“Åžunu da söylemem lazım. Faiz lobisi kendine çeki düzen ver. Faiz lobisi yıllarca milletimin alın terini sömürdü. Bundan sonra sömüremeyeceksin. Çok sabrettik. Olay sadece bu lobiyi oluÅŸturan bir banka iki banka üç banka kim varsa, hepsi için aynı ÅŸeyi söylüyorum. Siz ki bize karşı böyle bir mücadeleyi baÅŸlattınız, bunun bedelini ağır ödeyeceksiniz. Utanmadan, borsayı çökertme çabasının içine girenler. Borsada Tayyip ErdoÄŸan’ın parası yok, çökersen sen çökeceksin. EÄŸer senin spekülatörlüğünü yakaladığımız anda da ümüğünü sıkarız. GeçmiÅŸte belki birileriyle anlaşıyordunuz. Bir gecede yüzde 7 bin 500 faizlerle bu ülkeyi sömürüyordunuz. Ama artık o geçmiÅŸte kaldı. Åžimdi millet olarak bunlara dersini verme zamanı. Devletin bankaları var. Devletin bankalarından istifade edersiniz. Sadece o deÄŸil bir çokları var bana isim verdirmeyin. Devletin bankaları da var diyorum sizlere, buradan ne demek istediÄŸimi anlarsınız.”Â
Sayın BaÅŸbakan’ın dün yaptığı mitinglerde yapmış olduÄŸu bu konuÅŸma sonrasında çok fazla yatırımcıdan piyasada neler olabileceÄŸi hakkında sorular geliyor. Aslında söyleyecek anlatılacak, bilgilendirme yapılması gereken çok konu var, ama ÅŸu anki ÅŸartlarda saÄŸlıklı düşünmek, saÄŸlıklı analiz yapmak mümkün deÄŸil. Bugün piyasalarda iÅŸlem yapacak kurumlar (aracı kurum, banka, portföy yönetim ÅŸirketleri vs) iÅŸlemlerden uzak durabilir ve piyasada likidite ciddi biçimde tabana vurabilir. Fakat dünyanın neresinde olursa olsun, bu tür geliÅŸmeler ve açıklamalar  piyasaları ve özellikle de yabancı yatırımcıları derinden etkiler. Sayın BaÅŸbakan’ın “Bizim de devlet bankalarımız var…” diyerek özel bankaları karşısına alması  da ayrı bir konu. Åžu ana kadar olan bütün geliÅŸmeler hangi taraftan olursa olsun, aklı selim deÄŸildi ve olmamaya da devam ediyor. Sayın BaÅŸbakan’a inanılmaz bir ÅŸekilde, piyasalar konusunda dezenformasyon gidiyor.  Bu ÅŸartlar altında sayın Babacan ve Erdem Başçı’dan hiç ses çıkmıyor. Normalde piyasa gerçeÄŸini ve piyasalarda fiyat oluÅŸumun nasıl olduÄŸunu, en azından sayın BaÅŸbakan’a anlatmaları lazım.
Piyasalar temelde iki faktöre baÄŸlı hareket eder. 1)Siyaset 2)Ekonomi. Siyaset kendi içinde iki kısma ayrılır a) iç Siyaset b) Dış siyaset. GeçmiÅŸte Deniz Baykal konuÅŸtukça borsa ve faizler derinden etkilenirdi. Hükumete dışarıdan destek veren Baykal zaman zaman desteÄŸini keseceÄŸini söylediÄŸinde piyasalar çökerdi. Ya da geçmiÅŸte yaÅŸanan ordu-hükumet gerginlikleri de iç siyasetin piyasa üzerinde etkilerini yansıtırdı.  Dış siyaset’in etkisine örnek olarak Körfez krizini verebiliriz. 1990-1991 döneminde ABD’nin Kuveyt’e girmesi ve savaÅŸ olasılıkları piyasalarımızı derinden etkilemiÅŸti.
Ekonomik etkiler de kendi arasında ikiye ayrılır a)İç ekonomik geliÅŸmeler b) dış ekonomik geliÅŸmeler.  1994 krizi iç ekonomik dengesizliklerin ayyuka çıkması, Tansu Çiller’in faiz üzerinde baskı yaratmaya kakışmasından ortaya çıkmıştı. Çiller tahvil ve bono piyasasında faizlerle oynandığını söyleyerek baskıcı bir tutum sergilemiÅŸ sonrasında ise faizler patlamış ve sadece üç aylık bonolar yüzde 50 faizle satılmıştı. Yine aynı ÅŸekilde 2001 krizinde anayasa kitapçığının fırlatılması olayı ne ise, sayın BaÅŸbakan’ın dün yaptığı konuÅŸma da benzer nitelik taşıyor. Son iç siyasi geliÅŸmelerle sanki yeniden anayasa kitapçığı fırlatılmış gibi bir durum arz ediyor. 2001’deki bu iç siyasi geliÅŸme,  daha sonra zaten kırılgan olan ekonomik dengeleri de sarsmış ve yabancılar parasını alıp gitmiÅŸ, Merkez Bankasında döviz rezervleri kurumuÅŸ ve 2001 krizini yaÅŸamıştık. Åžu an sadece dış borcumuz 340 milyar dolardır. Allah’tan makro dengeler kırılgan deÄŸildir ama cari açık en zayıf noktamızdır. EÄŸer yabancılar, “bu iÅŸler durulana kadar çıkıyorum, firmalarınıza yeni kredi açmıyorum, ya da riskiniz arttı artık çok daha yüksek faiz ile borç verebilirim” derse neler yaÅŸanır? Durup dururken kendi krizimizi hazırlamış ve bugüne kadar yapılanları bir kalemde silip atmış olmuyor muyuz? Åžu an ne kızgınlık ne nefret ne de kötü olan baÅŸka bir duygu yaÅŸamıyorum. Åžu an sıradan bir vatandaÅŸ olarak sadece üzüntülüyüm. Bütün geliÅŸmeleri üzgün bir ÅŸekilde izliyorum. Piyasalar konusunda ise, bir bölünme olacağını, kamu bankalarının tahvil ve bonoda alıma geçeceÄŸini, buna karşılık tüm bu olanları görüp riskini artırmak istemeyenlerin de satışa geçeceÄŸini düşünüyorum.  Bunlardan sonra da yukarıdan gelen emirle bankalar, aracı kurumlar ve diÄŸer finansal kurumlar hakkında soruÅŸturmalar baÅŸlarsa, Ä°stanbul’un finans merkezi olma hayallerine de çok derin bir darbe vurulmuÅŸ olur. Bu geliÅŸmeler finansal piyasalara bu ÅŸekilde aks etmemeliydi. Borsaya iliÅŸkin olarak tahmin yapılamayacak ve oturup kenardan izlemenin saÄŸlıklı olacağı bir dönemdeyiz. Likidite zayıflayabilir. Borsa yukarı giderken bir anda satışlar gelebilir. Ya da tam tersi de olabilir. Ama orta vadede birçok taÅŸ yerinden oynadı. 3 hafta önceki Türkiye piyasaları deÄŸiliz. Ãœzülüyorum, inanın çok üzülüyorum. Kredi derecelendirme kuruluÅŸu Moody’s, protestoların yoÄŸunlaÅŸması halinde, Türkiye’nin portföy yatırımcıları için cazibesinin azalabileceÄŸini söylemiÅŸ.  “Protestoların negatif etkisinin sürmesi ödemeler dengesi risklerini artırır” yorumu da yapmışlar. Bu açıklama doÄŸal bir sonuçtur.
Yatırımcı merak etmesin. Bunlar da gelir geçer. Panik iÅŸlem yapmaktan uzak durmak lazım. Piyasalarda her açıklama ani hareketler yaratır. Anlık hareketlerin ardından gitmek yerine, bu tür zamanlarda çok iyi hisselerde (hisse senedi deÄŸiÅŸtirerek) pozisyon alıp birkaç ay beklemekte fayda var. Borsada çok büyük düşüşler (6-7 bin puan) beklemiyorum. Ama yukarı hareketlerde yabancıların satış yaptığını göreceÄŸimizi düşünüyorum. Bu sabah dolar/TL kuru 1.8833 seviyesinde ve cuma gününe göre yüzde 0.55 yukarıda bulunuyor. En azından bu durum iyiye iÅŸaret. Açılıştan VOB’a baktığınızda yön konusunda genel bilginiz olacaktır. Borsa 76.500’ü aÅŸağı kırarasa 75 bine kadar gerileme görebiliriz ama 73 bine kadar düşüş en azından ilk seansda zor görünüyor.
Sayın hocam son parağrafta bahsettiğiniz ÇOK İYİ HİSSELER den üç beş tanesini sakıncası yoksa yazabilirmisiniz .Vebali bize ait olmak üzere .Sağlıklı günler.