SPK Anketi Açıklandı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) beklenti anketinde, katılımcıların yüzde 46’sı ABD dolarına iliÅŸkin deÄŸiÅŸim beklemediÄŸi yönünde görüş bildirdi. 6 aylık ve yıllık beklentilerde aynı yönde görüş bildirenlerin oranı sırasıyla yüzde 38 ve yüzde 40’a geriledi.

SPK AraÅŸtırma Dairesinin hazırladığı Sermaye Piyasası Beklenti Anketi ocak ayı sonuçlarına göre, gösterge bono faiz oranına iliÅŸkin katılımcıların yüzde 54’ü aylık dönemde deÄŸiÅŸim beklemediÄŸi, yüzde 32’si ise artış beklentisine sahip olduÄŸunu belirtti. 6 aylık beklentilerde hakim görüş yüzde 43 ile faiz oranında artış yaÅŸanacağı olurken, yıllık dönemde faiz oranının düşeceÄŸi, aynı kalacağı ve yükseleceÄŸi beklentisine sahip katılımcıların oranı yüzde 32 ile 34 arasında seyretti.

Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçlarıyla karşılaştırıldığında düşüş beklentisine sahip katılımcıların oranının arttığı gözlendi.

Katılımcıların yüzde 46’sı ABD dolarına iliÅŸkin deÄŸiÅŸim beklemediÄŸi yönünde görüş bildirdi. 6 aylık ve yıllık beklentilerde aynı yönde görüş bildirenlerin oranı sırasıyla yüzde 38 ve yüzde 40’a geriledi. Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçlarıyla karşılaÅŸtırıldığında aylık beklentilerde düşüş bekleyen katılımcıların oranının yüzde 12’den yüzde 24’e yükseldi.

Euroya iliÅŸkin olarak katılımcıların yüzde 51’i deÄŸiÅŸim beklemezken, yüzde 30’u düşüş, yüzde 19’u ise yükseliÅŸ bekliyor. Altı aylık ve yıllık dönemlerde deÄŸiÅŸim olmaz diyen katılımcıların oranı yüzde 30’lara gerilemiÅŸ, düşüş bekleyen katılımcıların oranı ile yakın seyretti.

-Ä°MKB-100 endeksine iliÅŸkin beklentiler-

Katılımcıların yüzde 51’i önümüzdeki ayda, yüzde 39’u ise önümüzdeki altı ayda Ä°MKB-100 endeksinde deÄŸiÅŸim beklemezken, yıllık dönemde yüzde 62 ile endekste yükseliÅŸ yaÅŸanacağı beklentisi hakimiyet kazandı.

Katılımcıların yüzde 57 ile çoÄŸunluÄŸu Ä°MKB iÅŸlem hacmine iliÅŸkin olarak önümüzdeki ay bir deÄŸiÅŸim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemlerde bu yönde görüş bildirenlerin oranı sırasıyla yüzde 36 ve yüzde 25’e geriledi. Yıllık beklentilerde ise çoÄŸunluÄŸu yüzde 62 ile artış bekleyen katılımcılar oluÅŸturdu.

Halka açılacak ÅŸirket sayısına iliÅŸkin olarak katılımcıların yüzde 67’si önümüzdeki ay deÄŸiÅŸim beklemediÄŸi yönünde görüş bildirdi. Altı aylık ve yıllık dönemler için aynı yönde görüş bildirenlerin oranı sırasıyla yüzde 44 ve yüzde 25’e geriledi, artış bekleyenlerin oranı ise yüzde 45 ve yüzde 67’ye ulaÅŸtı.

-Özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik koşullar-

Aylık beklentilerde katılımcıların yüzde 56’sı özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik koÅŸullarda deÄŸiÅŸim beklemezken, altı aylık ve SPK 7 yıllık dönemlerde iyileÅŸme beklentisinin ağırlık kazandığı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 56 ve yüzde 68’e ulaÅŸtı. Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaÅŸtırıldığında koÅŸullarda iyileÅŸme bekleyen katılımcıların oranında yükseliÅŸler yaÅŸandığı gözlendi.

Katılımcıların yüzde 63’ü yabancı yatırımcı oranına iliÅŸkin olarak önümüzdeki bir ayda deÄŸiÅŸim beklemezken, altı aylık ve yıllık beklentilerde aynı yönde görüş bildirenlerin oranı düştü, artış beklentisi ağırlık kazandı.

Reel kesimin yurt dışı borçlanma durumuna iliÅŸkin olarak katılımcıların yüzde 61’i önümüzdeki bir ay, yüzde 47’si önümüzdeki altı ay, yüzde 31’i ise önümüzdeki bir yılda deÄŸiÅŸim beklemediÄŸi yönünde görüş bildirdi. Yıllık beklentilerde ise hakim görüş yüzde 52 ile borçlanma durumunda artış yaÅŸanacağı yönünde gerçekleÅŸti.

Ä°MKB yatırımcı sayısına iliÅŸkin beklentiler bir önceki dönem anket sonuçları ile benzerlik gösterdi. Katılımcıların yüzde 65’i önümüzdeki ay, yüzde 45’i ise önümüzdeki altı ayda deÄŸiÅŸim beklemediÄŸini belirtirken, yıllık beklentilerde artış yaÅŸanacağı görüşü yüzde 62 ile ağırlık kazandı.

Bir aylık dönemde Ä°AB iÅŸlem hacmine yönelik olarak deÄŸiÅŸim beklemeyen katılımcıların oranı bir dönem önceki anket sonuçlarında yüzde 49 iken bu ay yüzde 55’e yükseldi. Altı aylık ve yıllık beklentilerde ise ağırlık artış yaÅŸanacağı yönünde olmuÅŸ, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 51 ve yüzde 55’e yükseldi.

-VOB işlem hacmine yönelik beklenti-

Katılımcıların yüzde 58’i önümüzdeki ay VOB iÅŸlem hacmine yönelik olarak deÄŸiÅŸim beklemediÄŸini belirtti. ÇoÄŸunluk altı aylık ve yıllık beklentilerde artış yaÅŸanacağı yönünde görüş bildirdi. Bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı altı aylık ve yıllık dönemler için sırasıyla yüzde 52 ve yüzde 65 olarak gerçekleÅŸti.

Katılımcıların yüzde 61’i önümüzdeki ay yatırım fonları net aktif deÄŸerine iliÅŸkin olarak deÄŸiÅŸim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 46 ve yüzde 63’e ulaÅŸtı. Benzer ÅŸekilde katılımcıların yüzde 56’sı emeklilik fonları net aktif deÄŸerinde bir deÄŸiÅŸim beklemezken, altı aylık ve yıllık beklentilerde çoÄŸunluk artış yaÅŸanacağı yönünde görüş bildirdi. Bu dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 56 ve yüzde 70 olarak gerçekleÅŸti.

MKYO net aktif deÄŸerine iliÅŸkin olarak katılımcıların yüzde 63’ü önümüzdeki ayda, yüzde 49’u ise önümüzdeki altı ayda deÄŸiÅŸim beklemiyor. Önümüzdeki bir yıl içinse MKYO net aktif deÄŸerinde artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 59’a ulaÅŸtı.

BloombergHT

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir