Tahsisli Araziler Sadece Rant İçin Yeniden Düzenlenmemelidir

Tüm kamu arazilerinin sivil asker tahsil edildiÄŸi kurumlardan geri alınıp, Hazine’de toplanıp, yeniden ihtiyaçlara uygun dağıtılması için çalışma yapılacağı belirtiliyor. Bu eÄŸer kent içinde TOKÄ° gibi kurumlar eliyle yeni rant yaratılması amacını güderse yanlış olur. Kent içi düzenlemelerin Barselona’da olduÄŸu gibi kent insanına daha yaÅŸanır kent alanları yaratmak amacını içerirse doÄŸru bir geliÅŸmeye yol açar.

GençliÄŸim döneminde hazine arazilerinin gecekondu aÄŸaları tarafından iÅŸgal edilip, kendilerininmiÅŸ gibi kente yeni göç edenlere satılmasıyla ortaya çıkan çarpık duruma kızıp, CaÄŸaloÄŸlu meydanında ÅŸimdi caminin olduÄŸu yerdeki küçük parkta, belediye nazım bürodan aldığım büyük boy fotoÄŸraflar ve onların arasına serpiÅŸtirdiÄŸim “750 gecekondu sahibi aÄŸa” gibi gazete kupürleriyle bir sergi açmıştım. Serginin mesajı, “Kent topraklarının spekülasyon aracı” olmaktan çıkarılıp, altyapısı hazırlanarak ihtiyaca uygun kent insanına uzun süreli kiralanması ve özel mülkiyet dışına çıkarılmasıydı.

O dönemde konuştuğum şehircilik hocalarının bir kısmının önerisi bu yöndeydi. Sosyal Antropoloji profesörü 1962 Zeytinburnu gecekondu araştırmasını yapan Prof. Hart ise bu öneriye karşı çıkmıştı. Ona göre kentteki gecekondulaşma bile daha sonra dönüşümle kentin gelişimi içersinde yer alabilirdi.

O sergiyi düzenlediÄŸimden bu yana Ä°stanbul’daki Zeytinburnu gibi eski gecekondu semtleri kendi içersinde dönüşüme uÄŸradı. En az on yeni kent topraklarının yaÄŸmalandığı gecekondu semti oluÅŸup, sonra onlarda da dönüşüm yaÅŸandı. Seçimler öncesi imar ve af yasaları çıkartılıp, oluÅŸan mahallelerdeki insanlara tapular dağıtılıp mülkiyet sahibi yapıldılar.

Aslında kent topraklarının özel mülkiyete tabi olmayan bölümü ya kamu hizmetlerine tahsis edilmiş kamu mülkiyeti altındadır. Ya devlet tarafından kurumlara tahsis edilmiş durumdadır. Ki bunların mülkiyeti kamuda olduğu için, istediği anda değişimle geri alınabilir. Yada orman arazisidir. Kamu mülkiyeti altındakilerin bir bölümü belediyelere, milli eğitime, hastane için sağlık bakanlığına tahsis edilmiştir.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir