Dün Borsa İstanbul yükselerek açılış yaptı. Bundaki en önemli etken önceki gün FED tutanaklarının açıklanmasıyla, ABD’de faiz artırımı konusundaki…
Dün Borsa İstanbul yükselerek açılış yaptı. Bundaki en önemli etken önceki gün FED tutanaklarının açıklanmasıyla, ABD’de faiz artırımı konusundaki endişelerin azaldığını gördük. Açılış sonrasında endeks en yüksek 73.500 seviyelerini gördükten sonra gün boyunca aşağı eğimli bir trend oluşturdu. Fakat genelde 73 bin etrafında aşağı yukarı hareketler yaptı. Seans içinde oluşan satış baskısının sebebi ise, o sırada özellikle Avrupa borsalarına satış gelmesi ve Moodys açıklamaları öncesinde, risk almak istemeyenlerin satmak istemesiydi.
Modoys’ten bir değişiklik beklemiyordum. Moodys notumuzu teyit ederken, görünümü durağan’dan negatife düşürdü. Birinci sebep; artan politik istikrarsızlığın ve toplumdaki kutuplaşmanın yatırımcı güvenini sarstığını, bu durumun kurlardaki volatiliteden görüldüğü ve bunun 2015 ortalarına kadar devam edeceğini belirtti. Yani yabancı sermayenin Türkiye için, bu şartlarda çok istekli olmayacağını söyledi. İkinci sebep; artan politik risklerle birlikte, yavaşlayan yapısal reformlar dış kırılganlığı artıracak. Moodys, 2014 için yüzde 2.5, 2015 için yüzde 3 büyüme bekliyor ve sermaye girişlerinin seviyesinin düşük kalacağını söylüyor. Notumuzu teyit etmelerinin sebebi olarak güçlü kamu dengeleri ve güçlü ekonomik yapı olduğunu belirtiyorlar.
Şu an aslında bir kâr realizasyon dönemi yaşıyorduk. Teknik olarak, hızlı yükselişinin ardından dinlenme yapan bir endeks görüyoruz. Dünkü işlem miktarı 581 milyon lot olarak gerçekleşti. Yani son 2-3 haftanın en düşük günlük işlem miktarlarından biriydi. 93 bin seviyesinden, 61 bine kadar çizilen bir fibonacci geri çekilme analizine göre, BIST-100 endeksi yüzde 38.2 olarak belirlenen 73.500 civarında zorlanıyor. Moodys kararı etkisiyle bugün olası bir düşüşte 72 bin veya altı görülebilir. Gelecek hafta içinde, 70 bin seviyesi destek oluşturacaktır. Bu seviye hem psikolojik, hem de 200 günlük hareketli ortalamanın olduğu seviyedir. Endeksin 70 bine kadar gerileme yapması, zirve seviyeye göre yaklaşık yüzde 4-5 arasında bir düzeltme olur. Orta vadeli (en az 6 ay süre için) alım yapmış olanlar için izlenebilecek en doğru strateji, çok fazla alım-satım işlerine girmeden, beklemede kalmaktır. Yatırımcılar önemli düşüşler olduğunda, zarardaysalar sabırla 3-5 ay ve hatta daha fazla beklerken, yükseliş başladığında her aşağı dönecek korkusu yaşadıkları için, biraz kâr gördüklerinde ve satış dalgası geldiği anda, satabilmektedirler. Çünkü beynimizin içerisindeki yazılım bunu emrediyor. Bu tür bir sendrom yaşayanlar, en azından bu sefer, 70 bine ve hatta 69 bine kadar gerileme olabileceğini bilerek beklemede kalırlarsa, beynin bu yazılımının yaratacağı stresi hafifletmiş olurlar. Ama “şimdi satayım, nasıl olsa endeks 70 bine düşecekmiş, oradan alırım” diyen yatırımcılar bilsinler ki, ipin ucu kaçtığı andan itibaren yapacakları her işlemden zarar edeceklerdir. Dolayısıyla önümüzdeki 2-3 ay “bekle-kazan” ortamıdır. Önümüzdeki günlerde endeksin bir süre 70 bin ile 74 bin aralığında dalgalandığını görebiliriz. Bu dalgalanmalar sonrasında endeksin 70.500-70.750 civarında dip yapmasını ve sonrasında, 75 bin üzerine kendini atmasını bekliyorum. Fakat, elbette ki, 70 bine kadar bir düzeltme garantisi verilemez. Belki de haftaya endeks 74 bin direncini kırıp 77 bine doğru gidebilir. Ama bu seviyeyi vermemin sebebi, orta vadeli alım yapmış olanların bu tür bir geri çekilmeye hazırlıklı olmaları içindir. Yoksa, şimdi satın ve 71 binden alın demiyorum. Bu ciddi bir strateji hatası olur. Bu sabah dış piyasalarda hava olumsuz. ABD endeksleri olumsuz kar açıklamalarıyla sert düşüşler yaptı. S&P500 endeksi yüzde 2’den fazla değer kaybederek kritik desteği olan 1835 seviyesinin hemen altında kapanış yaptı. Asya cephesinde borsalar ortalama yüzde 0.60 gerilerken Japonya yüzde 2.29 aşağıda. Bizim borsamızın da yüzde 1 veya 1.5 civarında gerileme yapması beklenebilir. Fakat bu durum, daha önce alım yapmamış olanlar için fırsat oluşturacaktır.
Tahvil ve bono piyasasında önceki gün gösterge faiz çok sert bir gerileme yaparak 9.83 seviyesine kadar düştü. Bugün Moodys kararı sonrasında gösterge faizin yeniden yüzde 10 seviyesinin üzerine çıkmasını bekleyebiliriz. Fakat önemli olan 10.50 seviyesinin yukarı geçilmemesidir. Bugün tahminen 10.00 ile 10.60 arasında dalgalanmasını bekleyebiliriz.
Teşekkürler sayın hocam gerçekten anlamlı bir yorum
Hocam ben vadeli hesaba yatırdım faiz getirisi hala iyiydi, risk yok kötü sürpriz yok, huzurusuzluk yok, biraz zararlarım kapansın dedim hem bu ayki getiri ile.
Elimde zararda birkaç şirket var hala, bankaları başabaşa gelince hemen satıp çıktım %25 zararın kapanması dayanılmaz bir satış dürtüsü uyandırmıştı aynen dediğiniz gibi, şimdi sermayenin %5 ini ayırdım nakit olarak, bunu da 77 bin dediniz diye borsaya koyacağım. Bankalardan alacağım sattığım fiyatın üzerinden. 69500-70 bin stop loss olacak, bakalım yapabilecek miyim.
Yalnız az daha kar reliaze etsinler çok hızlı yükseldi çok, hızlı giden atın .. misali sağlıklı gelmedi bana.
avrupa merkez bankasından parasal genişleme mi bekliyorsunuz acaba, yükselişe temel gerekçe var mı hocam bir de?
hocam ellerine yüreğine sağlık bize hem bilgi veriyor hem pisikolojik olarak rahatlatıyorsun allah razı olsun üstüne yok çıkmazda allah başımızdan eksik etmesin