17:00
Piyasada sıkışık hareket devam ediyor. Değişen birşey yok. Endeks 61.386 seviyesinde bulunuyor. Dış piyasalarda hava düzelmeye başladı ama bize pek yansımadı.  Dün de tersi olmuştu. DOlayısıyla net bir yön sinyali oluşturacak hareketler değil. İzlemede kalmakta fayda var.
15:00
Sabah seansın açılışında endeks 62.200 seviyeleirne yaklaÅŸtıktan sonra hfif aÅŸağı eÄŸimli bir seyir izleyerek ÅŸu an 61.400 civarına kadar geldi. Düne göre yüzde 0.49 aÅŸağıda bulunuyor. Bu arada Dow endeksi futre’ları yüzde 0.13 ve DAX endeksi de yüzde 0.36 aÅŸağıda bulunuyor. Yani borsalarda çok sıkışık hareketler görüyoruz. Ä°ÅŸlem hacmi de belirgin bir ÅŸekilde düşmüş durumda. haberlere baktığımızda ise belirgin bir ÅŸekilde fiyatlara damgasını vuracak bir haber gelmiÅŸ deÄŸil. Teknik olarak 61.750 seviyesi aÅŸağı kırılmış görüntüsü oluÅŸsa da bu zayıf hacim ve sıkışma durumları nedeniyle çok anlamlı ve yön belirtici bir hareket deÄŸil. Bu yüzden ÅŸu an için sabahki yorumuma ekleyecek çok fazla birÅŸey yok. Bu hafta bu ÅŸekilde kapanabilir. Önemli olan konu 60 dakikalık grafiklerde 60600 civarından geçen 200 bar’lık hareketli ortalamanın aÅŸağı kırılmamasıdır. Nasıl ki endeks 59 binin altına sarktığında 58.500 seviyelerine kadar gerilemesine raÄŸmen, ana destek 59 bini aÅŸağı kırmamışsa ÅŸu anda da benzer bir hareket görüyoruz ve ben hala yeni bir düşüş trendinin baÅŸladığına iliÅŸkin net bir sinyal alamıyorum.  Bir sonraki yorum saat 17:00’de.
Seans Öncesi – 08:20
Son iki gündür yoÄŸunluÄŸum nedeniyle sizlerle birlikte olamadık. Bu arada piyasalar ve özellikle de dış piyasalarda hareketler dalgalı hale geldi. Dün bizim endeks dışarıyla pozitif yönde ayrıştı. Fakat ÅŸu noktayı vurgulamak gerekiyor. Daha önce Dow, S&P ve DAX önemli dirençlerini yukarı kırdıktan sonra, bu seviyeler desteÄŸe dönüşmüştü ve dün Dow’un 13.000’i veya S&P’nin 1376 seviyesindeki desteÄŸini aÅŸağı kırması durumunda piyasalarda stres artabilirdi. Fakat dow 13.046 seviyesinden kapanırken, S&P 1392 seviyesinden kapandı. DAX ise  6960 desteÄŸinin hemen üzerinde 6981 seviyesinden kapandı. Bizim endeksin desteÄŸi de 61.800 civarındaydı ve biz de 61.786 seviyesinden kapandık. Yani tam destek bölgesinden kapandık. Bu baÄŸlamda, aslında pozitif ayrışmış gibi görünsek de dış piyasalara paralel hareketler yaptık.
Dün TC’de endeksin yavaÅŸ yavaÅŸ artış trendine geçebileceÄŸinden bahsetmiÅŸtim. Tam tersine yavaÅŸ yava düşüş yaÅŸadı. Çin’in açıklanan PMI verileri sonrasında, büyümesine iliÅŸkin endiÅŸelerin ve Avrupa’daki PMI endekslerinin beklentilerin altında kalmasının, borsalarda strese sebep olduÄŸunu söyleyebiliriz. Bu veriler sonrasında Ä°spanya ve Ä°talya faizlerinde yukarı yönlü hareketler olunca borsalarda aÅŸağı yönlü hareketler oldu. Bir ara DAx endeksi yüzde 1.60 civarında gerileme de yaptı.  ABD’den gelen haberler daha olumluydu. Ä°ÅŸsizlik baÅŸvuruları 348 binle en düşük düzeye geriledi. Daha önce 351 bin olarak açıklanan iÅŸsizlik baÅŸvuruları 353 bine revize edildi. ABD’den gelen konut sektörü fiyat endeksinde yüzde 0.4 artış beklenirken, artış ya da azalış olmadı.
Sonuç olarak bütün veriler sonrasında dün Dow endeksi yüzde 0.60 düşerken, S&P endeksi yüzde 0.72 ve DAX endeksi de yüzde 1.27 geriledi. Bu sabah itibariyle  Dow ve S&P future’ları dünkü  kapanış seviyelerine yakın seviyelerde bulunuyor. Piyasalar güne yine temkinli baÅŸlıyorlar. Ä°MKB100 için 61.750 seviyesindeki destek önemli. Bunun altına gerileme olması satışları artırabilir ama ciddi bir mal çıkışı gerektirecek satış hala beklemiyorum çünkü yabancı takas oranı artmaya devam ediyor ve 63.05 seviyesine gelmiÅŸ durumda. Åžu an için daha önceki yorumlarımda da vermiÅŸ olduÄŸum iki önemli destek var. Birincisi 61.750 ikincisi de 60.600 civarıdır.  Bu ÅŸartlar altında pozisyonlarda deÄŸiÅŸiklik önermiyorum. 60.600’ün altında kapanış olacağı anlaşılırsa durumu tekrar deÄŸerlendirmek gerekir.
Dün merkez bankası repo ihalesi açmayarak sıkı para politikası duruÅŸu sergileme amacını güttü. Bu da dolardaki yukarı yönlü hareketin zayıflamasına neden oldu. Dolar bu sabah itibariyle 1.8095 civarında bulunuyor. Tahminen dolar 27 Martta’ki PPK toplantısına kadar 1.80-1.82 aralığında kalacak ve Merkez Bankası’nın alacağı faiz kararına odaklanacaktır. Merkez Bankası’nın bu toplantıda sıkı para politikası vurgusu yapmaması durumunda dolarda yukarı hareket devam edebilir. Piyasa bu “enflasyon” söyleminin lafta kalıp kalmayacağına bakacaktır.
NOT: bazı okuyucularımız canlı yayınlanan “paranın rotası” programının videolarının daha sonra izlenmek üzere buraya konulup konulamayacağını soruyorlar. Bu ÅŸu an için mümkün deÄŸil. Ä°leride bu konuda bir eleman alınır ve yayınlanan programlar bugün TV sitesine konulabilirse biz de gerekli linkleri sizlere verebiliriz.  Bol kazançlı bir gün olması dileÄŸiyle… Bir sonraki yorumumu, bir aksilik olmaz ya da ani bir iÅŸ çıkmazsa  saat 14:45’de vereceÄŸim.
Hocam sizi özlemişiz.Seans devam ederken de yorumlarınıza ihtiyacımız var.Sert hareketlerden sonra bir süre sıkışma olacağından bahsetmiştiz.Dün ve önceki gün aslında dar bir bantta hareket edildiğini gördük.Ben şahsen 3-4 hafta içinde endeksin dirençlerini kıracağını ve yukarı yönde hareket edeceğini düşünüyorum.
hocam, dediğiniz gibi biz 61600-61800 deki güçlü desteğimizden dolayı daha fazla düşemedik. avrupa borsalarıda yüksliş trendi alt desteklerine çarptı bugün kapanışa doğru yükselişler yaşanabilir bence bizimde 62000 üstü kapatmamız lazım 64200-64700 aralığına gidebilmemiz için .bunun olma ihtimali yüksek çünkü 61600 üstünde önemli maliyet var,
selam hocam yorumunuz için sagolun teşekkür ederim
Paranın rotasını ben kaydetme özelliÄŸi olan bir receiver ile çözdüm. Öğlen eve gidip Tv’den izliyorum. Ä°nterneti olanlar Firefox’ da vdownloader programı ile kayıt yapıp daha sonra izleme ÅŸansı bulabilirler. Ama bu site de linkler olsa harika olurdu.
Yeni bir webinar’ı dört gözle bekliyoruz. TeÅŸekkürler hocam..
HOCAM,
PARANIN ROTASI LÄ°NKÄ°NDE HEP SORUN VAR SÃœREKLÄ° DONUYOR…LÄ°NKTEN KAYNAKLANIYOR ÇÜNKÃœ BÄ°LDİĞİM SÄ°ZÄ° TAKÄ°P EDENLER DE AYNI SORUN VAR…
Ä°YÄ° ÇALIÅžMALAR…
temel olarak hocamın anlattıklarının dışında benim teknik analiz sistemime göre endeksin bugun 61.285 sevilerine kadar gerilemesini olumlu görüyorum.Bu ay sonuna kadar ise 61.000 seviyesi ciddi destek noktamdır.
Bu mayıs ayındaki yapılan tepeden attığım düşüş trendi seviyesine denk geliyor.Uzun vade düşüş trendi kırıldı ve 100 endeksi gerileme yaparak bu seviyelerden destek görecektir.Bu bölgenin aşağı kırılmasını şuan beklemiyorum ancak ani bir sarsıntıyla böyle bir durum söz konusu olursa 59700-60.000 aralığıdır.Eğer bu seviyelere gerileme olursa alım öneririm.
64460 seviyesi ise yakın zamanda çok ciddi dirençtir.Kısa vadenin tepe noktası 65540 dır ki böyle bir yükselişi öngörmüyorum.
Dolar ise 1.82 üstünde 3 gün kapanış yapamacak inancındayım bir süre daha (usd fiyatı tcmm fiyatıdır.)
Bu fiyatları nereden çıkarttın derseniz kendi analizim bir son bölümünü yayınlıyorum.
hocam emeğinize sağlık siz bir harikasınız yorumlarınızda bir harika
teÅŸekkürler hocam deÄŸerli yorumlarınız için…
dolar önümüzdeki hafta 1,775 i görür
Hocam BİMAŞ ile ilgili size bir mail atmıştım.bunu sitenizde yayılayacaktınız.13 Mart taki webinarda belirtmiştiniz.Unuttunuz herhalde veyahut yoğunluğunuz nedeniyle yayınlayamadınız.Hatırlatayım dedim.
Saygılar sunar iyi çalışmalar dilerim.
Hocam yeni üye olan ve yeni borsaya yatırım yapan birisi olarak size sormak istediğim bir soru var. Sizi bugün tv de olsun burada olsun sürekli takip ediyorum. Sormak istediğim konu bu bedelsiz sermaye artırımları ile ilgili. Ben bedelsiz bölünme yapan bir hisseden bölünmeden hemen sonra alım yaptım. Kendi çapımda yaptığım araştırmada ilk defa bölünmeye gittiğini gördüm. Bildiğim kadarıyla hangi hisse olursa olsun bölünme oranında aşağı düşer hisse fiyatı ve sonrasında tekrar aynı fiyata döner bende buna güvenerekten bölünme sonrasında %200 sermaye artırımına giden hisseden alım yaptım Fiyat 3/1 oranına düştükten hemen sonra aldım. Sorum şu ki ben bu hisseyi 1-2 sene vadeli tekrar eski fiyatına bölünme öncesi fiyata gelir diye aldım. Bu şekilde olma durumu var mıdır? Yani yaptığım hamle doğru mudur? Bunca zaman beklenebilir mi? Sizden öğrenmek istediğim bu.
Ä°yi çalışmalar dilerim ve Cevap verirseniz çok sevinirim…
Böyle bir inanış vardır ancak ekonomide bunun çok mantıklı olmadığı kesindir.
Bu şekilde olma durumu tabi ki vardır ancak bu mutlak doğru olsaydı kimse hiçbir şeyle uğraşmaz bu hisselerden alır ve arkasına yaslanır beklerdi.
Hocam gerekli doğru açıklamaları yapacaktır tabi yinede bunlar benim görüşlerim.
Genelde izlediğim hisselerde bunu görüyordum ve tam o sırada portföyümde bulunan hisselerden biride bölünme gerçekleşince bende alım yaptım ve fazlacada bilgim yok bu konuda.
Orçay kardeşim insanları yanlış yönlendiriyorsun bilmeden atma her ay muntazam olarak hisse alıp çok uzun vadede yatıp bekleyerek trilyonluk olanlar var bende bunun ispatları var. İstersen sana da bir mail göndereyim. Ama herkez bunu yapamaz.mühim olan bunu istikrarlı ve muntazam olarak yapabilmektir.
: )Tebrik ederim.Umarin sende trilyonluk olursun.:)
tarihci557 kardeşim genellikle devamlı kar eden şirketler için uygun olabilir.Mesela ben BİMAŞ ile ilgli Hocam a bir mail attım tam senin soruna cevap verecek bir mail eğer hocam yayınlarsa sana çok faydalı olacağı kanatişndeyim.Hocam yayınlamazsa benimle temasa geçmeni tavsiye ederim.
adnan1966 hocam sizinle ne şekilde irtibata geçebilirim. buradan mesaj atmayı denedim ancak olmuyor galiba
Sayın Hocam;
Sizi basından uzun süredir takip ediyorum. Yatırımcılık hakkında hiçbir bilgim ve fikrim yokken; sizin yorumlarınız ve yazılarınız sayesin de kafamın içinde bir fikir oluşmaya başladı. Açık yüreklilikle bilgilerinizi bizlerle paylaşmanızdan dolayı şahsım adına TEŞEKKÜR ediyorum. Allah size hayırlı ömür versin.
Sayın Hocam PARANIN ROTASI programınızı çok önemsiyorum, lakin teknik nedenlerle saÄŸlıklı takip edemiyorum. Bu konuyla ilgili yorumda bulunan arkadaÅŸlara destek vermek adına bu ilk yorumumu gönderiyorum. Saygılarımla…
Sayın Yaşar Erdinç,
16 Mart Cuma günü bir bankanın B tipi altın likit fonunda 0,012706 maliyetten 505.000 adet orta ve uzun vadeli aldım. (Yıl sonuna kadar tutmayı düşünüyorum). Sizin ekranlarda 1600 – 1660 dolar ons arasında alım yapılabilir tavsiyeniz üzerine bu iÅŸlemi gerçekleÅŸtirdim. Dün emtia biraz düşünce %2 zarar katlanacak biçimde stop loss belirledim. Fakat bir hesap yaptım. Benim %2lik zararım olduÄŸu anlar sizinde alım yapın dediÄŸiniz duruma denk geliyor. Yani siz alın dediÄŸinizde ben zararım var satmalıyım durumuyla çakışıyor. BaÅŸka yatırım önerilerini dinlediÄŸimde altın fiyatının 1600 ons civarına kadar düşebileceÄŸi ancak 2012 yılı sonu veya sarkara 2013 yılında 2300 dolara ulaÅŸabileceÄŸi fikirlerinde bulunuyorlar.
Sizin her zaman vurguladığınız şekilde asla paramın tamamını değil belli bir kısmını onu da yukarıda belirttiğim sürede kullanmayacağım biçimde yatırım yaptım.
Åžimdi ben beklemeli miyim?
Buradan direk sizinle irtibata geçemiyoruz herhalde ancak cevap alırsanız bu sayfadan beni bilgilendirirseniz sevinirim.
tarihci 557 sizinde dediğiniz gibi buradan olmaz bana mail adresinizi yazın oradan sizi bilgilendireyim.
Yaşar hocama göndermiştim.baktı inceledi.bu sitede yayınlayacaktı fakat zannerdemsem çok yoğun
ilgilenemiyor.Ama ben size göndereceğim mailinizi yazın o kadar
[email protected] buradan ekleyebilirsiniz adnan1966 hocam.
hocam ilgiyle izliyoruz çok şey öğrendik sizden yalnız neden hep 1000 puan aralıklarına al sat veriyorsunuz uzun vadeli öngörünüzüde ortaya koymuyorsunuz onu anlamıyorum be denli kısa vadeli al sat seviyeleri zaten eli maouse bekleyen yatırımcıları yanlış kararlara sürüklemez mi teşekkürler
Teknik analiz kriterlerine göre 200 barlık hareketli ortalama 60.600 civarından geçiyor.. Bu sıralar demek ki böyle denk gelmiÅŸ…
Uzun zamandır beni okuyorsanız veya TV programını izliyorsanız uzun vadede hiç pozitif değilim. Avrupada sorunlar çok ağır ve bunun Ağrisi şiddetli biçimde piyasaları zaman zaman zorlayacaktır. Yılın ikinci yarısını hiç iyi görmüyorum. Çünkü Merkez bankalarının para basması seçeneği de çok kullanıldı ve yalama olmaya hazır durumda.
Borsada yatırımcılar üçe ayrılır : 1) YATIRIMCILAR : bunlar ÅŸirkete ortak olurlar ve her sene ÅŸirketten kar payı talep ederler. Hisse fiyatıyla ilgilenmezler. Çünkü ortaktırlar. Hisse fiyatının düşmesini ve daha fazla hisse alarak daha fazla kar payı almak isterler. ÇÜnkü hisse fiyatı ne olursa olsun, hisse başına düşecek kâr bellidir. Aldıkları kar payını da yine hisseye yatırıp çocuklarının geleceÄŸine büyük bir bina inÅŸa ederler 2) FIRSATÇILAR: Her bilanço döneminde iyi temel analiz yapıp iÅŸleri açılan ve anlamlı bir ÅŸekilde geçmiÅŸine göre olumlu farklılık yaratan ÅŸirketleri bulurlar ve gelecekteki birkaç bilançoyu satın alırlar. Bunlar fiyatla ilgilenirler. Fiyatın yükselmesini isterler… 3) KUMARCILAR: Çok riskli olduÄŸunu bile bile yükselmekte olan hisselerin peÅŸine takılırlar ama hep trene en son binenlerdir. Genellikle “lım yerini biliyorum ama satamıyorum” ÅŸikayeti içindedirler.
Åžimdi bu üç grubunun hepsine orta tek bir tane yorum vermek mümkün olmadığından ortalama bir yorum verilir. Bakarız piyasalar para giriyorsa alın deriz, çıkıyorsa satın deriz. Her zaman da bunu göremeyiz. Benim yorumlarımın bazıları YATIRIMCILARA’dır. O kiÅŸiler o yorumlarımı çok güzel ayırırlar. DiÄŸeri Fırsatçılara’dır. KUmarcılara genel olarak yorum vermem. Endeks bazında yaptığım yorumlarda yönü merak edenlere mesaj verilir. Sorunuz için teÅŸekkürler…
hocam bir firmanın sahibi c.evine girince kendine ait hisse senetlerini hukuki olarak atayacağı ÅŸahıs üzerenden alım- satım yapamaz mı? Bahse konu olan ÅŸahsın duruÅŸma günü bile hisse senetlerinin büyük bir oranda kendrisinide olmasından dolayı kağıda nesil bir etki yapar?Bu küçük yatınmcıyi korumak isteyen SPK tavrını koyar mı?…