Dün hem dış piyasalardaki genel aÅŸağı hareketler nedeniyle, hem de Berkin Elvan’ın ölümü üzerine ortaya çıkan gerginliÄŸin…
Dün hem dış piyasalardaki genel aşağı hareketler nedeniyle, hem de Berkin Elvan’ın ölümü üzerine ortaya çıkan gerginliğin tüm Türkiye’ye yayılması üzerine, Borsa İstanbul güne yüzde 1’in üzerinde sert düşüşle başlamıştı. Önceki kapanış rakamı 63.065 olan endeks dün 62.200 seviyelerine kadar geriledikten sonra bu seviyeyi destek yaptı ve birinci seans boyunca, yatay bir hareket yaptı. İkinci seans başladıktan sonra bir ara 62.151 seviyelerine kadar gerileme oldu. Bu arada tahvil ve bono piyasasında gösterge faiz 11.75 seviyesine kadar yükselirken, Dolar TL kuru da 2.2589 seviyesine fırladı. Bu hareketler, piyasaya akan ve yalan yanlış dedikodulardan da kaynaklandı. Bu sırada Avrupa borsaları da genel olarak aşağı yönlü hareket ediyordu. İlk seans boyunca endeks 62.500 civarında hareket etmişti. 62.150 seviyeleri görüldükten sonra yeniden yükseliş başladığında, endeks 62.500 seviyesine kadar geldi ve yavaş yavaş artmaya başlayan hacimle seans sonuna kadar devam eden alışlarla 63.259 seviyesinden kapandı. Dün piyasalar üzerindeki en büyük baskı, gezi türü olayların olabileceği endişesiydi, fakat halk provakasyonlara prim vermeyince, gerginlik, kontrol edilemez boyutlara ulaşmadı. Seans sonuna doğru bu durumun görülmesi borsaya alımları getirdi. Dün 62 bin altında bir kapanış olmaması çok önemli bir olumlu sinyaldir. Daha önceki yorumlarımda 60.750 seviyesinin aşağı kırılması olasılığından ve yatırımcının bu konuda dikkatli olmasından bahsediyordum. Fakat dünkü hareket en azından, 60.750 desteğinin aşağı kırılma riskini önemli ölçüde azalttı. Fakat yine de, her alternatifi düşünmek gerekir. 62 bin altında bir kapanış, borsada yeni aşağı hareket olasılığını artırır.
İç cephede seçime yaklaşırken ortaya çıkan gerginlikler, tape’ler ve kitle halinde gösteriler piyasalar üzerinde baskı yaratırken, dış cephede şu an en önemli konu Ukrayna- Rusya gerginliği olarak karşımıza çıkıyor. 16 Mart’ta (bu Pazar) yapılacak referandum ile Kırım’ın Rusya’ya bağlanması olasılığı var. G-7 ülke liderleri Kırım’da yapılacak referandumu tanımayacaklarını açıkladı. ABD Başkanı Obama’da Ukrayna’nın yanında yer alacaklarını söyledi. İşler gerilecek gibi, çünkü ABD’nin Rusya’ya ciddi ekonomik yaptırımlar uygulaması söz konusu olabilir. İzleyip göreceğiz.
Bu sabah dış piyasalar olumlu bir görünüm sergiliyor. BIST-100 endeksinin 64 bine kadar yükseliş yapması söz konusu olabilir. Fakat 64 bin üzerinde kapanış olmadan, bu hareketin güçlü bir yükseliş hareketi olduğunu söylemek için erken. Birçok defa gördüğümüz üzere, ani yükselişler ardından satışları da getirebiliyor.
Son birkaç gündür tahvil ve bono piyasasında da çok stres var. Dün tahvil ve bono piyasasında gösterge faiz 11.75 seviyelerini gördükten sonra 11.53 seviyesinden kapandı. Gösterge faiz yavaş yavaş yukarı gidiyor. Bu arada Merkez’in fonlama maliyeti de yüzde 10.20 civarında bulunuyor ama interbank’ta fonlama maliyeti yüksek. Bugün gösterge faizin 11.30 ile 11.90 aralığında dalgalanmasını bekleyebiliriz.