Dün haftaya düşüşle başlayan borsa, dış piyasalardaki genel olumsuz havadan etkilendi. Dün Asya cephesi olumsuzdu. Aynı zamanda Ukrayna ve Rusya…
Dün haftaya düşüşle başlayan borsa, dış piyasalardaki genel olumsuz havadan etkilendi. Dün Asya cephesi olumsuzdu. Aynı zamanda Ukrayna ve Rusya gerginliği piyasaları rahatsız etmişti. ABD borsası vadeli endeksleri de düşüşteydi.
Dün BIST-100 endeksi 62.750 seviyelerinden güne başladıktan sonra, aşağı ve yukarı yönlü hareketler yaptı. Dar bir bantta dalgalandı. Açılış sonrasında yukarı yönlü bir tepki yaparak, 63.270 seviyelerini gören endeks daha sonra seans içinde 62.370 seviyelerine kadar geriledi ve seans sonuna doğru gelen alımlarla 62.732 seviyesinden kapandı. Bu hareketler aslında çok da şuurlu hareketler değildi ve genel olarak dış piyasalara bağlı, çok yüksek hacim içermeyen ve yön belirtmeyen hareketlerdi.
Şu an borsanın yönü konusunda birçok yatırımcı net bir şekilde rakam vermemizi istiyor. Genel olarak sorulan soru da, “Endeks 60 bini aşağı kırar mı? Kırarsa hangi seviyeye düşer? Nereden alım yapmalı?
Bu soruları daha da artırmak mümkün. Bu sorulara karşı sorun olan şu ki; bu soruların net bir cevabı yok. Bildiğimiz tek şey, yabancıların Oca-Şubat aylarında net satıcı oldukları ve 288 milyon Dolarlık satış yaptıklarıdır. Şubat ayında 206.9 milyon dolar net alım gerçekleştirdiler. Asıl satış Ocak ayında olmuş. Ocak ayında ise 495.6 milyon dolar satış yapmışlardı. Dolayısıyla yılın ilk iki ayında net 288.6 milyon dolar satış yapmış durumdalar. BIST-30 hisselerinin çok büyük bir kısmında ilk iki ayda satış olduğunu görüyoruz. Bankacılık sektörü en çok satış yiyen sektör olup, bunu Havacılık ve Ulaştırma sektörü izliyor. Ayrıca Otomotiv ve perakende ticaret sektöründe de yoğun satış olmuş. Bu şartlar altında maalesef bizim piyasa için “yabancı alıma geçmeden borsada kalıcı bir yükseliş görmek zor” demek zorundayız. Çünkü yabancı ordinoları gelmeden yerliler de alıma geçmiyorlar. Şu anki koşullar altında, yabancılar sadece Türkiye’de değil, genel olarak gelişmekte olan ülkelerde de (GOÜ) satış tarafındalar. ABD’nin tahvil alımlarını azaltmaya başladığından bu yana GOÜ’lerden genel olarak çıkış var. Dolayısıyla en azından seçim sonuçlarını görene kadar, yatırımcı sıkıcı, hacimsiz, keyif vermeyen ve son bir iki aydır gördüğümüz türden hareketlere alışmalı.
Bu sabah düne göre dış piyasalarda daha olumlu bir hava görüyoruz. Çin Hariç Asya cephesi artışta. Dün Dow ve S&P endeksleri günü hafif değer kayıplarıyla kapattı. Endeks bugün 63 bin üzerinde açılış yaparak yeniden 63.500-64.000 aralığını deneyebilir. Fakat kırılgan bir yapısı var. Seçim öncesinde 61 binin aşağı kırılması olasılığı var ve şu an yatırımcılar pozisyon açsalar dahi, sağlam kağıtlarda olmalılar. 19 Mart’taki FED toplantısı öncesinde, GOÜ’lerde yeni satış baskıları görebiliriz.
Dün tahvil ve bono piyasasında gösterge faizin 11.17 seviyelerinden 11.41 seviyesine kadar arttığını gördük. Bu arada Merkez’in fonlama maliyeti de artıyor. Dövizdeki yukarı hareketler üzerine, fonlama maliyetinin artırılması gösterge faizi de yukarı çekiyor. Bugün 11.25 ile 11.60 aralığında dalgalanmasını bekleyebiliriz.