Dün borsada gün içi dalgalı bir seyir vardı. Yurt dışı piyasalardaki olumlu hava nedeniyle, 700 puanlık boÅŸluk bırakarak 67 bin seviyelerinden açılan endeks…
Dün borsada gün içi dalgalı bir seyir vardı. Yurt dışı piyasalardaki olumlu hava nedeniyle, 700 puanlık boşluk bırakarak 67 bin seviyelerinden açılan endeks gün içinde en yüksek 67.450 seviyesini gördükten sonra 66.750 ile 67.250 puan arasındaki 500 puanlık aralıkta dalgalandıktan sonra günü yüzde 1.58 yükselişle 67.367 seviyesinden tamamladı. Dolar/TL kurundaki hareketlerin dün borsa üzerindeki olumsuz etkisinin zayıfladığını gördük. Fakat bu sabah itibariyle dolar/TL kuru 1.2895 seviyelerini de gördü ve bu yazının yazıldığı sırada 1.28 civarından işlem görüyor. Dün olduğu şekilde, borsanın kurdaki hareketlerden bağımsız yön çizmesini bekleyemeyiz. Döviz cephesindeki stres, büyük olasılıkla açılışta BIST-100 endeksinin de düne göre boşluk bırakarak aşağı yönde hareket etmesine neden olabilir.
Bu sabah, Çin’den gelen öncü imalat endeksi verilerinin daralmaya işaret etmesi sonrasında, Asya cephesinde sert düşüşler var. Çin yüzde 0.43, Japonya yüzde 0.73, Hong Kong yüzde 1.43, G. Kore yüzde 1.16 aşağıda bulunuyor. Hindistan borsasındaki düşüş ise sınırlı ve yüzde 0.04 geri çekilme var. ABD borsası vadeli endekslerine baktığımızda ise Dow vadeli endeksi yüzde 0.45, S&P500 vadeli endeksi ise yüzde 0.34 aşağıda bulunuyor. Bu durum bu sabah itibariyle TL’nin daha fazla değer kaybetmesine neden oluyor.
Teknik açıdan bakıldığında BIST-100 endeksine ilişkin talep göstergeleri yükselişteydi fakat son iki günde TKE göstergesi bir türlü 80 puanın üzerine çıkamadı. Bugün açılışta en az 500-900 puan arasında bir geri çekilme görmemiz durumunda, talep göstergeleri olumsuza dönmüş olacaktır. Yabancı takasına baktığımızda, azalmaya devam ediyor. Son iki haftada yüzde 62.6 seviyesinden 62.08’e kadar geriledi. Yabancılardan net alım görmüyoruz. Dolayısıyla daha önceki yorumlarımda da vurguladığım üzere, borsada sağlıklı bir yükselen trend olasılığı şu ortamda çok düşük. Endeks güne 66.000 ile 66.500 aralığından başlayabilir ve 67.250 seviyesi önemli bir direnç seviyesi olmaya devam eder. Bu aşamada, görülüyor ki, Merkez Bankası kararları kurdaki stresi azaltmaya yetmedi. Bundan dolayı bugün MB’dan yine 100 milyon doların üzerinde döviz satış ihaleleri görebiliriz. Öte yandan gelecek hafta Çarşamba akşamı FED toplantısından yeni bir 10 milyar dolarlık azaltım, piyasalar üzerinde ekstra gerginlik yaratabileceği için, bu aşamada, nakitte kalıp izlemekte fayda var.
MB kararları sonrasında bono piyasasında yukarı yönlü hareket vardı. Önceki günü 10.19’dan kapatan gösterge kağıdın getirisi, dün 10.22 seviyesine. Daha önce de belirttiğim üzere, 10.40 civarında güçlü bir destek var. Alt seviye olarak 9.80 seviyesinde net bir direnç bölgesi bulunuyor. Bugün gösterge faizin yüzde 10.00 ile 10.40 gibi geniş bir aralıktan dalgalanması söz konusu olabilir.
FED toplantısından yeni bir 10 milyar dolarlık azaltım zaten düzenli devam edecek görüntüsündeydi bu dolar/TL de zaten fiyatlanmış halde değilmi üstad? bir pas geçse ortalık şenlenmez mi?
Haklısınız, bu beklenti fiyatların içinde var. Pas geçerse elbetteki şenlenir ama gün yaklaştıkça dış piyasalar buna daha fazla reaksiyon vermeye başlayabilir. Yani karar açıklanana kadar olumsuz hava açıklandıktan sonra olumlu hava olabilir.
ilginiz için ve önceki günlerdeki ücretsiz kitap için teşekkürler sayın hocam..
hocam merkezin müdahalesine kimi 1 milyar kimi 1,5 milyar diyor 15 gün sonra açıklanacakmış, bu hamle konusunda bir yorum geçseniz keşke kısa bile olsa.