Dün piyasalarımız üzerinde en önemli etki FITCH’in açıklamalarından geldi. DÜne damgasını vuran diÄŸer geliÅŸmeler ise FED üyesi Bullard’ın “QE3 için pek de aceleye gerek yok” açıklaması ve Merkel ile Holland’ın yunanistan’ın euro’dan çıkıp çıkmayacağını belirleyecek görüşmeleriydi.
Önce FITCH raporuna bakalım. Türkiye’Nin notunun yatırım yapılabilir seviyeye geleceÄŸine dair zayıf bir sinyal ardı ama piyasa bunu temkinli karşıladı. Notumuzun BBB olduÄŸunu teyit eden FITCH bazı kriterleri öne çıkardı. Bunlar birbiriyle çeliÅŸen, daha doÄŸrusu birini yaparsanız diÄŸerinde baÅŸarı ÅŸansınızın azalacağı türden kriterler. FITCH not artırımı için düşen enflasyon ve cari açık ama sürdürülebilir büyüme istiyor. Cari açık için yüzde 5 hedefi konulmuÅŸ. Bunu kısa vadede yakalamak zor. Üstelik de ÅŸu an iÅŸ dünyasının “faiz indirin” mesajları ve baskıları varken, biliyoruz ki cari açığı düşürerek sürdürülebilir büyümeyi saÄŸlamak zor. Bu sene için FITCH yüzde 2.8, gelecek sene için de yüzde 4.5 büyüme bekliyor. Ama kanımca bu yılki büyümemiz en az yüzde 3.4 civarında olur diye düşünüyorum. EÄžer yıl sonuna doÄŸru ekonomi ivme kazanırsa ki, TCMB Eylül’de faiz indirimi sinyali verdi ve bu durum gerçekleÅŸebilir, o zaman not artırımına daha yakın olabiliriz. Aslında derecelendirem kuruluÅŸları notumuzu yatırım yapılabilir seviyeye getirmese de, uluslararası piyasalar zaten diÄŸer ülkeler ile faiz farkımızı (spread) indirerek zaten bize bu notu vermiÅŸ durumdalar. Sütten aÄŸzı yanan derecelendirme kuruluÅŸları yoÄŸurdu üfleyerek yemeyi tercih ediyorlar. FITCH dış finansman koÅŸullarını da olumsuz görmüyor. Bu durumda bize cari açığı ve enflasyonu düşürürken büyümeyi de yüzde 4’ün üzerine atmak gibi bir görev kalıyor. Bu da kolay deÄŸil.
Dün FED üyesi Bullard’ın açıklamaları piyasalar üzerinde olumsuz etki yarattı. Fakat bunun yanında diÄŸer bir üye Evans ise parasal geniÅŸleme olmalı mesajını verdi. Piyasalar Bullard’ın mesajını gördüler. BU mesajlar bugün de gelmeye devam edebilir. Görünen o ki FED tahmin ettiÄŸim gibi EYlül’de parasal geniÅŸleme yapmayacak. Bernanke bu kozu seçim sonrasına bırakacak diye tahmin ediyorum ve bunu da yazlarımda ÅŸu ana kadar vurguladım.
Avrupa’ya baktığımızda ise Yunanistan konusunda kafalar çok karışık. Alman Maliye bakanı Schaeuble açık bir ÅŸekilde artık Yunanistan’ı Euro’dan çıkaralım, bunlar iflah olmaz anlamına gelecek ÅŸeyler söyledi. Fakat bu kolay deÄŸil. EÄŸer İspanya ve İtalya’ya tahvil alımı garantisi verilmeden Yunanistan kendi başına bırakılırsa, her yer tarumar olur. Fakat tahvil alımı garantisi verildikten sonra Yuannistan Euro’dan çıkacak olursa, tersine olumlu etkiler bile görebiliriz.
Makro verilere baktığımızda ise, AB ve Çin’den gelen Ağustos öncü PMI verilerinin çok zayıf açıklanması ve ABD’de ilk işsizlik başvurularının bir aylık zirve yapması piyasalar üzerinde olumsuz etki yaratan diğer faktörlerdi.
Sonuç olarak, Bernanke’nin 31 AÄŸustos’da Jackson Hole’de yapacağı toplantıda söyleyecekleri çok önemli olacaktır. Ben topyekün bir QE3 yerine, dha dar kapsamlı bir plan ile gidileceÄŸini düşünüyorum. Ama piyasaları tatmin eder mi bilemiyorum.
Bu sabah Asya’da sert satışlar var. Japonya ve Çin ekside bulunuyor. DOw vadelileri ise yüzde 0.09 yukarıda hareket ediyor. Güne kötü baÅŸlayıp iyi bitirebiliriz. Borsamız için ilk önemli destek 65.500 seviyelerinde bulunuyor. Açılış sonrasında hafif aÅŸağı eÄŸimli ama 66 bin civarında dalgalanma bekliyorum. DiÄŸer piyasalara göre biz hala pozitif ayrışmış durumdayız. Henüz teknik olarak ciddi bir mal çıkışı sinyali yok. aÅŸağı ve yukarı 500 puanlık marjda hareketler olacağını düşünüyorum. Bugün baÅŸka yorum veremeyeceÄŸim. Bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum…
Ekonomik Veriler Gündemi
15:30/ABD/Dayanıklı Tüketim Malları Siparişleri/Temmuz/Beklenti: + % 2.0/Önceki: + % 1.6/Revize + % 1.3
15:30/ABD/Dayanıklı Tüketim Malları SipariÅŸleri-Ulaşım Hariç/Temmuz/Beklenti: + % 0.5/Önceki: – % 1.1/Revize + % 1.4
15:30/ABD/Sermaye Malları SipariÅŸleri-Savunma Hariç (aylık)/Temmuz/Önceki: – % 1.4
15:30/ABD/Sermaye Malları Siparişleri-Savunma Hariç (yıllık)/Temmuz/Önceki: + % 1.2
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.