Geçen hafta baÅŸlarken, piyasadaki stres hayli yüksekti. ABD borsalarının da yüzde 2’den fazla düşüşü, haftanın ilk gününde, dolar/TL kurunu 2.28 seviyelerine çıkarırken…Â
Geçen hafta başlarken, piyasadaki stres hayli yüksekti. ABD borsalarının da yüzde 2’den fazla düşüşü, haftanın ilk gününde, dolar/TL kurunu 2.28 seviyelerine çıkarırken, borsanın da 60.750 seviyelerine kadar gerilemesine neden oldu. Fakat Salı günü ikinci seansta borsaya yavaş yavaş alımlar gelirken, dolar/TL kurunun da gerilemeye başladığını gördük. İzleyen günlerde ise borsadaki yükseliş devam etti ve BIST-100 endeksi Cuma günü 64.900 seviyelerini görüp 64.614 seviyesinden kapandı.
Piyasalar kapandıktan sonra, cumartesi günü S&P isimli derecelendirme kuruluÅŸu Türkiye’nin kredi görünümünü duraÄŸandan negatife indirdi. “Türkiye’de sert ekonomik iniÅŸ riskinin arttığını görüyoruz” denildi. Kıdemli Analist Frank Gill’in açıklamalarında ÅŸunlar öne çıktı. 1) Temel öngörümüz ekonomik büyümenin 2014 ve 2015 yıllarında yaklaşık yüzde 2 civarında olması yönünde 2) Görünümün negatif olarak deÄŸiÅŸtirilmesi ise temel senaryomuzla paralel olmayan, ekonominin daha da yavaÅŸlayabileceÄŸi ve sermaye akışının durması halinde cari açığın finanse edilememesini içeren alternatif senaryoya dayanmaktadır. 3) Türk ÅŸirketlerinin büyük oranda hedge edilmemiÅŸ kısa vadeli döviz pozisyonları var. Lira zayıfladığında, doÄŸal olarak ihracatçı konumunda olmayan ÅŸirketler, gelirleri içerisinde döviz girdisi olmayan ÅŸirketler borçlarını çevirmekte ve geri ödemekte zorlanabilir. 4) Türkiye’nin kredisindeki güçlü yönlerinden birisi borç profili. Devlet borçlarının vadesi ortalama 6 yılın altında. Bu herhangi bir sebeple herhangi bir faiz ÅŸoku yaÅŸanması halinde bile, bunun bütçesel pozisyona yansıması uzun zaman alacaktır. Borç profilinin oldukça iyi yönetildiÄŸini düşünüyoruz. Bu Türkiye’nin güçlü yanlarından biri. 5)Türkiye’de 2014 ve 2015 yıllarında dış fonlama daha pahalı olacak.
S&P kararının etkilerini bu sabah göreceğiz. Açılışta borsa sert bir geri çekilme yapabilir, fakat bu geri çekilmenin kalıcı olmasını beklemiyorum. Haftanın en kritik seviyesi 63.350’de bulunuyor. Bu haftaya başlarken, açılışta ilk beş-on dakikada görülen en düşük seviyeyi belirledikten sonra, seansın ilerleyen saatlerinde eğer ilk anda oluşan en düşük seviyenin altına hacimli gerileme olursa, borsa için olumsuz bir sinyal olur, ama ilk anda görülen dip seviye aşağı kırılmazsa yeniden yükseliş görürüz. 64.900 seviyesi önemli bir dirençtir. Bu sabah Dolar/TL kuru FX piyasalarında 2.2170 seviyelerinden işlem görüyor ve çok sert hareketler yok. Bu da olumlu bir durum olarak değerlendirilmelidir. Bu hafta dış piyasalardaki veri yoğunluğu daha az. Fakat ABD Merkez Bankası FED üyelerinin konuşmaları var. Bu konuşmalar piyasalarda tahvil azaltım programına ilişkin endişe yaratabilir.
Bono piyasasında gösterge faizde son üç günde genel olarak bir geri çekilme var. Perşembe gün 10.68 seviyesinden kapanan gösterge kağıdın faizi Cuma günü de hemen hemen aynı seviyeden 10.60’dan kapandı. Kurlardaki geri çekilmenin faizler üzerinde de olumlu etki yaptığını görüyoruz. Bugün gösterge faizin 10.40 ile 10.90 aralığında hareket etmesini bekleyebiliriz.
KORKMA HOCAM ALLAH BÃœYÃœKTÃœR.
yaşar hocam merhaba bedelsiz verme hisseyi nasıl etkiler bedelsiz verme potansiyeli nasıl hesaplanır?teşekkür ederim.
ÇOCUĞUNUZUN GELECEĞİNİ KURTARIN başlıklı yazınızın takibini nerden yapabilirim Hocam,
Turkomoney de yazmıssınız. teşekkür ederim