Seçim sonrası ilk günde borsa yüzde 0.90 yükselişle günü 69.736 seviyesinden kapattı. Dün büyüme ve dış ticaret verileri açıklandı…
Seçim sonrası ilk günde borsa yüzde 0.90 yükselişle günü 69.736 seviyesinden kapattı. Dün büyüme ve dış ticaret verileri açıklandı. Büyüme beklentilerden oldukça yüksek geldi. Son çeyrekte ekonomi yüzde 4.4 büyürken 2013 yılı toplamında büyüme yüzde 4 oldu. Piyasalar bu veriye çok fazla reaksiyon vermedi. Şubat ayında Dış ticaret dengesinin -6.6 milyar dolar olması bekleniyordu, açıklanan veri bu beklentinin çok altındaydı ve -5.1 milyar dolar düzeyindeydi. Geçen yıl şubat ayında dış ticaret açığı 7 milyar dolar olmuştu.
Borsa İstanbul dün açılışta çok sert bir yükseliş yapsa da, seçim öncesindeki bir haftalık yükselişin ardından bir miktar kâr realizasyonu geldiğini de gördük. Bu sağlıklı bir hareketti. 63 bin seviyelerinden başlayan yükseliş eğer dün de yüzde 3 üzerinde bir yükselişle devam etseydi, şu anki trendin kalıcılığı konusunda şüphe taşırdım. Fakat dün yüksek açılıp gerilemesi, en azından birkaç haftalık bir süre için bu trendin devam edebileceği konusunda sadece bir sinyal olarak alınabilir. Diğer göstergelere ve faktörlere baktığımızda ise dikkat çeken unsurlar şöyle; Dünkü işlem miktarı yükselişin başladığı günden buyana oluşan en yüksek günlük işlem miktarıydı. Eğer işlem miktarı diplerden başlayan yükselişlerde artış trendine girmişse trendin güçlenmeye başladığını söyleyeceğiz. Fakat, günlük bazda 1.1 veya 1.2 milyar lotun üzerinde bir hacim tepeye yaklaştığımızı sinyal verir. Bu yüzden yükselen trendin devamı için, normalde 800 milyon lotla 1 milyar lot arasında kalması önemlidir. Uzun bir süredir sizlerle 60 dk.’lık grafikleri paylaşıyordum, fakat artık günlük grafikleri veriyorum. Bunun sebebi ise, 61-65 bin kanalından kurtulmamız nedeniyledir. Bu kanalda daha kısa vadeli trade imkanları ortaya çıkabilirken, şu anki ortamda, alıp beklemek daha anlamlı bir stratejidir. Bu bağlamda endeksin en önemli orta vade desteği 66 bin seviyesi olup, kısa vadeli destek ise 68 bin seviyesidir. Şu an daha ziyade yabancıların yoğun olduğu hisselerde (genellikle bIST-30) yükselişler oluyor. 17 Aralık sonrası en çok düşen Halkbank ve EKGYO yeniden 17 Aralık öncesi seviyelere doğru hareket ediyor. Diğer banka ve holding hisselerinde de alımları gördük. Ayrıca yüksek temettü ödeyen sanayi şirketlerinde de talep olduğunu görüyoruz. Bu tür zamanlarda önce bankalar sonra holding ve sanayi şirketleri hareket ederler ve BIST-100’e bu alımların zaman içinde yayıldığını görürüz. BIST-100 endeksinin 68 bin civarını destek yaparak birkaç hafta içinde 72-75 bin aralığına gelmesi olasılığı yüksektir. Fakat borsada her an herşey olabildiği için, stop belirlemeden alım yapılmamalıdır. Biz bugün yükselişin devam edebileceği yorumunu yaparken, yeni gelişmelerin bu bakış açısını değiştirebileceği unutulmamalıdır.
Dış piyasalara baktığımızda, S&P 500 Endeksi % 0,8 artışla 1.872 puana yükseldi. Dün Yellen’in yaptığı “tahvil alımlarına hala ihtiyaç var” açıklaması borsalara yarıyor. Rusya Avrupa sınırından askerlerini çekince GOÜ kurları olumlu etkilendi ve değer kazandı. Perşembe günü AMB toplantısı izlenecek.
Geçen hafta içinde, Tahvil ve bono piyasasında gösterge faiz. 11.25 seviyesinde bulunan yükselen desteğini aşağı kırdı ve önceki gün 10.79 seviyesine kadar gerilemişti. Hazine ihalelerinde borçlanma miktarları beklenenden çok düşüktü. Hazine TÜFE’ye endeksli satış miktarını çok cılız tuttu ve yüzde 1.5’unu karşıladı. Gösterge faiz dün 10.69’dan kapandı. Bugün 10.40-10.75 aralığında hareket bekleyebiliriz. Tahvil ve bono piyasasında işlem hacminin düşük kalmaya devam ettiği vurgulanmalı.
Hocam gözünün yağını seveyim bu yorumunuz 1 NİSAN ŞAKASI mı yoksa.