Borsa geçen haftayı yüzde 4’e yakın bir düşüşle 61.858 seviyesinden tamamladı. Kısaca hatırlayacak olursak, Merkez Bankası’nın olaÄŸanüstü PPK toplantısı anonsu ile birlikte 2.39 seviyelerine kadar yükselen dolar/TL kuru 2.35’lere…
Borsa geçen haftayı yüzde 4’e yakın bir düşüşle 61.858 seviyesinden tamamladı. Kısaca hatırlayacak olursak, Merkez Bankası’nın olağanüstü PPK toplantısı anonsu ile birlikte 2.39 seviyelerine kadar yükselen dolar/TL kuru 2.35’lere kadar gerilemiş ve PPK toplantısından çıkan faiz artırım kararları sonrasında 2.16 seviyelerini görmüştü. Sonrasında ise dolar/TL kuru 2.32 seviyelerine kadar yükseldikten sonra, 2.25 civarından haftayı kapattı ve bu sabah 2.2618 seviyelerinde bulunuyor. Geçen hafta içinde Moodys’ten gelen açıklamalar vardı. Faiz kararı sonrasında büyümenin baskı altına gireceğini söylüyordu, fakat aynı zamanda dolar/TL kurunun daha fazla artabileceğini de belirtiyordu. Bu durumda faiz artışı yetersiz mi kalmış, yoksa faiz artışı ekonomiye ciddi bir zarar mı verecek? Sorularına cevap yoktu. Moodys’in bu açıklaması sonrasında dolar yükseldi ve 2.30 seviyeleri görüldü.
Şu an hala döviz kurları üzerinde stres görüyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizleri 2.65 seviyelerine kadar gerilemesine rağmen, gelişmekte olan piyasalar (GOP) için olumlu bir hava yaratmıyor. Geçen haftaki veriler, GOP’lardan para çıkışı olduğunu gösteriyor ve son bir ayda 12 milyar dolar çıkış var. Geçen hafta MSCI GOP endeksi yüzde 2.85 değer yitirdi.
Bizde de hisse senedinde yabancı takası 2005’ten bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi. Elimizdeki veri geçen Çarşamba gününe ait. Fakat Cuma günü de yabancılardan satışlar vardı. Geçen hafta en çok dikkat çeken konu; MB’nın faiz artırımı sonrasında, borsada görülen yükselişlerin yabancılar tarafından satış fırsatı olarak görülmesiydi. Bu durum 60.750 seviyesindeki desteği çok kritik hale getiriyor. Bu desteğin kırılması durumunda 56-58 bin aralığına kadar gerileme söz konusu olabilecektir. Fakat desteğin kırılması öncesinde yeniden yukarı hareket ve ardından satışlar görülebileceği için dikkatli olunmalı. 63.750 üzerinde bir kapanuış olmadan, tehlikeli bölgeden kurtulduğumuzu söyleyemeyeceğiz. Bugün Ocak ayı enflasyon verisi açıklanacak. Yüksek gelmesi bekleniyor. Piyasalar üzerinde baskı yaratabilir. Öte yandan Asya cephesinde bu sabah satışlar hakim. Çin verileri zayıflamaya işaret ederken, Hindistan yüzde 0.52 aşağıda olup, ABD vadelileri de Cuma günkü düşüşün ardından, hafif yukarıdalar (yüzde 0.05). Haftaya yine stresli başlıyoruz. Japonya %1.92, Çin %0.82 aşağıda bulunuyor.
Bono piyasasında gösterge faizde de dalgalanmalar devam ediyor. Geçen hafta 10.70 ile 11.18 arasında dalgalanan gösterge kağıt Cuma günü 11.05 seviyesinden kapattı. Bugün gösterge faizin ise 10.80 ile 11.20 aralığında hareket etmesini bekleyebiliriz.