- Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 8,75’ten yüzde 8,5’e indirilirken, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu
- Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutuldu
- Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 10,25’ten yüzde 10’a indirilmiştir.
TCMB piyasa beklentilerine paralel olarak faiz koridorunun üst bandındaki ölçülü faiz indirimlerine devam etti. Herhangi bir faiz indirimi yapılmaması durumunda, “TCMB’nin piyasadan farklı olarak değerlendirdiği bir risk unsuru mu var?” sorusu gündeme gelebileceğinden piyasada negatif bir hava oluşabilirdi. Bundan dolayı alınan kararı piyasalar güven telkin etme açısından ve para politikasındaki sadeleşme adımlarının devamlılığı açısından olumlu olarak değerlendiriyoruz.
Enflasyon tarafında Temmuz ayında ağırlıklı olarak tütün ürünlerine yönelik yapılan zam nedeniyle gözlenen sert yükselişin Ağustos ayında dengelenmesi muhtemel görünüyor. Ancak, yılsonu TÜFE beklentilerinde gözlenen yukarı yönlü seyir de dikkat çekici. Enflasyon beklentilerindeki görünüm ve şu ana kadar yapılan faiz indirimleri dikkate alındığında para politikasında sadeleşme sürecinin sonlarına yaklaştığımızı ve TCMB’nin faizlerdeki aşağı yönlü manevra alanının daha sınırlı hâle geldiğini düşünüyoruz. Sadeleşme sürecinin nihai hedefi olan geleneksel tek faiz politikasına geçildiğinde aktarım mekanizmasının daha etkin hâle geleceğini ve yapılan faiz indirimlerinin piyasa yansımalarının daha hissedilir hâle geleceğini düşünüyoruz.
Kararla birlikte yayınlanan metinde; turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerinde kısa süreli olumsuz etki yapmasının beklendiğine ve iç talebin büyümeye destek vermeye devam etmekle beraber bir miktar yavaşlamış olmasına yönelik eklenen ifadeler dikkat çekici. Enflasyon tarafında son aylarda önemli yükseliş gösteren işlenmemiş gıda fiyatlarında kısa vadede aşağı yönlü bir düzeltme görülebileceği ve çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşün devam etmesinin beklendiği ifade edilmiş. Metinde ayrıca 15 Temmuz sonrasında piyasadaki olumsuz etkilerin alınan tedbirlerle büyük ölçüde geri alındığına yönelik atıfta bulunulmuş. TCMB tarafından 9 Ağustos’ta Zorunlu Karşılıklara yönelik yaptığı düzenlemenin bu kapsamda atılmış bir adım olmasından dolayı önceki karar metninde yer alan “Piyasalardaki gelişmeler yakından takip edilerek gerekmesi halinde finansal istikrarı destekleyici likidite tedbirleri alınmaya devam edilecektir” ifadesinin de çıkarıldığı görülüyor.
Karar açıklanmadan önce 2.94’ün hafif üzerinde olan dolar/TL kuru, karar sonrası 2.9350’li seviyelere gerilerken; BIST-30 Endeks Kontratında önemli bir değişim gözlenmedi. Özetle, açıklanan kararı faize duyarlı sektörler (banka, gyo vs.) açısından olumlu olarak değerlendiriyor; ancak beklentinin gerçekleşmiş olması nedeniyle kısa vadeli piyasa yansımalarının nötr ya da sınırlı pozitif olmasını bekliyoruz.
Erol Gürcan