Dün piyasalar yön bulma çabası içerisinde, her iki yönde de çok sınırlı hareketler yaptı. Borsada düşük iÅŸlem hacmiyle dar bantta dalgalanma gördük. Güne yükseliÅŸle baÅŸlayan BIST-100 endeksi…
Dün piyasalar yön bulma çabası içerisinde, her iki yönde de çok sınırlı hareketler yaptı. Borsada düşük işlem hacmiyle dar bantta dalgalanma gördük. Güne yükselişle başlayan BIST-100 endeksi gün boyunca 61.800 ile 62.400 aralığındaki 600 puanlık bantta dalgalandıktan sonra, seans sonuna doğru gelen satışlarla 61.500 seviyelerine kadar geriledikten sonra 61.675 puan seviyesinden kapandı. Dün açıklanan enflasyon verileri beklentilere paralel geldiği için piyasalar üzerinde önemli bir etki yaratmadı. Döviz kurları da belirli bir bantta dalgalandı ve dün dolar/TL kuru bankalar arası piyasada 2.2756 seviyesinden kapandı.
Bu sabah dış piyasalarda çok olumsuz bir hava var. Dün gece ABD borsalarında yüzde 2’yi geçen sert düşüşler gördük. ABD’de önemli destekler aşağı kırılınca bu durum diğer piyasaları da etkiliyor. Brezilya’da dış ticaret açığı Aralık ayında rekor kırınca Bovespa endeksi yüzde 3.3 düşüş yaptı ve bu durum diğer gelişmekte olan piyasaları da (GOP) olumsuz etkiliyor. Dün, GOP MSCI endeksi yüzde 1.05 değer kaybederken, bu sabah da MSCI Asya Pasifik endeksi sert geri çekiliyor. Japonya’da yüzde 4’e yakın düşüş var. Hong Kong yüzde 2.39 aşağıda ve Hindistan yüzde 1’e yakın geri çekilmiş durumda.
Türkiye CDS’lerine baktığımızda, bu cephede yükseliş devam ediyor ve 275.66 seviyesine kadar yükseldi. Bu rakam, 2012 Mayıs ayından bu yana görülen en yüksek seviye olup, 295-300 aralığına kadar yükselme potansiyeli taşıyor. Dolayısıyla Türkiye tahvillerine uluslararası piyasalarda daha fazla risk atfediliyor.
Dün sabah da genel olarak Asya cephesi olumsuzdu ve BIST-100 endeksi yükseliÅŸle açılmıştı ama son iki üç haftada olduÄŸu gibi piyasa bunu da satış fırsatı olarak kullandı. Bu sabah 61 bin altında bir açılışla güne baÅŸlayabilir ve dün verdiÄŸim 60.750 kritik desteÄŸini aÅŸağı zorlayabiliriz. Dolar/TL kuru güne 2.28 seviyesinin üzerinde baÅŸladı. Çok ciddi bir deÄŸer kaybı yok. Bu durum en azından borsa için içimize su serpse de, günün ilerleyen saatlerinde kurda yükseliÅŸler görebiliriz. Kırılganlık sadece bizde deÄŸil, neredeyse tüm GOP’larda devam ediyor. Yabancı takasında PerÅŸembe günü de gerileme oldu. Yabancılardan net alım görmüyoruz. Borsa için henüz saÄŸlıklı bir yükseliÅŸ trendinin oluÅŸması için yeterli koÅŸullar oluÅŸmuÅŸ deÄŸil. Endeks 60.750 altında kapanış yaparsa, hafta içinde, 55.000-58.000 aralığına kadar hızlı düşebileceÄŸi için yatırımcılar dikkatli olmalı. Bu tür zamanlarda stop belirlemeden alım yapmanın riskli olduÄŸunu tekrar vurgulamalıyım. Teknik olarak, TKE göstergesinin son bir iki haftadır yükselememesi, talebin zayıf olduÄŸunu iÅŸaret ediyor. Bu gösterge “0”ın altına düşerse 60.750 desteÄŸi kırılmış anlamına gelir. Borsa bu durumda yeni destek seviyesi arayacaktır.
Bono piyasasında gösterge faizde son birkaç günde yatay hareket görüyoruz. Geçen hafta 10.70 ile 11.18 arasında dalgalanan gösterge kağıt Cuma günü 11.05, dün de 11.04 seviyesinden kapattı. Bugün gösterge faizin ise 11.00 ile 11.20 aralığında hareket etmesini bekleyebiliriz.
dolarbazlı endeks grafiğinde oluşmuş omuz baş omuz formasyonu var ve 2,65 cent umuz bölgesi desteğidir son 4,5 gündür burda tutunmaktadır . burdan yapılacak alımlarda %15 para vardır .
olaki 2,65 cent kırılırsa endeksin gideceği yerde 1.70 çenttir ( 35,000)
not : böyle dolardaki hareketli günlere kesinlikle tl bazlı garik bakmayın
28 yıllık deneyim