Dün piyasalar önceki günkü sert düşüşün ardından, IŞİD’in rehineleri serbest bırakacağı ve akşama doğru Türk yetkililerine teslim edileceği haberiyle, açılıştan sonra düştüğü 77.850 seviyesinden yukarı doğru güçlü…
Dün piyasalar önceki günkü sert düşüşün ardından, IŞİD’in rehineleri serbest bırakacağı ve akşama doğru Türk yetkililerine teslim edileceği haberiyle, açılıştan sonra düştüğü 77.850 seviyesinden yukarı doğru güçlü bir tepki verdi. Bu tepki özellikle öğleden sonra net bir şekilde piyasalara yansıdı fakat günlük kapanış 80.500 kritik direncinin altında olduğu gibi 80 bini dahi geçemedi. Yukarı yönlü hareketteki işlem miktarı çok yeterli değildi. Bunlar olurken dolar/TL kuru 2.1250 seviyelerinden 2.1050 seviyelerine kadar geriledi ve dün 2.1080 civarından kapandı. Bu sabah, rehinelerin hala salıverilmemesi, ayrıca IŞİD’in petrol kuyularını hakimiyeti ile petroldeki artış piyasaların odaklandığı nokta olacaktır. Bu sabah dolar/TL kurunun düne göre yükselişle açılması ve 1 kuruştan fazla artış yaparak 2.1187 seviyesine gelmesi bu konudaki endişeleri sergiliyor. Ayrıca altın da petrol fiyatındaki artış ve son gelişmelerden güç alarak 1272 onz/dolar seviyesine yükseldi. Daha önceki yorumlarımızda vurguladığımız üzere bu tür zamanlarda fiyat hareketlerini belirleyen ana unsur ilgili olaya ilişkin haberlerdir. Yani fiyatlar üzerinde haber etkisi çok yoğundur. Dolayısıyla fiyatları belirleyen faktör “haber” olduğu için, fiyatların yönüne ilişkin tahmin yapmak anlamsız olur. Fakat bu basit kuralı bile bilmeyen bazı aklı evveller endeks şu olacak bu olacak diye tahmin vermeye devam ederler. “Fiyatlar çok düştü yükselecek” veya “fiyatlar çok yükseldi düşecek” türünden argümanlar bu tür zamanlarda anlamını yitirir. Piyasalardaki hareketlere sebep olan olaylar -ki burada Musul olayıdır- bütün yönleriyle ortaya çıktığında beklentilerin çok önemli bir kısmı da fiyatlara girmiş olur ve daha sonra piyasa kendi dinamiklerine döner. İşte o zaman ileriye dönük tahmin yapmak daha kolay olabilir. Yeni bir olumsuz haber gelmedikçe, piyasalar üzerindeki etkisi gün geçtikçe zayıflar.
Bu sabah itibariyle sadece bizim piyasalarımızı değil, IŞİD saldırısı ABD borsalarını dahi petrol kanalıyla etkiledi. Bu arada dün ABD’de açıklanan perakende satış verileri ve haftalık işsizlik başvurusu verileri de bu düşüşte etkili oldu. ve Dow endeksi yüzde 0.65 düşerken, S&P endeksi yüzde 0.71 düştü. Vadeli endeksler ise bu yorumun yazıldığı saatlerde düne göre yüzde 0.10 yukarıda bulunurken, Asya cephesinde olumlu bir görünüm var. Fakat şu an dış gelişmeler yerine, rehineler krizindeki gelişmeler öncelikli olmaya devam edeceklerdir. Yukarıda vurguladığımız üzere, bugün gelecek haberlerde yine borsada ve döviz kurlarında sert hareketler olabilir. Görüşmeler devam ediyor. Rehinelerin bir an önce salıverilmesi piyasaları da rahatlatacaktır. Ama yine de BIST-100 endeksi için 80.500 üzerinde bir kapanış olmadığı sürece sorunun piyasalar açısından zayıfladığını söyleyemeyeceğiz. BIST-100 endeksinin düne göre 300-500 puan aşağıda açılması söz konusu olabilir. Bu aşamadan sonra işlem miktarının zayıflaması ve yönün gelecek haberlere göre belirlenmesi beklenebilir. Gün boyunca ortaya çıkacak yeni gelişmeleri tahmin etmek mümkün olmadığından, bugün için endekse ilişkin bir hedef vermek yanıltıcı olur. Sadece şunu vurgulamalıyız ki, yatırımcılar gelen haberler üzerine sık bir şekilde alım-satıma girmemeliler. Gelen olumlu bir haberde alım yapanlar eğer çok hızlı davranamazlarsa daha sonra zarar etme olasılıkları yükselir. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle..