Tüm kürede yeni yılla birlikte borsalarda yukarı yönlü hareketler izledik. Bugün bu coşkunun biraz durulması muhtemel.  Grafiklere baktığımızda İMKB’de dahil hemen hemen bütün borsalarda ilk kademe dirençlerin test edildi. Şimdi bu dirençleri kırmak için yeni senaryolar gerekecek ya da geçen yıldan kalma band hareketi devam edecek. Biz bugün için ikinci senaryoya daha fazla ağırlık veriyoruz.
ABD tamam ama Euro Bölgesi negatif sinyal üretiyor
Dün ABD’den gelen inşaat harcamaları ve ISM İmalat Endeksi beklentilerden olumluydu. Bu verilerin de desteklediği olumlu hava endekslerin %1,5 civarında yükselmesini sağladı. Genel havaya baktığımızda da ABD tarafında ekonominin rayına oturmaya başladığını görüyoruz. Global ekonomi için tehdit de ABD tarafından gelmeyecek. Bunu sürekli olarak görüyoruz. Dün Avrupa tarafında yine sorunlar vardı. Yeni yıl heyecanından olsa gerek görmezden gelinse de önümüzdeki günlerde baş ağrıtacak gelişmeler. İlk sorun Fransa’nın hazine ihalesinde hedeflenen miktarın altında borçlanması. Bu hafta Euro Bölgesi’nde yoğun bir borçlanma yok, bu nedenle ihaleler çok fazla dikkate alınmıyor, fakat haftaya yoğun bir ihale dönemi başlayacak. Bu dönemin geçen yıldan bir artısı yok yani ihale öncesi ve ihale süresince stresin artmasını engelleyecek bir gelişme henüz ortaya çıkmadı. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda var. Diğer gelişme de Yunanistan’ın Euro Birliği’nden çıkma tehdidi. Zaman zaman Yunanistan piyasalara kendini hatırlatacaktır. Eskisi kadar itibar görmese de piyasaların olumsuz olduğu günlerde negatif etkiyi arttırabilir.
TCMB ile inatlaşmamak lazım
İçeride ise TCMB’nin müdahalelerini izliyoruz. Dün ihalede 350 milyon dolar satan TCMB, ihalenin ardından gün içinde de küçük tutarlarla doğrudan müdahaleye devam etti. TCMB bu müdahalelerle kurun enflasyon üzerindeki etkisini kırmayı planlarken, bir yandan da parasal sıkılaştırma ile enflasyonist talebi kırmaya çalışıyor. Dün yazdığımız haftalık strateji bülteninde de dile getirdiğimiz gibi TCMB’nin başarısı bizce küresel konjonktüre bağlı. Risk iştahı iyice azalacak olursa TCMB’nin kurdaki müdahalesi başarısız olabilir ki, bu da Türkiye’ye olan güvenin yok olması anlamına gelir. TCMB’nin başarısız olması durumunda Türkiye’de tutturulabilecek hiçbir hedef kalmaz. Bu nedenle TCMB’nin başarılı olmaktan başka şansı olmadığını düşünüyoruz.  Bu zorunluluk küresel ölçekte ciddi bir sıkıntı yaşanmazsa TCMB’nin başarılı olabilmek ve zedelenen güveni yeniden tahsis edebilmek için elinden gelen tüm çabayı sarf edeceği anlamına geliyor. Biz bu zorunluluk, TCMB’nin elindeki bilgi seti ve gücü göz önünde bulundurduğumuzda TCMB ile inatlaşmanın kısa vadede fayda getirmeyeceği kanaatini benimsiyoruz.
Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAÅž Mankul DeÄŸerler
[email protected]
0212 286 98 22
Esas piyasayla inatlasmamak lazim