Geçen hafta borsa, dış piyasalardaki olumlu havanın da etkisiyle olumlu bir başlangıç yaptı. Pazartesi günü, yüzde 1.10 artışla 65.599 seviyesinden kapandı. 65.500 üzerinde…
Geçen hafta borsa, dış piyasalardaki olumlu havanın da etkisiyle olumlu bir başlangıç yaptı. Pazartesi günü, yüzde 1.10 artışla 65.599 seviyesinden kapandı. 65.500 üzerinde bir kapanış teknik açıdan önemliydi. Salı sabahı dış piyasalara baktığımızda, Çin hariç Asya cephesi çok olumluydu. Borsanın bu sabah 65.500 üzerinde açılış yaparak 66 bin üzerine atak yapmasını bekliyordum ve gün içi güçlü destek 65 bin seviyesinde bulunuyordu. Fakat, borsa 65.500 civarında bir açılış yaptı ve bu açılış sonrasında geri çekilmeye başladı kapanış rakamı 64.125 oldu.
Salı günü Ukrayna’da toplumsal olaylar hız kazanınca gelişmekte olan ülke borsaları bundan çok olumsuz etkilendi. Çarşamba sabahı, güne düşüşle başlayan endeks, gelişmekte olan ülkelerdeki siyasi stresin yansımalarıyla yüzde 1.16 değer kaybetti.
Çarşamba akşamı FED toplantı tutanakları açıklandı. Bu tutanaklarda, en azından faiz artırımından kısmen bahsedilmiş olması bile piyasalar üzerinde olumsuz etki yaptı. FED, gelişmekte olan ülkelere “başınızın çaresine bakın” mesajı veriyordu. Perşembe sabahı Asya cephesi ve ABD cephesi kırmızı olup, gelişmiş ve gelişen ülke borsalarında önemli kayıplar vardı. Güne düşüşle başlayan endeks, açılıştan sonra en düşük 62.700 seviyelerini gördükten sonra bu seviyeyi dip yaparak, önce yatay sonra da yukarı yönlü bir hareket yaparak günü yüzde 0.47 artışla 63.681 puan seviyesinden kapattı. Cuma sabahı Ukrayna’daki ateşkes ilanı piyasaları da rahatlattı ve hafta ortasından itibaren serbest düşüşte olan gelişmekte olan piyasaların borsaları tekrar normale dönerken, kurlarda da geri çekilmeler oldu.
Bu haftaya başlarken, en önemli iç gündem maddelerinden biri bu hafta ve gelecek hafta içinde yapılacak olan yaklaşık 10 tane hazine ihalesidir. İhale sonuçları dikkatle izlenecektir. G-20 sona erdi. G-20 ülkelerinin büyümeyi ortalama % 2 daha yukarı çekmeyi hedefliyorlar. Bir yaptırım yok. Ama ülkeler Kasım ayına kadar bir plan sunacaklar. Planın aşamaları IMF tarafından izlemeye alınacak.
BIST-100 endeksi geçen haftayı yüzde 1.53 düşüşle kapattı. Bu haftaya başlarken, gözler yine gelişmekte olan ülkelerde olacaktır. Bizim borsamız için kritik bir hafta olacak. Çünkü bu hafta eğer 65.500 seviyesi yukarı yönde kırılmazsa, ilerisi için iyi sinyal olmaz. HSYK yasasının sayın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması ve MIT yasa tasarısının yasalaşması durumunda, toplumsal gerginlik yeniden artabileceği için yatırımcı dikkatli olmalıdır. Eğer 62 bin altında bir kapanış olasılığı doğarsa hisseleri azaltıp nakitte beklemek daha anlamlı olacaktır. Fakat olumlu hava devam eder de 65.500 üzerinde kapanış gerçekleşirse bir süre daha yabancılar olumlu havayı satış fırsatı olarak kullanabilirler. 66.500-67.500 seviyeleri, teknik analize göre kâr satışı için uygun seviyelerdir.
Bu sabah Asya cephesinde kırmızı renk görüyoruz ve Hindistan hariç diğer Asya borsaları düşüşteler. ABD vadeli endeksleri de yüzde 0.10 aşağıda bulunurken, dow ve S&P500 endeksleri cuma gününü yüzde 0.19 düşüşle kapattılar. Dolar/TL kuru ise haftaya 2.1818 seviyesinden başlıyor. Bu cephede şimdilik önemli bir stres görünmüyor. Piyasada işlemler başladıktan sonra yön daha net ortaya çıkar. BIST-100 endeksi yatay ya da hafif geri çekilme ile haftaya başlayabilir. Fakat ondan sonrasını tahmin etmek zor. En azından ben bir tahmin yürütemiyorum.
ABD’de bu hafta önemli veriler açıklanıyor. bugün Dallas FED imalat sanayi anketi, açıklanırkan, FED üyesi Thomas Hoenig saat 10:50’de konuşacak. Daha sonra salı günü FHFA konut fiyatları endeksi, S&P Case-Shiller konut fiyatları endeksi, Tüketici güven endeksi, Richmond Fed İmalat sanayi endeksi; Çarşamba günü yeni konut satışları; perşembe günü dayanıklı tüketim malları siparişleri, Haftalık işsizlik başvuruları açıklanacak olup, aynı gün saat 17:00’de Janet Yellen konuşacaktır. Cuma günü ise GSYH büyüme oranı en önemli veri olarak karşımıza çıkıyor. Yüzde 2.5 büyüme bekleniyor. Cuma günü ayrıca Chicago PMI endeksi, Tüketici güveni ve ikinci el konut satışları açıklanacak. Bizim borsamızın dış borsalardan belirgin biçimde pozitif ayrışması beklenmemeli ama politik gerginlikler negatif ayrışma yaratabilir.
Bu hafta ve önümüzdeki hafta çok sayıda tahvil ihracı olacak. Geçen hafta bu durum Tahvil ve bono piyasasında satıcılı bir seyre neden oldu. İhaleler öncesinde tahvil piyasasının bugün hafif yukarı eğimli bir seyir izleyeceğini düşünüyorum. Gösterge faiz 10.80 ile 11.25 aralığında dalgalanabilir.
sayın hocam
talep eğrısını vermemişsınız acaba bır sebebımı var?
saygılarımla