İçinde bulunduğumuz Sigorta Haftasında sektör temsilcilerinin ortaya koyduğu rakamlar. Hem elementer alanda prim üretiminde, hem de emeklilik ve hayat sigorta fonlarında gelişmekte olan ülkeler katagorisinde bile çık geride olduğumuzu ortaya koyuyor. Sektörün 2023 hedefleri ise her iki alanda da hem prim üretiminde hem fon birikiminde geometrik bir büyümeyi amaçladıklarını ortaya koyuyor.
Ä°lki geçen yıl düzenlenen “Sigorta Haftası”nın ikincisini bu yıl 27 Mayıs-3 Haziran arasında yaşıyoruz.
Bu hafta içersinde bir yandan toplantılar ve reporlarla sektörün durumu ele alınıyor, bir yandan da sigorta bilinçlendirme ve tanıtım toplantıları sürdürülüyor.
Hafta içersinde yer alan toplantılardan birisi de The Marmara otelinde Hazine MüsteÅŸarı Ä°brahim Çanakçının katılımıyla yapıldı ve bu toplantıda “Sigorta sektörünün 2023 beklentileri raporu” yayınlandı. Toplantıda konuÅŸan Hazine MüsteÅŸarı Ä°brahim Çanakçı, sektörün atılım yapmaya hazır olduÄŸunu ve son on yılda kurumsal altyapısı geliÅŸtirilen Sigorta Sektörünün 2023 yılı potansiyeline yaklaÅŸmış bir konuma geleceÄŸine inandığını açıkladı.
Türkiye’de sigorta sektörü son yıllardaki yasal iyileÅŸtirmeye karşın dünya ile kıyaslandığında çok geri durumda. Türkiye’de sigorta prim üretiminin GSYÄ°H’ya oranı yüzde 1.3 seviyesinde. Bu oran geliÅŸmekte olan ülkelerde bizim iki katımızın üzerinde yüzde 2.8 oranında. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde ise 6.6 katın üzerinde GSYIH’larının yüzde 8.7’si oranında.
Türkiye’de 2011 yılında kiÅŸi başına 137 dolar prim ödemesi söz konusu iken, geliÅŸmekte olan ülkelerde 627 dolar, geliÅŸmiÅŸ ülkelerde ise kiÅŸi başına prim ödemesi 3 bin 527 dolar. Türkiye’deki prim üretimi geliÅŸmekte olan ülkelerin kiÅŸi başına prim ödemesinin yüzde 21.8’i, geliÅŸmiÅŸ, ülkelerin ise aÅŸağı yukarı 30’da biri kadar ve yüzde 3.8’i seviyesinde kalıyor.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.