Bu haftaya başlarken önümüze düşen gündem maddeleri bir hayli kafa karıştırıcı. Özetleyecek olursak;
1. Maliye’nin vergi artışları ve zamlar piyasalar açısından hiç iyi haberler deÄŸil. Bekleniyordu ve güm diye geldi. Åžu an büyümeyi de aÅŸağı çekebilecek bu geliÅŸmeler sonrasında, belki de sayın BaÅŸbakan’ın “ayağımızı frenden çekeceÄŸiz” açıklaması zamları dengeleyebilir.
2. Vakıfbank’ın kamulaÅŸtırılıyor olması ise bir baÅŸka konu. Aslında Vakıfbank kamulaÅŸtırılmayacak, özelleÅŸtirilecek. Çünkü Bugün gazetesinden ErdoÄŸan Süzer’in haberine göre, Üçüncü sektör olarak bilinen vakıflara ait olan Vakıfbank’ın patronu Hazine oluyor. Çıkarılacak yeni bir yasayla halen Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yönetiminde bulunan Vakıfbank’ın yüzde 58,51 hissesi, bedeli ödenerek Hazine’ye devredilecek. Yüzde 58,51′le çoÄŸunluk hisseleri mazbut ve mülhak vakıflara ait olan Vakıfbank, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından temsil ve idare ediliyor. Vakıfbank’ın elde ettiÄŸi temettü gelirlerinin önemli bir bölümünü aslında vakfiyelerde yazılı olan hayır iÅŸleriyle, sosyal, kültürel ve ekonomik hizmetlere aktarması gerekiyor. Ancak BDDK’nın bankaların sermaye yapılarını güçlü tutmak amacıyla kar aktarımına izin vermemesi, bu görevlerin aksamasına yol açtı.Bulunan yeni formülle, vakıfların elindeki hissenin Hazine’ye devredilmesi, bu hisseler karşılığında da bedel olarak bir menkul kıymet fonu oluÅŸturularak fonun yönetiminin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bırakılması kararlaÅŸtırıldı. Önümüzdeki günlerde yasa çıkarılarak gerçekleÅŸtirilecek bu yöntemle, hayır ve sosyal harcamalar fondan yapılacak, Vakıfbank da Hazine’nin olacak. Halen hisselerinin yüzde 25,2′si borsada, yüzde 16,29′u da personel sandığında olan Vakıfbank’ın borsa deÄŸeri yaklaşık 10,2 milyar lirayı buluyor. Buna göre Hazine, hisseleri devralması karşılığında yaklaşık 5 milyar 968 milyon lirayı fona aktaracak. Hazine daha sonra Vakıfbank’ı blok olarak özelleÅŸtirmeye açabilecek.
Bu durum Vakıfbank için kısa vadede iyi orta vadede yeni özelleştirme ile oluşacak hisse arzı nedeniyle fiyat üzerinde baskı yaratıcı olabilir. Bu sabah bu kağıttaki ilk hareketlere bakmak gerekecek. Fakat sonuçta, çok büyük hareketler olmamalı ama olursa yatırımcı hemen ani hareketler yapmamalı. Bu konuda seans içinde yeniden yorum geçeceğim.
3. AVrupa’ya baktığımızda ise, MErkel ile Hollande arasındaki görüşmeler bir karar alınmadan sona erdi. Hollande, Avrupa BDDK’sının kurulması için acele edilmesi gerektiÄŸini savunurken, Merkel bu konuda geri adım atıyor. Öte yandan bu görüşmeler Ekim ortalarına kadar devam edecek. Bu arada Hollande Yunanistan’a bir miktar daha süre verilmesini istiyor. Piyasalar ise, PIIGS faizleri düşünce Avrupa’Lı liderlerin yine vidaları gevÅŸettiÄŸini düşünüyor. Euro-dolar paritesindeki hareketler “bekleyelim görelim” türünden bir resim çiziyor.
Bu sabah itibariyle Çin hafif yukarıda bulunurken, Japonya yüzde 0.54 gerilemiÅŸ durumda. Dow vadelileri ise yüzde 0.14 aÅŸağıda bulunuyor. Dolayısıyla piyasalar temkinli açılacaktır. Geçen cuma günü Türk hisselerine yabancılardan talep vardı ve banka kağıtlarında ciddi alımlar oldu. Bu da yabancı oranını yüzde 64.15’ten yüzde 64.30’a çekti. Dolayısıyla aslında borsa açısından daha olumsuz bir seyir bekleyecektim ama bir yandan petrol düşerken, bir yandan da yabancı oranı artarken, aÅŸağı yönlü hareket olsa bile özellikle 67.250-67.500 aralığı önemli bir destek olacaktır. Bu haftaya baÅŸlarken, dış piyasalarda var olan “bekleyelim görelim” psikolojisi bizim piyasa için de geçerli olacaktır. AÇılışta bir miktar gerileme olacaktır ama, açılıştaki hareketler net bir yön belirleyici olmayacaktır. Çünkü açılışı acemiler, kapanışı ustalar yapar. Herkese bol kazançlı bri hafta olmasını diliyorum. Bir sonraki yorumumu saat 11:30’da vermeye çalışacağım.
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.