Simge mi, denge mi önemli?

Simge mi, denge mi önemli?

Bu gün paramızın bir simgesi oldu. Hayırlı uğurlu olsun. Ekonomik durumlara göre değişmeyip hep dik dursun!

TCMB başkanı, ekonomiden sorumlu başbakan yardımcımız ve sonunda da başbakanımız canlı yayında açıklamalar yaparak birlikte tarihi bir adım atmış oldular.

Tek parça olması nedeni ile ablem, simge ve de yazışma kolaylığı olarak ta güzel bir seçim sayılabilir. Yazışmalarda TL olarak iki tuşa kumanda ediyorduk şimdi ise bir yükleme ile Art Gr + t tuşu ile gene iki tuşla bu simgeyi kullanmış olacağız. Etiketlerde ve bunların yazılımında kullanılan cihazlarda ise her halde yeni tuşlar koymak ya da yenilerini almak gerekecek.

Her ne ise burada simgeden çok, konuşmalarda paramızın değeri ile ilgili açıklamalar dikkatimizi çekti. Hemen, hemen tüm konuşmacılar, bu konuyu paramızın itibarı ile ilgilendirdiler ve özelliklede sonundan altı sıfır atılması ile ilgili, başbakanımız ilginç örnekler de verdi. Bir turistin milyonla ifade edilen trafik cezasını duyunca bayıldığını, diğer yandan tuvaletlerde bile milyonlar ödendiği dönemleri dile getirerek, paramızın değer kazanışında ki paylarını dile getirdiler.

Hepsi doğru elbette ama bazı gerçekleri de  dile getirmezsek haksızlık olacaktır. Zira önceki iktidar zaten bu sıfır atma olayının alt yapılarını hazırlamış hatta, uygulama tarihini de belirlemişti. Diğer yandan matematiksel işlemlerde nasıl rakamların başına ya da soluna ne kadar sıfır eklerseniz ekleyin sonuca etki etmeyeceği gibi sonundan ya da sağdan aynı oranda ne kadar sıfır eskitilseniz de gene sonuca etki edecek değişiklik elde edemezsiniz. Simgelerle sıfırlarla oynanarak paramızın kıymetlendiğini düşünmek ne derece doğrudur düşünmek gerekir!

Diğer yandan değişen hiçbir şey olmamıştır. Trafik cezaları 125 milyon yerine 125 TL, tuvalet ücretleri de 500 bin 1 milyon yerine elli kuruşla 1 lira olmuştur. Ayrıca en önemli ayrıntı ve işlemim en önemli elamanı çalışanların, emekçilerin ücretlerinde ki altı sıfırında bu operasyonla silindiğini unutmayalım ve 700 milyon lira asgari ücret alan bir çalışanın şimdilerde sadece yedi yüz lira aldığını da hatırlatalım ki yanlış anlaşılmalar ve tek yanlı değerlendirmeler gene rakam oyunları ile gözden kaçırılmasın(!)

Başlıkta ki karikatürde görüldüğü gibi yeni TL simgemiz altı gemi karinası gibi oval ve yelkenleri sereninde bağlanmış bir yelkenli gemiyi ya da yarım tırnaklı gemi çıpasını da andırmaktadır. En ufak yabancı sıcak rüzgarları çıkışında arkaya doğru, girişlerinde ise öne doğru liman dışında ki tekne gibi anında salınım göstermektedir.  Yabancı rüzgarların esişine bu kadar duyarlı olan paramızın dalgalı ve müdahaleli(!) bu kur sistemi devam ettikçe daha çok sallanacağı da görülmektedir.

Dört bir yanı deniz olan ülkemizde giyim sektörüne de adeta yarım çıpa (gemi demiri) görüntüsü olarak girer ve işlemelerinde yer alır!  Ayrıca anahtarlık da olmak üzere takı sektörü de bu simge üzerinden oldukça verimli çalışmalar yapacaklardır. Keza döviz bürolarında da en kısa sürede yer alacaktır.

Sözün özü;

Simgeler mi aslına, aslı mı, simgelere değer katar? İleride gelişmiş ülkelerin yazışmalarına bakıp göreceğiz.

Yeni TL gemimize sakin denizler, aydınlık ufuklar ve az dalgalanmalar dileriz(!)

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir