Seans Öncesi Yorum / Kırım Referandumu Sonrası Piyasalar Sakin

Geçen hafta borsa hem Ukrayna-Rusya gerginliÄŸi hem de Çin ekonomisinde yavaÅŸlama endiÅŸeleri nedeniyle, düşüşle baÅŸlamıştı. Ajanslardan geçen haberlere göre, dün yapılan referandumda…

endeks-17-mart-2014

Geçen hafta borsa hem Ukrayna-Rusya gerginliği hem de Çin ekonomisinde yavaşlama endişeleri nedeniyle, düşüşle başlamıştı. Ajanslardan geçen haberlere göre, dün yapılan referandumda Kırım’daki halk yüzde 93 oranı ile Rusya ile birleşmeye evet dedi. Bu şamadan sonra neler olacak?

CNN Money sitesindeki habere göre, uygulanacak ambargoya karşı Rusya da, kendi yaptırımlarını uygulayacağını söylese de, bundan ciddi biçimde zarar görecek taraf Rusya olabilir. AB’nin GSYH içinde Rusya’ya yaptığı ihracat sadece yüzde 1 iken, Rusya’nın AB’ye yaptığı ihracat, toplam GSYH’nın yüzde 15’i düzeyindedir. Bu çok yüksek bir rakamdır.

Şu anda Putin’in ekonomi danışmanı olan Alexei Kudrin, düşük düzeyde bir ekonomik ambargonun bile Rusya’nın yerli ve yabancı yatırımcılarını çok olumsuz etkileyeceğini söyledi. Yabancı yatırımcılar Ocak ve Şubat ayında toplam 33 milyar dolarlarını alıp gitmişler. Renaissance Capital isimli yatırım bankasına göre, Mart sonu itibariyle çıkış miktarının 55 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Ekonomik ambargo bir tarafa, Kırım’ın Rus ekonomisine ciddi bir ek yük getireceği belirtiliyor. Toronto Üniversitesi’inden Yakovlev Golani’ye göre sadece alt yapı yatırımları, emeklilik maaşları ve sosyal yardımlar için her yıl 10 milyar dolar maliyet ortaya çıkacak.

Eğer kriz Kırım dışını da kapsayacak şekilde Ukrayna’nın diğer bölgelerine yayılmazsa, analistler, doğal gaz üzerinden büyük çapta bir ticari savaş olmasını beklemiyor ve Rusya’nın Avrupa’ya enerji sağlamaya devam etmesini bekliyorlar.

Sonuç olarak Ukrayna konusunda bundan sonra Rusya’nın adımları izlenecektir. Referandum sonrasında ABD’den sert bir şekilde bu referandumun tanınmadığına ilişkin açıklama geldi. Fakat Putin’den gelen mesajlar sert değil ve ekonomik ambargonun etkilerinden korkuyor. Bu nedenle haftaya başlarken, piyasalar üzerinde negatif etki belirgin değil.

Bu haftanın diğer çok önemli bir konusu da FED toplantısı olarak karşımıza çıkıyor. Janet Yellen ilk defa FED toplantısına başkanlık edecek. 19 Mart akşamı saat 21:00’de sonuçlar açıklanacak. 10 milyar dolar azaltımla aylık tahvil alımlarının 55 milyar dolara düşmesi bekleniyor. Eğer faiz artırımları için bir yol haritasından bahsedilecek olursa, dolarda sert artış görülebilir. Fakat şimdilik bu olasılığın düşük olduğunu söyleyebiliriz. Yellen’in ABD ekonomisine ilişkin tahminleri de güncellemesi bekleniyor. Bu güncelleme olumlu yönde olursa, ABD borsalarında yeniden yükselişler görebiliriz.

Bu haftaya başlarken, piyasalar sakin görünüyor. Yine de Ukrayna-Rusya gerginliği izlenecektir. Asya cephesi karışık bir görünüm sergilerken ABD vadelileri yüzde 0.04 aşağıda bulunuyorlar. Nikkei yüzde 0.44 aşağıda, Çin ise yüzde 0.65 yukarıda bulunuyor. Çin, Yuan’ın dalgalanma bandını yüzde 2’ye çıkarttı. Bu durum Çin’de olumlu algılanmış durumda. İçeride ise, Dolar/TL kuru 2.2166 seviyesine gerilemiş durumda. Fakat bir durumu da vurgulamamız gerekiyor. Gerginlik Putin ve batı arasındaki gerginlik artarsa, Türkiye yeniden önemli hale gelir ve piyasalar eğer bu beklentiyi satın almaya başlarlarsa, yabancılardan Türkiye’ye talep olabilir. TCMB’nin yarın PPK toplantısı var. Ama faizlerde bir değişiklik beklenmiyor.

Geçen hafta borsanın yapmış olduğu hareketleri göz önünde bulundurursak, çok önemli negatif gelişmeler olmasına rağmen, 60.750 seviyesinin aşağı kırılmaması olumluydu. Bu hafta eğer dış piyasalarda da önemli bir bozulma olmazsa, borsanın yeniden yükselişte geçtiğini ve 65 binleri zorladığını görebiliriz. 19 Mart günü TBMM’de yapılacak Fezleke toplantısı toplumu yeniden gerebilir. Buna dikkat etmek lazım.

Son bir haftadır tahvil ve bono piyasasında faizler yükseliyordu, nihayet Cuma günü gösterge faiz hafif bir gerileme yaptı. Daha önce 11.75 seviyelerine kadar çıkmış olan gösterge faiz, haftayı yüzde 11.38 seviyesinden kapattı. Bu arada Merkez’in fonlama maliyeti de yüzde 10.20 civarında bulunuyor ama interbank’ta fonlama maliyeti yüksek. Bugün gösterge faizin 11.30 ile 11.75 aralığında dalgalanmasını bekleyebiliriz.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir