Seans Öncesi Borsa Yorumu / Yükselişe Devam mı?

Piyasalarda geçen hafta çok olumlu bir hava vardı. Bu olumlu hava devam eder mi? sorusu  bu haftaya baÅŸlarken en çok sorulan soru. Yarın 1. Çeyrek GSYH büyüme verisi açıklanıyor. Ardından…

endeks-9-haziran-2014

Piyasalarda geçen hafta çok olumlu bir hava vardı. Bu olumlu hava devam eder mi? sorusu  bu haftaya baÅŸlarken en çok sorulan soru. Yarın 1. Çeyrek GSYH büyüme verisi açıklanıyor. Ardından sanayi üretimi ve Dış ticaret verileri gelecek. Geçen hafta MB BaÅŸkanı Erdem Başçı büyümenin olumlu devam ettiÄŸini ve yüzde 4 üzerinde bir trendin devam edebileceÄŸini söyledi. Biz de yaptığımız hesaplamalarda, eÄŸer 2006’dan bu yaba süren Sanayi üretimi-Büyüme iliÅŸkisi devam ederse yüzde 4.74 büyüme olabileceÄŸini öngörüyoruz. Hatta daha yüksek bile olabilir. Fakat önemle vurgulayalım ki, büyüme tahminini yaparken özellikle tarım sektöründeki büyüme rakamı  bu tahminlerimizi aÅŸağı yönde deÄŸiÅŸtirebilir. Büyümeye iliÅŸkin yaptığımız ayrıntılı analizi  burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.  Piyasalar büyüme verisi öncesinde genel olumlu havasını devam ettirebilir. Yüzde 4.5 veya üzerinde bir rakamın borsa üzerinde olumlu etki yaratacağını söyleyebiliriz. Aslında bir olumlu bir olumsuz  iki tür etki söz konusu olabilir. Olumlu etki ÅŸu ÅŸekilde kendini gösterebilir. Büyümenin beklentilerden yüksek gelmesi nedeniyle, firmaların ciro ve kar beklentileri yükselir. Bu da hisseler üzerinde olumlu etki yapar. Yabancılar her ne kadar CumhurbaÅŸkanlığı seçimi sürecinde politik riski almak istemeseler de Temmuz başına kadar çok ciddi olumsuz bir etki görmeyiz. Böyle bir durumda, borsadaki artış devam ederken, Türkiye’ye ayırdıkları fonlar için performans yönünden geride kalmak istemeyecek yabancılardan ekstra alım gelebilir.  Büyüme’nin beklentilerden yüksek gelmesi durumunda olumsuz etki kanalı ise, ÅŸu ÅŸekilde çalışabilir; MB’nın bu ay yapacağı toplantıda en az 100 baz puan daha faiz indirimini piyasalar satın alıyor ama yüksek büyüme rakamı faizde düşüş beklentilerini sınırlayabilir. Fakat bu etkinin cılız kalacağını söyleyebiliriz. Çünkü piyasalar pozisyonda ve olumlu etkinin olumsuz etkiden daha güçlü olmasının söz konusu olmasını bekliyorum.

Dış konjonktüre baktığımızda Avrupa Merkez Bankası (AMB) kararlarıyla uluslararası alanda risk algısı yeniden çok pozitife döndü.  Çin’de ilk çeyrekte yüzde 7.5 büyüme ile Asya cephesi olumlu. Ayrıca Japonya tarafı da olumlu geliÅŸmeleri satın alıyor. Bu sabah Asya cephesinde olumlu hava var ve hatta ılımlı bir ralliden bahsedebiliriz. Bu hafta ABD’de perakende satışlar verisi önemli olacak. ABD’de enflasyonun artışı hızında ivmelenme var. Geçen hafta cuma günü tarım dışı istihdam verisi beklentilerden hafif yüksek gelmesine raÄŸmen 10 yıllık faizler yerinde saydı. ABD borsa endeksleri haftayı yine rekorla kapattılar. ABD vadeli endeksleri ise cuma günkü kapanış seviyelerine yakın bulunuyorlar. Dış politikaya bakıldığında ise Ukrayna konusunda adımlar var. Yeni Ukrayna BaÅŸbakanı ile Putin görüşmesi ve Putin’in Obama ile kısa görüşmesi dış politik riski de azalttı. Dolayısıyla yatırımcılar pozisyonlarını korumaya devam edebilirler.

BIST-100 endeksi geçen haftayı 80.397 seviyesinden kapattı. Bu hafta en güçlü destek 79 binde bulunuyor ve borsa bu hafta 80.600’ü yukarı geçmeye çalışabilir. Teknik olarak bu seviyenin kırılması durumunda hedef 81.500-82.000 civarı olacaktır. Åžu  an için düşüş olasılığı zayıf görünüyor.  Yine de ani bir haber veya beklenmedik bir geliÅŸme piyasalarda ters hareket yaratabileceÄŸi için yatırımcılar pozisyon alırken, B planı ve stop-loss seviyelerini belirlemeliler. Dolar/TL kuru bu sabah 2.0819 seviyesinde bulunuyor. Kurda 2.06 civarına doÄŸru gevÅŸeme söz konusu olabilir.  Herkes için bol kazançlı bir hafta olması dileÄŸiyle..

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir