Söz sırası TCMB’de

Piyasalardaki belirsizlikler büyük oranda ortadan kalktı. İlk olarak ECB ve ardından geçtiğimiz hafta Fed ekonomiye ilişkin tahminlerini ve atacakları adımları açıkladılar. Bu hafta sıra TCMB’de olacak ve piyasamız salı günü TCMB Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak kararlara odaklanacak.

Fed de sınırsız genişleme dedi.

ECB’nin ardından Fed de sınırsız genişleme kervanına katıldı. Fed piyasalara beklediğinden daha fazlasını vererek, mortgage’a dayalı tahvillerden aylık 40 milyar dolarlık alım yapacağını belirtti. Fed, bu alımların istihdam piyasasından bir iyileşme görülene ya da enflasyon tarafında bir bozulma görülene kadar devam edeceğini açıklayarak, alımlar için de bir üst sınır vermemiş oldu. Bu kararın yanında kısa vadeli tahvillerin uzun vadelilerle değiştirildiği operation twist’in de devam edeceği açıklandı. Son olarak ise daha önce 2014’ün sonuna kadar devam edeceği açıklanan, düşük faiz uygulamasının 2015’in ortalarına kadar devam edeceği açıklandı.  Alınan bu kararlar, uzun vadeli faizlerin düşürülmesi ve konut sektörünün canlanmasına katkı sağlayacaktır. Tahvil alımlarıyla ortaya çıkacak likiditenin de, krediye ve harcamaya dönüşmesi ve dolayısı ile istihdam piyasasına katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Bu nedenle alınan bu kararları olumlu karşılıyoruz. Bunun yanında gerek ECB’nin gerekse Fed’in almış oldukları kararlarda varlık alımı için bir üst sınır tanımlamamaları, piyasaların ilerleyen aylarda yeni bir parasal genişleme beklentisine girmesini de engelleyecektir. Her iki bankanın bu sayede ellerini güçlendirdiklerini düşünüyoruz. Euro bölgesi tarafında şuan için en kritik ülke olan İspanya’dan ya da başka bir Euro ülkesinden yeni bir batık hikayesi çıkmaz ise her iki merkez bankasının aldığı kararlar ekonomilerin toparlanmasına önemli katkılar sağlayabilir. Fakat yine de İspanya konusundaki gelişmeleri takip etmek gerekiyor.

Risk iştahı ve sermaye akını

ECB’nin ve Fed’in aldığı kararlar küresel ölçekte risk iştahının artmasını sağlayacak adımlar. Bu durum makro verileri sağlam, büyüme eğiliminde olan ekonomilere, özellikle de gelişmekte olan piyasalara sermaye akınını hızlandırabilir. Türkiye özelinde, özellikle Suriye ve terör konusu başta olmak üzere marjinal bir durum ortaya çıkmaz ise, Türkiye de bu kaynaktan payını alacaktır. Bu süreçte TCMB’den müdahale gelme ya da gecikecek olursa kurlar bir miktar geriye gelebilir. İMKB tarafında ise hisse senetlerinde daha önce bankalar öncülüğünde olan yükseliş genele yayılabilir.

Söz sırası TCMB’de

Önceki haftaya kadar olan gelişmeler ve özellikle büyüme ve enflasyon rakamları TCMB’nin faiz koridorunun üst sınırında 100 baz puanlık bir indirim yapabileceği beklentisini arttırmıştı. Piyasada oluşan faizin bu üst sınırın oldukça altında olması TCMB’nin bu adımı atmasını kolaylaştırabilir. Bu sayede belirsizlik aralığı da daralacağı için kredi faizlerde de sınırlı da bir indirim olacaktır. Fakat TCMB için asıl sorun bu noktadan sonra başlamaktadır. TL faizlerindeki düşüş kurları yukarı yönlü hareketlendirebilecek bir gelişme olsa da küresel ölçüde likidite bolluğu yüksek risk iştahına dönüşecek olursa, gelecek döviz akışı kurlar üzerinde aşağı yönlü daha fazla baskı oluşturacaktır. Bu durum ithalatın artması ve ihracatın azalması sonucuna neden olabilir. Bu durumda TCMB döviz alımlarını artırmak zorunda kalacaktır. Diğer taraftan artan bu likidite emtia fiyatlarında bir balon oluşmasına neden olacak olursa, enflasyonda sağlanan kazanımlar büyük bir darbe alabilir. Yine düşük faizler kredi ve iç talep patlamasına neden olabilir ki, bu da enflasyon ve cari açık baskısını artıracaktır. Bu döngü yeniden cari açığın ve enflasyonun artığı bir sürece girilmesine neden olabilir. Bu süreç işleyecek olur ise kısa vadede hisse senedi ve emtia yatırımcısı buradan karlı çıkabilir. Fakat orta ve uzun vadede yeniden dengelenme senaryoları üstelik çok daha düşük güvenle gündeme gelebilir.

PPK sonuçları salı günü açıklanacak

Salı günü 14:00’da TCMB Para Politikası Kurulu kararlarını açıklayacak. ECB ve Fed’in ardından TCMB’de yeni döneme ilişkin önemli kararlar alabilir. Buradan çıkacak kararlar ve ilerisi için mesajlar piyasalarımızda sert hareketlere neden olabilir. TCMB faiz koridorunun üst sınırındaki beklenen indirimin dışında farklı kararlara da imza atabilir. Enflasyon vurgusunun ön plana çıkarılacak olması, yani fiyat istikrarı hedefiyle uyumlu kararlar alınacak olması kısa vadede hisse senedi fiyatları üzerinde baskı oluşturacak olsa da uzun vadede ülke yararına olacaktır diye düşünüyoruz. Genel beklenti yukarıda da bahsettiğimiz gibi TCMB’nin faiz koridorunda üst sınırı 100 baz puan indirmesi yönünde. Bizim beklentimiz ise burada TCMB’nin 50 ila 100 baz puan arasında indirim yapması ve daha önemlisi oluşan yeni koşullar hakkında önemli mesajlar vermesi yönünde.

Yurtdışında gündem sakin

Hafta içinde piyasalarda kısa vadeli dalgalanmalar yapabilecek veriler olmasına rağmen, haftalık takvimde piyasalarda sert hareketlere neden olabilecek bir veri yok. Bu da geçtiğimiz haftalarda olan hareketlerin konsolidasyonu için bir fırsat oluşturabilir. Henüz sert bir düzeltme işareti alamadığımız borsalarda bu konsolidasyon yatay bir kanal oluşmasına neden olabilir.

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAÅž Menkul DeÄŸerler
[email protected]
Telefon: (0212) 286 30 00

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir