Önceki akÅŸam yayınlanan, sayın BaÅŸbakan ve OÄŸlu Bilal ErdoÄŸan’a ait olduÄŸu iddia edilen ve BaÅŸbakanlık’tan montaj olduÄŸu açıklaması yapılan ses kayıtları, dün sabah…
Önceki akşam yayınlanan, sayın Başbakan ve Oğlu Bilal Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen ve Başbakanlık’tan montaj olduğu açıklaması yapılan ses kayıtları, dün sabah saatlerinde piyasalar üzerinde sert bir etki yaptı.
Dün sabah ilk açılan piyasa döviz piyasasıydı. Önceki gün 2.17 seviyelerinden kapanan dolar/TL kuru, dün sabah 2.2150 seviyelerinden güne başladı ve 2.2240 seviyelerine kadar yükseldi. Bu seviyeden sonra geri çekilmeye başladı ve bu sabah 2.2089 seviyelerinde işlem oluyor. Sonuç olarak döviz kurlarında yüzde 2 civarında bir yükseliş sonrasında normale dönüş çabası vardı.
Borsa açılmadan önce Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası (VIOP) açıldı ve yüzde 3’ye yakın bir gerileme oldu. Ardından Borsa İstanbul’da işlemler başladığında yüzde 3.45’e yakın düşüş vardı. Endeks boşluk bırakarak açılış yaptı ve 61.150 seviyesini dip yaptıktan sonra genelde yatay bir hareket izledik. Kapanış 62.124 seviyesinden olurken, işlem hacmi zayıftı.
Dün, Devlet İç Borçlanma Senetleri İhaleleri vardı. İhalelerin başarılı geçtiğini söyleyebiliriz. Bu tür zamanlarda piyasalar, yabancı yatırımcılar ve yerli yatırımcılar için önemli olan konu, siyasi dengelerde çok radikal değişiklikler olup olmayacağıdır. Çünkü yönetimde değişiklik demek, yepyeni bambaşka ekonomi politikaları ve yeni bir yol demektir. Piyasalar bu nedenle her ülkede yönetimlerin uygulayacağı ekonomik programları ineceler ve geleceğe dair güven duyuyorlarsa ve sürdürülebilir politikalar olarak görüyorlarsa o ülkeye girerler. Yönetim değişiklikleri, gelişmekte olan ülkelerde gelişmiş ülkelere göre çok daha sert etkiler yaratabilmektedir. Gelişmiş bir ülkedeki seçim sonucu veya bir koalisyonun ortaya çıkması çok olağanüstü görülmez. Çünkü ekonomik programın ana felsefesinde değişiklik beklenmez. Fakat, bizim gibi ülkelerde koalisyon kültürü, ortaklık kültürü gelişmemiş olduğu için, siyasi dengelerdeki değişimler piyasalarda sert etkilere sahip olabilmektedir.
Bu sabah BIST-100 endeksinin 62 bin civarında yatay bir açılış yaptıktan sonra, genel olarak hafif yukarı eğimli bir seyir izlemesini bekliyorum. 61 bine doğru geri çekilme olsa da, 60.750’deki desteğin aşağı kırılması olasılığının düşük olduğunu düşünüyorum. TKE göstergesinin yeniden sıfır seviyesinin altına geri çekilmesi ve endeks gerilerken olumlu aykırılık yapmış olması, teknik olarak bugün yukarı yönlü bir tepki gelmesi olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor. Dün boşluk oluştuğu için kısa süre içinde bu boşluğun doldurulmasını bekleyebiliriz. Fakat gelecek her yeni haber veya gelişme buradaki yorumları radikal biçimde değiştirebilir. Stop belirlemeden işlem yapılmamalı.
Dün hazine ihaleleri hem kamu hem de özel kesimden gelen taleplerle başarılı geçti. En büyük ilgi TÜFE’ye endeksli kağıtlara oldu. Dünkü ihale sonrasında gösterge kağıt da değişti. tahvil piyasasının bugün yatay bir seyir izleyeceğini düşünüyorum. Gösterge faiz 10.80 ile 11.15 aralığında dalgalanabilir.