Bir çalışma yaparak, şirketlerin kârının kur artışlarından nasıl etkileneceğini bulmaya çalıştım. Haziran sonu dolar/TL kapanışını 1.90 ve  döviz sepeti kapanışını 2.20 olarak alırsak, çok sayıda şirket yıllıklandırılmış kârının çok önemli kısımlarını malesef kur hareketlerinde kaybetmiş olacak (hazırladığım excel tablosunu indirmek için tıklayınız)
Şu an dünyaya baktığımızda gördüğümüz resim şu;
– GeliÅŸmekte olan piyasalardan dolar çıkıyor. Yani dolar carry trade ciddi biçimde azalıyor. Bizden zaten gezi olaylarıyla birlikte,  Haziran başında yabancı çıkmaya baÅŸladı. Åžu an olay küresel bir boyut aldı.
–  Gösterge faiz yüzde 8.05’e geldi ve bugün hazinenin ihaleleri var. ROT (rekabetçi olmayan teklif) satışı yüksek olacaktır. Yani kamu kesimi bankaları ve diÄŸer kuruluÅŸları ihalede satılacak kağıtların önemli bölümünü alabilir. Yabancılardan talebin düşük olacağını söylemek mümkün.
– Merkez Bankası’nın bugün fonlama yapacağı belirtiliyor. Bir bakıma hazine ihalelerine destek verilmiÅŸ olacak. Daha önce Bugün gazetesindeki köşemde vurguladığım üzere, dövizdeki yukarı hareketi sakinleÅŸtirmek için çok daha yüksek boyutlarda döviz satış müdahalesine gerek olabilir.
– Çin’den gelen haberler ÅŸu an aslında bizim piyasada es geçilse de, çok çok önemli. Çin’de bankaların kaynak sıkıntısına girmiÅŸ olması ve bir bankanın sendikasyon kredisini ödeyememiÅŸ olması, bu ülkeye bakışı çok deÄŸiÅŸtirirken, Goldman Sachs son yazdığı raporda Çin’in büyüme tahminlerini de aÅŸağı çekti. Çin borsası bu sabah yüzde 3 aÅŸağıda bulunuyor.
– Bu hafta FED üyelerinin çeÅŸitli vesilelerle konuÅŸmaları olacak. Bu konuÅŸmalarda piyasaları rahatlatıcı unsurlar olabilir ve piyasalar üzerinde olumlu etki yaratabilir ama büyük resim hoÅŸ olmadığı için geçici olacağını, borsada yükseliÅŸlerin sınırlı kalacağını ve zayıf hacimli olacağını söylemek mümkün.
– BIST-100 endeksi geçen hafta 73 bin seviyesinin de altını gördü (72.450). Teknik olarak olumsuz bir geliÅŸmeydi. 73 bin desteÄŸinde piyasa tutunamayabilir ve 70 binlere kadar geri çekilme söz konusu olabilir.
–  Dolar/TL’deki hareketler tam anlamıyla merkez Bankası müdahalelerine baÄŸlı olacaktır. Geçen hafta olduÄŸu gibi sadece 50 milyon dolarlık döviz satım ihaleleri açılacak olursa, dolardaki yukarı hareketin önüne geçmek zor olabilir. Merkez Bankası bankalara depo ihalesi de açabilir.
– ROK katsayısının indirilmesi konusunda Merkez Bankası’na görüş bildirenler var. ROK’un indirmenin bir anlamı olmaz. Çünkü zaten bu bir opsiyondur. Banka eÄŸer isterse TL mevduatın karşılığını döviz olarak tutuyordu. Ä°stemezse zaten karşılıkları TL tutar. DOlayısıyla ROk indirilse de indirilmese de döviz kurları üzerinde önemli bir etkisi olmaz. Geçen hafta Bankalar zaten bu opsiyonu kullanarak, Merkez Bankası’nda bulundurdukları döviz ve altından bir kısmını geri aldılar. Bunu zaten Merkez Bankası’nın döviz rezervleri açıklandığında görürüz. Döviz rezervlerinde Merkez Bankası’nın döviz satış miktarından daha fazla bir azalma olduÄŸunu göreceÄŸimizi düşünüyorum.
– Åžu an yapılması gereken ÅŸey, Merkez Bankası’nın koridorun alt bandını ve üst bandını paralel olarak en az 1 puan yukarı çekmektir. Fakat bu da siyasi tercihlere ters düşüyor.
Sonuç olarak, piyasalar bu hafta da çok dalgalı olacaktır. Fakat bu dalganın boyları Merkez Bankası’nın tutumuna baÄŸlı olacaktır. Ä°halelerin sonuçları görülene kadar borsada yükseliÅŸ beklememek gerekir. Öğleden sonra türbülans artabilir. Merkez Bankası’nın nerede nasıl bir müdahale yapacağını tahmin edemediÄŸimden dolayı, piyasalara iliÅŸkin net yön vermek zor. Dış piyasalarda da sıkıntı var ve ABD vadeliler yüzde 0.40 aÅŸağıda bulunuyor. Yatırımcılar borsada yeni alım yapmak konusunda iki defa düşünmeliler. ALım için uygun bir durum oluÅŸursa twit atarım ama, unutulmamalı ki kısa vadede zararlar daha da büyüyebilir. Dış dünya ÅŸu an çok büyük belirsizlikleri de beraberinde getiriyor. Borsada haftalık grafikler, 75 bin civarında önemli direnç oluÅŸtuÄŸunu gösteriyor. Yeni haftaya baÅŸlarken haberler iyi deÄŸil  ve yeni denge seviyeleri oturan kadar tahmin yapmak zor.