Dün piyasalar Merkez Bankası’nın radikal kararlarına uyandıktan sonra, çok dalgalı bir gün yaÅŸadı. Döviz kurlarında çok sert hareketler vardı. Dolar/TL kuru…
Dün piyasalar Merkez Bankası’nın radikal kararlarına uyandıktan sonra, çok dalgalı bir gün yaşadı. Döviz kurlarında çok sert hareketler vardı. Dolar/TL kuru gün içinde 2.16 seviyelerine kadar düşerken, yaklaşık üç dört saat sonra 2.32’ye kadar yükselmişti. BU seviyede ciddi bir satış baskısı oluştu ve tekrar 2.26 seviyelerine kadar geriledi. Borsa İstanbul’a baktığımızda ise, benzer bir volatilite yaşandı. Açılışta yaklaşık bin puan artış yapan BIST-100 endeksi gün sonunu yüzde 2.29 düşüşle kapattı ve kapanış rakamı 62 bin civarıydı.
Dün gece ABD Merkez Bankası FED’in kararı açıklandı ve 10 milyar dolarlık azaltım yaparak aylık tahvil alım miktarını 65 milyar dolara düşürdüler. Bu sırada dolar TL kuru 2.23-2.24 seviyelerinden işlem görüyordu. Karar sonrasındaki 1 saat içinde 2.27 seviyesine kadar yükseldi fakat daha sonra geri çekilerek 2.25-2.27 aralığında hareket etti. Bu sabah itibariyle 2.2675 seviyesinde bulunuyor. FED kararı sonrasında Altın önce düştü sonra yükseldi ve şu an FED kararı önceki seviye olan 1.262 dolar civarından işlem görüyor.
Sonuç olarak FED kararı beklenen şekilde sonuçlandığı için piyasalar üzerindeki etkisi çok güçlü olmadı. Fakat dün düşüşe geçen ABD borsaları bu sabah Asya cephesini olumsuz etkilemiş durumda. G. Kore hariç Asya’nın çoğu düşüşte. Bizimle aynı grupta yer alan Hindistan’da yüzde 1.08’lik geri çekilme var. Onlar da faiz artırmıştı ve FED kararı sonrasında satışlar var.
BIST-100 endeksinin bugün yüzde yarım veya daha fazla düşüşle açılmasını bekleyebiliriz, fakat ondan sonrasını tahmin etmek zor. Normal şartlarda, dün bankalara gelen yüksek montanlı satışların devam etmesi durumunda endeks, 61.250 civarındaki desteğinin altına gerilerse, sert hareketler görebiliriz. Dün dip seviyelerde çok yüksek hacimler gerçekleşti, fakat endeks eğer 63 bin civarından bir kapanış yapabilseydi, bugün çok daha olumlu beklentilere sahip olabilirdik. Teknik olarak aşırı satım bölgesine girdik ve bu bölgeden kurtulmadan sağlıklı bir yükseliş trendi görmek zor. Bugün dış piyasalara paralel eksi açılış yapabiliriz, 63.500 üzerinde bir kapanış anlamlı bir yükselişin habercisi olur ama bu olasılığı bugün için düşük görüyorum. Teknik olarak diğer önemli destek seviyesi 56-58 bin aralığıdır. Bu aralığa gerileme olması durumunda, panikler ve yüksek volatilite oluşabilir ve kısa süreliğine olsa da, sert yukarı dönüşler görülür. Dolayısıyla bu seviyelere dikkat edilmeli.
Bono piyasasında gösterge faizde de dalgalanmalar görüyoruz. Son üç günde 10.70 ile 11.18 arasında dalgalanan gösterge kağıt dün günü 10.88 seviyesinden kapattı. Hacimde artış vardı. Bunu olumlu görmek gerekir. Piyasa faizlerinin artık 10-11 aralığında oluşmasını bekleyebiliriz. Bugün gösterge faizin ise 10.40 ile 11 aralığında dengeye gelmesini bekleyebiliriz.
Selam aleykum hocam altin durumu nasil sizce