Son 120 günde prim eksiği olan da işsizlik maaşı alabilir

– wp:paragraph –>

Yapılan düzenlemeyle iÅŸsizlik sigortasından yararlanmak için gerekli ‘son 120 gün kesintisiz prim ödeme’ ÅŸartı kaldırıldı. Yani devamsızlık nedeniyle prim ödemesinde kesinti olan kiÅŸiler de iÅŸsizlik maaşı alabiliyor.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

İş sözleşmesiyle bir veya birden çok işverene bağlı olarak çalışan kişiler işsiz kaldıklarında işsizlik sigortasından yararlanabilir. Kısmi süreli çalışan kişiler ve taksi, dolmuş şoförleriyle turizm rehberleri de işsizlik sigortası primi ödemeleri halinde işsizlik maaşı alabilirler. İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için son 3 yılda en az 20 ay prim ödemek gerekiyor. Son yapılan düzenlemeyle işsizlik sigortasından yararlanmak için gerekli son 120 gün kesintisiz prim ödeme şartı kaldırıldı. Bu sayede devamsızlık nedeniyle prim ödemesinde kesinti olan kişiler de iş sözleşmesinin devam etmesi şartıyla işsizlik maaşı alabiliyor.

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:4} –>

Ä°KALE Ä°MZALAYAN ALAMAZ

– /wp:heading –>

– wp:paragraph –>

Son 3 yılın tamamında prim ödeyen işçiler toplam 10 ay, 30 ay prim ödeyen işçiler 8 ay, 20 ay prim ödeyenler ise 6 ay işsizlik maaşı alabiliyor. İşsizlik sigortasından yararlanmak için işten kendi isteğiyle ayrılmamış olmak şartı var. Yani istifa eden bir işçi, işsizlik sigortasından maaş alamaz. Son dönemde karşılıklı anlaşmayla iş sözleşmelerinin feshedildiğini görüyoruz. İkale sözleşmesi imzalanarak bitirilen iş ilişkilerinde de işsizlik sigortasından yararlanma imkânı bulunmuyor. Bir kişinin işsizlik maaşı alıp alamayacağı fesih koduna göre belirlenir. Genel olarak kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmış kişiler işsizlik maaşı alabilir.

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:4} –>

Bu yıl en yüksek 2.031 lira

– /wp:heading –>

– wp:paragraph –>

BU yıl itibarıyla asgari ücretle çalışan bir kişi aylık 1.015,59 TL işsizlik maaşı alabilir. Sigortalının son 4 ayki günlük ortalama kazancı bulunur ve bu rakamın yüzde 40’ı kadar işsizlik maaşı bağlanır. Bu rakamdan yalnızca binde yedi oranında damga vergisi kesilir. Başka bir kesinti yapılmaz. İşsizlik maaşı miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçemez. Bu yıl itibarıyla bağlanabilecek en yüksek işsizlik maaşı 2.031,19 TL’dir. Dolayısıyla sigortalı çalışanın maaşı 8 bin TL bile olsa işsiz kaldığı dönemde en fazla 2.031,19 TL işsizlik maaşı alabilir.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

TEMEL ANALİZ İLE NASIL HİSSE SEÇİLİR? UZMANINDAN HEMEN ÖĞRENMEYE BAŞLA!

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:6} –>

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

– /wp:heading –>

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir