecek olursa yeniden 69,000’un altına inilmesi durumunda stop loss yapmak kaydıyla alım yapılabileceğini düşünüyoruz.
Ãœzeyir DOÄžAN
Kapital Menkul DeÄŸerler A.Åž.
Türev Araçlar Birimi / Uzman
Tel: 0212 330 04 70
Fax: 0212 330 0 369
www.kapitalmenkul.com.tr
[email protected]
UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlıgı kapsamında degildir. Yatırım danısmanlıgı hizmeti; Aracı kurumlar, portföy yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri arasında imzalanacak yatırım danısmanlıgı sözlesmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kisisel görüslerine dayanmaktadır. Bu görüsler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar dogurmayabilir.
ben sizlere katılmıyorum sayın hocam.. imkb bir aya kalmaz 80 000 olacaktır.
Avrupa ve ABD borsaları uçarken IMKB30’un 68500’ü bile geçememesi çok tuhaf kesin bir ÅŸeyler dönüyor enflasyon beklentisi zaten fiyatlara yansımıştı ÅŸu ana kadar 70000’e dayanmamız gerekirdi.